библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
МАРТ 2018

Открит урок за Петко Тодоров в Седмицата на франкофонията

Открит урок на тема „Всевечните въпроси на живота в идилиите на Петко Тодоров” се проведе в СУ „Васил Кънчов”, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Съпоставка между две от произведенията на Тодоров направиха ученици от ХI клас и учителят по литература Искра Исаева, а гостите останаха впечатлени от знанията, които показаха младите франкофони.

Експертите от РБ „Христо Ботев” бяха подготвили презентация за живота и творчеството на Петко Тодоров, който е френски възпитаник и един от създателите на литературен кръг „Мисъл”.

Събитието е част от Седмицата на франкофонията.

Враца участва в „All digital week” с дни на медийната грамотност в библиотеката

Враца е сред 14-те български града, които се включват в Цифровата седмица с интерактивни уроци „Децата и медийната грамотност”, организирани от Регионална библиотека „Христо Ботев”. През 2018 г. пан-европейската кампания „Get Online Week”, която се провежда от 2010 година насам, е с ново име „All digital week”. Това е ежегодна кампания за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии и се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа. Всяка година в рамките на Цифровата седмица над 100 000 европейски граждани участват във вълнуващи събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици.

В периода от 19 до 23 март, под формата на интерактивни уроци, учениците от 1 до 4 клас във Враца ще имат възможност да се запознаят с важните правила, които да следват, за да развиват своите умения в дигиталния свят. На децата ще бъдат представени основни правила свързани с начините за търсене на информация, комуникация и безопасно сърфиране в Глобалната мрежа.

Кампанията „All digital week” изпраща силно послание към всички европейци, че те трябва да предприемат активни стъпки към разбирането на цифровата трансформация и да се възползват от нея, като научат нова медийна грамотност и цифрови умения и развият адаптивен начин на мислене.

Фондация „Глобални библиотеки – България“, като член на All Digital ще бъде национален координатор на Цифровата седмица. 

График за провеждане на интерактивни уроци „Децата и медийната грамотност”

 Място: Детски отдел, Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

 

19.03. понеделник

 

Час

Клас

Училище

11.30

II

НУ „Св. Софроний Врачански”

12.20

IV

НУ „Св. Софроний Врачански”

 

20.03. вторник

 

Час

Клас

Училище

9.00

II

НУ „Иван Вазов”

10.00

IV

НУ „Иван Вазов”

11.15

III

СУ „Христо Ботев”

 

21.03. сряда

 

Час

Клас

Училище

9.30

IV

НУ „Иван Вазов”

10.30

III

СУ „Христо Ботев”

11.30

II

НУ „Св. Софроний Врачански”

12.10

IV

НУ „Св. Софроний Врачански”

14.00

IV

ОУ „Васил Левски”

15.00

 

II

ОУ „Васил Левски”

 

22.03. четвъртък

 

Час

Клас

Училище

9.00

II

НУ „Иван Вазов”

9.50

II

НУ „Иван Вазов”

10.40

II

НУ „Иван Вазов”

11.20

II

НУ „Иван Вазов”

13.20

II

НУ „Св. Софроний Врачански”

 

23.03. петък

 

Час

Клас

Училище

9.00

IV

НУ „Иван Вазов”

10.00

IV

НУ „Иван Вазов”

11.00

III

СУ „Христо Ботев”

13.30

I

НУ „Иван Вазов”

 

Онлайн достъп до списание "Човешки ресурси" в библиотеката

Регионална библиотека „Христо Ботев” Враца предоставя пълнотекстов онлайн достъп до списание „Човешки ресурси”. Всеки потребител на библиотеката може да се запознае с добри практики и насоки за практическо приложение на моделите за успешно управление на човешките ресурси. Списанието съдържа обзорна информация за образование и квалификация, атестация и кариера на служителите, бизнес психология, трудови правоотношения, дискусионен форум, консултантско бюро, информационен фокус и т.н.

Списанието е достъпно на всички потребителски компютри.

Заповядайте!

Кафене на знанието: 53% на 47% за свободата сред младите хора във Враца

Свободни като граждани, но напълно зависими от новите технологии, парите и организациите. Така се чувстват младите хора на Враца в дните, когато празнуваме 140 години от Освобождението на България. Изводът е резултат от инициативата „Кафене на знанието #Свободен ли си?”, организирано от Регионална библиотека „Христо Ботев”.

От 26 февруари до 2 март учениците от 8 до 12 клас имаха възможност да изразят мнението си по темите: „Свободен ли си?”, „Българските символи - моя гордост” и „България в три думи”.

Общо 82 младежи описаха свободата като избор, шанс, граница и даденост. Като най-ценни свободи те посочиха свобода на словото, на избора, на свободно пътуване, на свободен избор на образование и гражданските права.  

Тийнейджърите посочиха като най-разпознаваеми символи - знамето, гербът, химнът, паметникът на връх Шипка, българската роза, народните будители. Голяма част от тях обаче смятат, че символите не винаги ни карат да изпитваме чувство на гордост.

Красота, история, традиции – това пък беше комбинацията от 3 думи, с които най-често младите хора избраха да опишат България днес. Някои от тях използваха както любов, моята родина и дом, така и корупция и деградация.

В инициативата се включиха ученици от ППМГ „Акад. Иван Ценов”, ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, средните училища „Христо Ботев”, „Васил Кънчов” и „Козма Тричков”.

Срещите във формат световно кафене бяха и голямото предизвикателство на Регионална библиотека „Христо Ботев” към тийнейджърите да мислят по нов, нетрадиционен начин върху една много позната за тях тема. 

Най-четените книги през месец февруари 2018 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец февруари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg