библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
СЕПТЕМВРИ 2018

Школата на Телерик отново отваря врати във Враца

За втори път Детска Телерик Академия отваря врати във Враца. От началото на октомври 2018 година в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартират обучения по дигитални науки и разработка на игри. Програмите са насочени към ученици в 4 - 7 клас.

През изминалата учебна година общо 23 деца на възраст от 10 до 15 години завършиха успешно курса по дигитални науки и получиха сертификати. По време на обучението учениците научиха какво стои зад най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери, виртуална реалност. Написаха първите си редове код, научиха как да се предпазват от опасностите в интернет и овладяват скритите възможности на своите мобилни устройства и компютри.

За да се включат в обучението учениците е необходимо да кандидатстват на сайта на Детската Телерик Академия до 30 септември. Библиотечните специалисти имат готовност да окажат съдействие при онлайн регистрацията.

Не се изискват предварителни знания или изявен интерес към програмирането.

Парти и награди за финал на „Лято в библиотеката 2018”

Общо 1073 деца и тийнейджъри се включиха в лятната програма на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. В последния ден от инициативата „Лято в библиотеката 2018” най-активните участници получиха грамоти и награди, а за финал всички приятели на книгите се впуснаха в лятно парти.

„Тази година акцентът беше върху инициативите, които стимулират творческото мислене, талантите, креативността и интереса към търсене на знания и насърчаване на четенето. Реализирахме 5 различни по тип инициативи, в продължение на 39 дни се забавлявахме и предоставихме възможност за неформално обучение, създадени бяха много приятелства. Голяма част от децата припознаха библиотеката като тяхно любимо място и постигнахме трайни приятелства”, обобщи директорът Силвия Врачовска.

Първото предизвикателство за подрастващите бе #VlogON „Направи си сам: забавно лято във Враца”. Чрез създаването и воденето на видеоканал младежите усъвършенстваха комуникативните си и творчески умения, както и правилата за безопасно общуване и поведение в Интернет. Всички клипове, заснети и монтирани от участниците, са достъпни в youtube канала на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Втората инициатива бе академия за творческо писане. Участниците се срещнаха с гост-ментори, които им предадоха своя опит. Сред гостите бяха автор на детски книги, илюстратор на детски книги, преподавател по български език и литература, журналисти. Третата инициатива „Детска архитектурна работилница” бе насочена към децата от 3 до 10 години. Целта бе с помощта на 3D пъзели да подредят карта „Мини Европа” и да се запознаят с основна информация за архитектурните паметници от страните на Стария континент. Срядата беше запазена за четене на детски приказки за най-малките приятели на книгите от 0 до 10 години. Лятната читалня се провеждаше в Детски отдел с помощта на доброволци. В петък „отваряше” арт работилница „Приказни игри”. В нея децата имаха възможност да сътворят всичко, което може да се направи от хартия.

Тази година всички участници получиха специална читателска карта „Лятно предизвикателство“. За всяко посещение децата събираха печати и преминаваха нива. След всеки етап, участниците, попълнили всички посещения, имаха възможността да се включат в специална работилница за „Арт дизайн: Book слоган”. Децата се запознаха с термина „слоган”, видяха добри български и световни практики и направиха първи стъпки в света на рекламата. След това с помощта на текстилни маркери всеки от тях написа по атрактивен начин личните си book слогани. В края на работилницата участниците си тръгнаха със специално изработените от тях тениски и торбички като подарък от библиотеката.

 

Благодарим на всички участници в Лято 2018 г., пожелаваме им успешна учебна година и до нови срещи.

Бъдете здрави!

Най-четените книги през месец юни 2018 г.
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец август. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия Интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg