библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

Десетки деца от Враца четоха книжки от „Пътуващото сандъче“

В последния ден на „Поход на книгите 2016” във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника“ във Враца,  гостуваха децата от група „Звездица“ към ОДЗ „Зора”.  Те са последните маратонци, включили се в кампанията  за насърчаване на децата от Враца към четене. С голям интерес  малчуганите слушаха приказката „Болен здрав носи” и разгледаха книжките от „Пътуващото сандъче № 7”. С голяма емоция и настроение те пяха песнички за България и за предстоящия християнски празник Великден.
По време на „Маратона на четенето“, който се проведе от 2 до 23 април,  книжките от „Пътуващото сандъче”, съпътствани от различни събития, успяха да зарадват над 432 читатели и посетители на филиала на Регионална библиотека  „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника” във Враца. В инициативата за насърчаване на четенето се включиха десетки малчугани от детски заведения в града. 

Дарение от Сдружение за градски читални

 

На 23 април в Световния ден на книгата и авторското право, Регионална библиотека „Христо Ботев – Враца получи дарение от  Сдружение за градски читални.
Дарението съдържа над 150 заглавия от българска и чужда художествена литература.
Лично председателят на Сдружението – Александър Шпатов връчи дарението. Той бе специален гост на „Нощ в библиотеката“.  
Екипът на библиотеката благодари за благородния жест.

 

Нощ в библиотеката
Във вълнуващо и незабравимо за врачани събитие се превърна „Нощ в библиотеката“, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“. 
Стотици читатели участваха в инциативите организирани за тях. 
Екипът на Регионална библиотека изказва специални благодарности на: Театрална група „ТЕМП“, Александър Шпатов, Ива Димитрова, Росен Найденов, Владимир Манолов, Иван Качурата, Емилия Гарванска, Зоя Пехльова, студенти от специалност „Трудотерапия" в МУ - София, Филиал Враца, ученици от Читателски клуб „Между редовете“, кино „Метропол", доброволци и съмишленици. 
Защото всичко се променя, когато четем!
„Шарена торбичка” – верижното четене на български народни приказки в библиотеката, този път събра ученици от Начално училище „Иван Вазов” – Враца. Приказното творчество на ненадминатия български разказвач Ангел Каралийчев се оказа любимо на децата. Ръководителите на малчуганите г-жа Младенка Георгиева и г-жа Светла Василева поздравиха библиотеката за прекрасните инициативи свързани с Маратона на четенето и Похода на книгите и пожелаха отново да демонстрират отлично и изразително четене със своите възпитаници.
На гости в библиотеката

Първокласниците от НУ „Иванчо Младенов” посетиха Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Малките ентусиасти се включиха в традиционния Маратон на четенето с верижни четения на български народни приказки. Походът на книгите предизвика у децата особено голям интерес. С огромно вълнение те ръкопляскаха след всички прочит на свой съученик, като по този начин изказваха благодарност, уважение и задоволство от чутото.

Мечо Пух и Йори на гости в Паволче

Любимите литературни герои зарадваха палавниците от детската градина и читалището с нова весела история. Калина и Момчил, в ролите на Пух и Йори се включиха в маратона на четеното и заедно с децата се смяха, танцуваха, четоха и търсеха „царят на приятелите”. От торбата с бабините вълшебства момиченца и момченца „извадиха” пролетно хоро и заиграха сред цветя и цъфнали клонки. С пожелания „До нови срещи с нови книжки!” завърши гостуването на приятелите от регионалната библиотека. „Колко е хубаво!” – каза Йори. „В царството на приятелството.” – добави Пух и се скри в книжката.

Маратон на четенето

Детската писателка Диана Петрова, която е автор на книгата „Мъдри приказки за деца и родители“, гостува в първия ден от Маратона на четенето, който стартира в Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца. Младата авторка бе подготвила забавни игри за децата. В първия ден от откриването в инициативата се включиха деца от града, ЦДГ „Европейчета“ и ЦДГ „Слънце“. Чрез въпроси, които провокираха въображението на малките посетители и атрактивни отговори от тях, бе измислена интересна приказка. На откриването присъства и кметът на Община Враца г-н Калин Каменов, който прочете българската народна приказка „Неволята“.

„Бабини вълшебства” продължава

Шестокласниците от СОУ „Никола Войводов”  с ръководител Иванка Анастасова се закичиха с пролетна китка. Момичетата са поредните, които тази пролет надзърнаха в скрина на прабаба и развяха шарени вълненици, престилки и чорапи. Темата на нетрадиционния урок е изработване и украса на сватбен дар и чеиз преди 100 години. Тогава техните връстнички са сядали пред стана и са редили шарка след шарка, усвоявайки занаята от мама и кака. Днес момичетата успяха да се докоснат до хурката и вретеното и да измайсторят от вълна своя китка, учейки се от автентични модели и украси на тъкани. Инициативата е част от обучителната програма „Роден край” на регионалната библиотека и от Патриотичната програма, които представят културното и историческо наследство на Врачанския край по нетрадиционен начин. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg