библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
МАРТ 2019

Цветана Евгениева: Красотата на Челопек ме вдъхнови да напиша книгата за селото

Красотата и атмосферата на селото ми дадоха вдъхновение, за да напиша книгата за Челопек, каза Цветана Евгениева при представянето си във Враца. Тя допълни, че според нея това е едно от най-живописните места в цяла България, а най-впечатляващото описание е направил Иван Вазов, който го е сравнил с природен олтар. Оттам се е появила и идеята за заглавието „Челопек – Природният олтар”. Дългогодишният журналист Цветана Евгениева определя книгата си като художествено-документална. В нея е използвала исторически сведения, оставени в наследство от народния учител Марин Тошев и от съдия Васил Манчев, допълнени от разкази на днешните жители на врачанското балканско село. Книгата е богато илюстрирана със 189 снимки, които представят различни фамилии и събития от населено място.

„Трябва да призная, че бях много впечатлена и от песните на жените в Челопек - те пеят прекрасно. И самият им е говор е музикален. Най-ценното в моята книга обаче си остават разказите на хората”, каза още авторката.

Евгениева изказа специални благодарности и на кмета на селото Тихомир Тошев, председателят на читалището Миглена Младенова и местните хора без чиято помощ тази книга нямаше да е факт.

За финал на вечерта гостите опитаха вкусни ястия от местната кухня в Челопек.

Деца програмират роботи Финч в библиотеката при НЧ „Развитие - 1892” - Бяла Слатина

Безплатно обучение по роботика за деца се провежда по проект „Generation Code“ в библиотеката при НЧ „Развитие - 1892” - Бяла Слатина. Разработката включва курс по програмиране с програма Скрач и роботи Финч. Умните машини са предоставени от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Културната институция е една от малкото в страната, които бяха избрани за финансиране по проект „Generation Code“. За целите на програмата РБ „Христо Ботев” получи още 5 робота Финч от Посолството на САЩ и общият им брой е 10. Периодът на обучение е месец и половина и е насочен към деца на възраст 10 - 11 години. Курсовете ще завършат с тест, а най-добре представилите се ученици ще имат възможността да участват в пролетен лагер по програмиране за напреднали.

Целта на проекта е да подкрепя дейности, чрез които да повишава обществения интерес към новите технологии, да насърчава младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Обученията се провеждат в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране.

През последните три години ФГББ в партньорство с Посолството на САЩ и обществените библиотеки  в страната работи активно за популяризиране сред деца и ученици на забавното програмиране с роботи Финч, както и да разширяват техните интереси и дигитални умения.

Радослава Павлова и Даниел Пешков са сред участниците в обученията. Те са ученици в НУ „Христо Ботев” в Бяла Слатина и споделят, че досега не са имали много часове свързани с използване на компютър или програмиране. Работили са по проект, в които на компютър са оцветявали носии от различни области на България. Обучението с роботи за тях е нещо съвсем ново и много вълнуващо. 

„Всеки път става по-интересно. За пръв път се срещам с роботчето Финч и съм много радостен, че то може да прави, каквото му задам. Никога преди не съм се занимавал с програмиране. А сега тати вече ми е обещал, че ще ми купи и роботче. Много е хубаво тук, в библиотеката. Не искам да свършват тези занимания“, споделя Дани. С обещание за мечтания подарък - робот Финч вече се хвали и съученикът им Иван Иванов от IV „а” клас.

Най-четените книги през месец февруари 2019 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец февруари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия Интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm   

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg