библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

Предстои да проведем заедно единадесетия Маратон на четенето от 2 до 23 април 2016 г. По традиция провеждаме националната кампания в партньорство с Асоциация „Българска книга“ и инициатива „Походът на книгата“. 
Приканваме Ви да се включите в организираните от библиотеката срещи, четения, премиери и драматизации, за да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.
Празник на водата във филиал Дъбника

Във филиала на Регионална библиотека „Хр. Ботев” се проведоха инициативи, посветени на Световния ден на водата 22 март: дискусия и представяне на ученическо есеистично творчество, арт работилница и изложба от детски рисунки на тема „Водата е живот” и фолклорна импресия за водата в традиционната народна култура с краеведи от библиотеката. В празника се включиха ученици от СОУ „Н.Войводов”- 4- те и 8- те класове, с ръководители Дафина Сарафовска, Петра Тодорова и Надя Белева. Темата предизвика интереса на учениците: четвъртокласниците нарисуваха своите послания, наредиха ги в изложба и с много емоция разказаха какво са изобразили. В дискусията се включиха със своите есета и младите любители на писаното слово. Антоанета Георгиева - зам. директор на библиотеката поздрави учениците и техните учители за старанието и раздаде награди на всички участници. Библиотечният специалист Соня Иванова и нейната помощничка подариха саморъчно направени цветя от креп хартия - символично за пролетта!

Бабини вълшебства

Третокласниците от НУ „Иванчо Младенов” с ръководител Соня Еленкова посрещнаха пролетта с весели наричания за благовестниците – пролетните цветя и птици. Децата „летяха” за среща с щъркелите и майсториха от природни материали „китки за момини плитки и юнашки калпаци”. От скрина на баба краеведът Калина Тодорова извади три стогодишни престилки с цветя, петли и пеперуди и още: преданията и песните за три баби – майсторки със златни ръце и една девойка с юнашко сърце. Инициативата е час от обучителната програма „Роден край” на регионалната библиотека и от Патриотичната програма, чрез които младите хора имат възможност  да се докоснат по интересен и занимателен начин до традициите и културното наследство на старите врачани.

Бинарен урок на тема "Виктор Юго и Иван Вазов"
Регионална библиотека „Христо Ботев” бе домакин на бинарен урок на тема „Виктор Юго и Иван Вазов”- влияние на френския романтизъм върху българската литература”. Инициативата е част от програмата на седмицата на франкофонията. 
Участие в двуезичния урок взеха ученици със засилено обучение по френски език от СОУ „Васил Кънчов“, които ни пренесоха в емоциналния свят на френската и българската литература. 
Децата демонстрираха завидни познания по френски език и успяха да отговорят на всички въпроси от викторината, свързана с живота и творчеството на Юго и Вазов. За всеки верен отговор учениците получаваха награда – традиционен френски еклер. Лакомството бе специално избрано заради своя произход.
„Благодаря на всички вас за желанието да учите и изследвате езика на дипломацията и любовта“, каза след края на урока председателят на врачанския клуб на франкофонията Емил Пеняшки. Той изрази надежда в бъдеще френският език да бъде по-широко застъпен в българските училища.
Врачанският край във войните

В библиотеката беше проведена познавателна краеведска разходка с ученици от СОУ „Никола Войводов” с ръководител Иванка Анастасова. Тя е поредната обща инициатива на младите краеведи, отдел „Краезнание” на Регионална библиотека и Държавен архив и е посветена на участието на Врачанския край във войните. Шестокласниците разгледаха оригинални фотографии на офицери и войници от Враца и региона и четоха откъси от паметните „З5 пехотен Врачански полк” на Васил Таслаков  и „36 пех. Козлодуйски полк във войните”. До края на тази учебна година са предвидени експедиции до емблематични за района природни и културно-исторически обекти, изложби и творчески работилници. Проявите са част от Патриотичната програма.

Справочник за кандидат-студенти в СУ "Св. Климент Охридски"

Уважаеми читатели, предлагаме на Вашето внимание новия „Справочник за  кандидат - студенти 2016/2017 г."  на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Надяваме се, че той ще Ви помогне да направите своя избор от специалности, предлагани в различните факултети на университета
В него още ще намерите и отговори на най-често задаваните въпроси от кандидат - студентите.  Освен това ще можете да се запознаете с условията за кандидатстване  и прием  за учебната 2016/2017 г., изпитни сесии, всичко за балообразуването и документи за класиране, както и график на кандидатстудентски изпити 2016/2017 г. 
Полезна за Вас ще бъде и информацията с методически указания за всеки  кандидатстудентски изпит.  Ще получите конкретни насоки и полезна информация за това какви са изискванията за подготовкакакто и примерни тестове и литература.
Справочникът можете да ползвате при нас в библиотеката - отдел  „Обща читалня”.

Да почетем с Баба Марта

С Баба Марта четоха, рецитираха и „хвърчаха” децата и техните учители и логопеди от Ресурсния център във Враца. Инициативата „Да почетем с Баба Марта” по повод Европейския ден на логопедията  се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев”.  В ролята на любимата баба се въплъти краеведът Калина Тодорова, която им показа как с хурката и вретеното вълната се превръща в багрен конец и мартеничка. Тя  разказа и за пролетните празници, символът на белия и червения конец, а всички заедно репетираха как да посрещнат първия щъркел – така, като са го посрещали децата по полята преди столетие. Малчуганите се отблагодариха като прочетоха легендата за Баба Марта и рецитираха стихчета, посветени за пролетта. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска връчи на всяко дете читателска карта с пожелание за здраве и любов към книжките. Всички си тръгнаха с мартеничка и наричане: „Да сме бели и червени, да остареем и побелеем като Стара планина”.

Честита Баба Марта!

Баба Марта посети Регионална библиотека „Христо Ботев”. Стотици деца се запознаха с традициите в оплитането на белите и червени конци. Според предание, дошло от древността, мартеницата носи здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първия щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Честита Баба Марта и от нас! Много усмивки и слънчево настроение!

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg