библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
НОЕМВРИ 2018

Ученици разгледаха тетрадка на 100 години

Как са писали, учили и играли децата преди 100 години видяха учениците от вторите класове на НУ „Иванчо Младенов” – Враца. Малките изследователи разгледаха тетрадки, учебници и детски книжки на един век, една луксозна, илюстрована немска енциклопедия от 1906 година за новите научни открития по онова време и „се запознаха” с дървения атлет Герчо, с който са играли децата на Стара Враца.

Инициативата е част от програмата „Роден край”, която за поредна година възпитава на любов към знаковото минало и традициите по нетрадиционен и забавен начин.

Врачанската мъгла „омагьоса” Мартин Колев

Чарът на величествения врачански балкан, забулен в мъгла не остави безразличен авторът Мартин Колев при гостуването му в Регионална библиотека „Христо Ботев”.

„Докато се разхождах из града, гледах скалите и мъглата, усетих нещо магично. За пореден път се убедих, че България има голямо богатство от вълшебни места, за които трябва да се разкаже и могат да послужат за сюжети на фантастични книги”, коментира Колев.

Младият „повелител” на „Софийските магьосници” се срещна с читатели в града, за да разкаже какво е „ърбан” /градско/ фентъзи и кое му носи вдъхновение при писането.

„Едно от големите преимущества при писането на фентъзи е, че то ни помага да видим света по един нов начин. А когато човек започне да търси магията – тя изниква отвсякъде. Винаги дори става така, че вдъхновението е повече от времето”, сподели Мартин Колев.

Първият му роман „Софийски магьосници“ излезе през 2017 година и бързо го превърна в един от най-четените български автори. Втората книга „Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа” отново изпраща читателите на вълшебни пътешествия из столицата. Караконджоли и самодиви срещу вече познати герои отново мерят сили по познати столични улици, забележителности и любими места. 

Мартин Колев е роден в Бургас през 1989 г. Завършва психология в СУ и започва магистратура по творческо писане, пак там. Автор на сборниците с разкази „Кучето на терасата“ (2009) и „Микро“ (2016). През 2017 г. печели петия конкурс за камерна пиеса „Славка Славова“ на Театър 199.

Безплатен достъп до „Уча.се” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца предлага на своите читатели безплатен достъп до образователната онлайн платформа Уча.се. Материалите в нея следват официалната училищна програма и са съобразени с държавните образователни стандарти.

Уча.се предлага на учениците над 12 000 видеоурока и теста по всеки предмет и клас, които покриват 97% от материала, изучаван в училище от І до ХІІ клас. Видео уроците представят материала чрез ситуационни примери и изискват едновременно гледане, слушане и писане – стимулиране на трите основни вида памет. Видеата са кратки и занимателни, което прави усвояването по-фокусирано и леко.

Наученото от видео уроците може да се упражни и затвърди с тестовете на Уча.се, чрез техния специален алгоритъм. При грешен отговор платформата автоматично предлага точния откъс от урока, за да се навакса пропускът.

Всеки ученик в сайта развива свой Уча.се виртуален герой в реално време, като в игра. Колкото повече ученикът гледа видеа, решава тестове и участва в дискусии под уроците, неговият герой преминава в различни нива, става все по-добър и събира баджове.

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg