библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

Представяне на книгата „Белег от друг живот” на Виктория Иванова
     Регионална библиотека и Клуб на дейците на културата представиха новата книга „Белег от друг живот“ на врачанската поетеса Виктория Иванова. 
    Според Петър Анастасов, редактор на книгата „Поезията е най-красивата барикада, която владетелите на думите са могли да издигнат пред уязвимата човешка душа…Стиховете на Виктория са безусловно доказателство за това, че едни от най-вдъхновените просветления на самопознанието са родени в нерадостния делник на прогонения от рая човек…” 
     Силвия Врачовска обобщи накратко творческия път на поетесата, а Емилия Ралчева сподели някои житейски подробности от живота на Виктория. „Ако приемем, че Виктория е прогонена от онзи „рай”, то тя има дързостта да си създаде свой рай на земята. Извън работния делник за нея този рай е нейната къща в лозовите хълмове около Враца. В градината си е засадила и се грижи за 111 рози и още много други цветя. Има и лози, защото тя обича виното. Живее с една своя приятелка – котката Алиса, и двете се чувстват като в страната на чудесата. Но това, което най-цветно озарява живота на Виктория е нейният син – Цветизар“.
     Така представена, владетелката на думите Виктория, поведе публиката  по красивата барикада от думи към безкрайните полета на поезията. Тя и Геновева Христова четоха стихотворения. 
     Вечерта беше стоплена от песните на момичетата от СОУ „Отец Паисий” , като поздрав към поетесата и публиката. Всички пяха заедно.
Регионална библиотека "Христо Ботев" получи ценно дарение

     Регионална библиотека „Христо Ботев“ получи ценно дарение от почетния консул на България в Марсилия Жан-Мари Мартен. Дарението включва 22 луксозни тома Encyclopedia Universalis. Тя  е на френски език, издадена през 1985 г. на база на Енциклопедия “Британика”. Съдържа 18 т. статии от всички области на знанието, подредени азбучно. Текстовете в отделните томове са придружени от цветни и черно-бели илюстрации, а полиграфическото изпълнение е изключително красиво. Съдържанието на текстовете е подходящо за възрастни читатели. Допълнена е от три тома речник, с кратки статии, също подредени азбучно и един том статии посветени на определени области на човешкото знание, като: комуникации, политика, биология, морал, мисионерство, инквизиция, международна политика и др. 
     Енциклопедията ще бъде достъпна за врачани в читалня „Точни, приложни и хуманитарни науки“ на Регионална библиотека „Христо Ботев“.

Награда „Бисерче вълшебно” 2016 започва посланическа кампания за насърчаване на четенето

Повече от месец преди началото на гласуването в Националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” 2016, организаторите от фондация “Детски книги” поставят началото и на посланическа кампания „Активните бисерчета”. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца.

В рамките на „Активните бисерчета” децата ще могат да покажат, че са лидери на мнение сред връстниците си, като ги призоват да четат и да гласуват за любима книга. Те ще могат да разгърнат своите творчески идеи и да съдействат за популяризирането на новите книги и четенето за удоволствие. Посланическата кампания стартира този месец и ще продължи през целия период на активно гласуване – до 17 април 2016 г.

„С кампанията „Активните бисерчета” искаме да открием най-активните и четящи деца, като ги предизвикваме да разкажат за „Бисерче вълшебно” на съучениците и приятелите си и да ги убедят да гласуват за любимата си книга”, разказва Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация „Детски книги”.

За да се включат в кампанията, желаещите трябва да се запишат онлайн, като попълнят специален формуляр. Участието може да е както индивидуално, така и в екип. “Активните бисерчета” трябва да изберат и подкрепящ възрастен (учител, библиотекар, родител), който да следи за условията и сроковете на кампанията и при нужда да оказва подкрепа.

В края на кампанията, на томболен принцип ще бъдат изтеглени 5 екипа от “активни бисерчета”, които ще спечелят награди – гостуване на български детски автор в тяхното училище или библиотека. Онзи екип, който успее да увлече най-много млади хора да гласуват за любима книга, ще получи комплект с книги на стойност 200 лв.

„Убедени сме, че отглеждането на грамотно и активно поколение включва не само развиване на добри умения за четене. Необходимо е да бъде дадена възможност на младите хора да покажат, че са изобретателни, находчиви и истински лидери на мнение. Смятаме, че активните бисерчета ще изненадат възрастните със своите идеи и очакваме с нетърпение разгръщането на кампанията по места” – споделя Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги”.

Като примерни насоки за участниците в „Активните бисерчета” от фондация “Детски книги” споделят, че младежите могат да се включат със създаване на читателски клубове; разработка на печатни материали – плакати, книгоразделители; изработка на рекламни клипове, на ученически вестник и други.

Допълнителна информация може да откриете в раздел “Активните бисерчета” в сайта на наградата www.biserche.com, както и в сайта “Детски книги”. Кампанията има и специален хаштаг #бисерчета2016 за споделяне на всичко интересно в социалните мрежи.

За повече информация:

Валентина Стоева, тел: 0888 801 231, е-поща: val.stoeva@detskiknigi.com

Павлина Радославова, тел: 0885 356 075, е-поща  pavlina@azcheta.com

Снимка: flickr.com

Пощенски картички уникати - първото дарение на библиотеката за 2016 г.

     Репортаж за изложбата на ретро коледни картички, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца провокира дарителския жест. От БНТ д-р Пламен Вълков научава за колекцията от стари картички на отдел „Краезнание” и решава да дари семейна сбирка от коледни и новогодишни картички, картички с изгледи от цяла България за периода от преди 1944 г. и картички с изгледи от различни кътчета на света. Голяма част от тях са адресирани до неговия баща - Кръстю Вълков, който от 1959 г. до 1969 г. е бил генерален директор на ДСО „Български тютюни – Булгартабак”. 
     „Всички коледни картички са от този период - лично към него от президентите на големи фирми по света. Питате защо ви ги подарявам. Колекционерите са странни люде – търсят нещо уникално, красиво и естетично, без да осъзнават, че тези качества добиват смисъл само ако са оценени и от други хора, а не да седят заключени в шкаф. Освен това оценявам вашата инициатива да създадете сбирка, която може да се види от повече хора” – коментира своето решение да изпрати сбирката във Враца дарителят. 
     И за да бъдат видени от повече хора изключително красивите, някои от които ръчно изработени картички, библиотеката ще организира Коледната изложба в края на годината. Така една хубава инициативата ще прерасне в традиционна. Документите ще влязат и в Дигиталната библиотека на институцията като част от колекция „Пощенски картички”.

Борис Димитров е „Читател на годината 2015” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

     Борис Димитров е дългогодишен читател на библиотеката, който през изминалата 2015 година е прочел 256 книги. Втора след него се нарежда Станка Николова Горанова с 240 прочетени книги  и Снежана Николова Тодорова с 221 заети книги.
    Националната кампания „Читател на годината” е организирана от ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. 
     По регламент, всяка една от библиотеките, участващи в кампанията, излъчва измежду своите читатели „Читател на годината 2015” на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg