библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Ангел Бончев представи книги за чудесата на Св. Ефрем Нови

Ангел Бончев спечели сърцата на врачани с разказите за чудесата на Свети Ефрем Нови Чудотворец. В присъствието на Врачанския митрополит Григорий, навръх Антоновден, журналистът на ТВ Европа представи двете си книги „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и „Светецът светкавица”.

Авторът ги определи като уникални.

„В книгата „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ са включени както история на манастира, в който е живял Свети Ефрем Нови, така и разказът на намиране на мощите му, молебен канон, молитви. Всичко онова, което за повечето светци е разпръснато в няколко книги. Това е първата православна книга, в която чудеса, които са описани вътре в нея са разказани от хора, които застават с лицата си“, разказа още авторът. За първи път Бончев представи пред врачанските читатели историята на гръцката музикална звезда Никос Месогитис, който в жива връзка, разказа за свое преживяно чудо, случило се по молитвите на свети Ефрем Нови.

Авторът сподели защо е бил провокиран да напише и детската книга за Свети Ефрем. Изданието е озаглавено „Светецът светкавица“ и е насочено към деца между 7 и 14 години.

Специално за представянето гостуваха и учениците от НУ „Софроний Врачански” и единадесетокласници от СУ „Васил Кънчов”.

Ученици разгадаха символите на Враца

Кои са символите на Враца и какви любопитни факти се крият около тях научиха петокласниците от СУ „Васил Кънчов” при първата за годината виртуална краеведска разходка. Учениците разпознаха емблематични за града сгради и забележителности с помощта на краеведа Калина Тодорова от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. След като малките изследователи разгледаха стари пощенски картички, изобразяващи символите на града и родния край получиха и първата си задача – да нарисуват картички със символите на Враца.

Инициативата е част от програмата „Роден край”, която за поредна година възпитава на любов към знаковото минало и традициите по нетрадиционен и забавен начин.

Учители направиха първото дарение за 2019 година в библиотеката

Първото дарение за 2019 година получи Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.  Благородният жест е на учителите Мими Петрова и Светла Димитрова от група „Бонбон” към детска градина „Зора”. Това е второ поредно дарение на педагозите. Тази година те избраха да подарят на малките читатели три български книги, сред които и луксозното издание на „Рибния буквар“.

Най-четените книги през 2018 година

На Вашето внимание представяме класацията за най-четените книги в отделите Заемна за дома и Детски отдел. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес: http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Може да следите и заглавията, които препоръчват библиотечните специалисти във фейсбук страницата ни: Регионална библиотека Христо Ботев град Враца, да ни последвате в Туитър: РБ "Христо Ботев" или да споделяме заедно в Инстаграм: vratsalibrary.

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg