библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

Истината е свята, свободата е мила - да се гордеем с Ботев!
За пета поредна година в Ботеви дни 2016, Регионална библиотека съвместно с Община Враца и Регионален инспекторат по образованието – Враца, организира Областно ученическо състезание "Истината е свята, свободата е мила - да се гордеем с Ботев!". 
В състезанието участие взеха шест отбора – ОУ "Христо Ботев”- с. Баница, община Враца, СОУ „Христо Ботев”- гр. Враца, община Враца, СОУ "Христо Ботев”- гр. Козлодуй, община Козлодуй, ОУ "Отец Паисий”- с. Софрониево, община Мизия, ОУ "Н. Й. Вапцаров”- с. Селановци, община Оряхово и СОУ ”Васил Воденичарски”- с. Хайредин, община Хайредин.
Състезанието бе в три кръга. В първия кръг за първа година участниците решаваха тест: "Христо Ботев - живот и дело".
Във втори кръг отборите редиха пъзели с паметниците по Ботевия път и разказваха за тяхната история.
В трети кръг, наречен "Жив е той, жив е", учениците трябваше да рецитират стихотворение от Христо Ботев или да представят свое лично творчество.
Участниците в състезанието бяха оценявани от жури в състав - Румяна Цветкова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование, Петя Николаева – старши експерт по български език и литература в Регионален инспекторат по образованието и Калина Тодорова, завеждащ отдел "Краезнание” към Регионална библиотека "Христо Ботев". 
На първо място се класира отборът на СОУ ”Христо Ботев”- гр. Враца с ръководител Цветомила Димитрова. Второто място си поделиха учениците от ОУ "Отец Паисий”- с. Софрониево, община Мизия с ръководител Полина Пейчева и ОУ "Христо Ботев”- с. Баница, община Враца с ръководител Лилия Божинова. Третото място заеха отборите от СОУ ”Васил Воденичарски”- с. Хайредин, община Хайредин с ръководител Мариела Петрова и ОУ „Н. Й. Вапцаров”- с. Селановци, община Оряхово с ръководител Виктория Костадинова.
Всички участници в състезанието получиха награди и грамоти.
Веселите букви

На 26 май в Детски отдел на Регионална библиотека  се проведе познавателната игра-кръстословица с приказни герои „Веселите букви”. Децата от Ресурсен център слушаха и отгатваха приказки, запознаха се с любими приказни приятели, пяха с Мечо Пух и Йори и с много смях и забавления наредиха „веселите” буквички във  вълшебни думички. Заедно, с общи усилия те решиха кръстословицата и познаха магическата дума КНИГА. За награда получиха подаръци – пъстри книги с приказки,  закупени със средства, събрани по време на  благотворителна кампания, организирана от библиотеката.  

Пусни книга на свобода

На 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в 11.30 часа Регионална библиотека ще стартира инициативата „Пусни книга на свобода“. Първата къщичка за размяна на книги се намира в градинката зад паметника на Христо Ботев.
Кампанията се осъществява с подкрепата на Община Враца, а книгите са предоставени от издателство „Персей“, издателство „Вакон“ и читатели.  Обособената буккросинг зона ще се координира от Регионална библиотека и периодично ще се захранва с книги, дарени от издателства, институции и граждани.  Два пъти в седмицата библиотекари ще проверяват на място за нови книги, които ще регистрират на сайта.
Какво е буккросинг?
Буккросингът представлява поставяне на книги на определени за целта места и проследяване на техните пътешествия. Осъществява се чрез сайта  bookcrossing.com, където книгите се регистрират.  От нашата буккросинг зона  всеки гражданин може да заеме свободна книга и да я регистрира в сайта http://www.bookcrossing.com , като въведе BCID номера, който се намира в книгата. Веки читател  може да остави кратка бележка в нейния дневник, за да знаят другите какво се е случило с нея. След прочитането, отново я “пускаме на свобода”, за да продължи своето пътешествие и да намери своя нов читател.
Буккросингът съчетава любовта към книгите и четенето с елементи на игра и забавление, както и силен емоционален заряд, който носи впускането в това приключение и възможността за сближаване и създаване на връзки между хората. Идеята възниква през 2001 г. в САЩ, а към днешна дата над 1 милион буккросъри са регистрирали повече от 10 милиона книги, пътуващи из 132 страни.

Запознаване с информационните възможности на библиотеката
Студенти от Филиала на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ се запознаха с информационните възможности на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Първокурсниците имаха възможността да използват електронните каталози на книгите, периодичните издания и краеведската картотека посредством интернет. Темата на работната среща бе: „Изготвяне на тематична библиографска справка”. Генади Богданов - библиотекар от Регионална библиотека „Христо Ботев” демонстрира техники на информационно търсене при работа с електронен библиотечен каталог. Студентите издирваха в електронните бази данни аналитичи описания на книги, статии и нетрадиционни източници на информация. Голям бе и интересът към Дигиталната библиотека на културната институция, съдържаща пълнотекстови издания, фотографии, пощенски картички, автентичен фолклор, книги, сборници, юбилейни листове и други документи свързани с живота и делото на Христо Ботев http://iportal.libvratsa.org
Гл. ас. д-р Мила Гълъбова от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ изрази задоволство от добре свършената работа и пожела още бъдещи сътрудничества между културната институция и висшето учебно заведение.
Най-добра библиотека и най-добър библиотекар в област Враца за 2015 година

За втора поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално дружество на ББИА – секция Враца обявиха конкурс  за „Най - добра библиотека в област Враца на 2015 г.” и „Най - добър библиотекар в област Враца на 2015 г.”. Наградите се връчват на Професионалния празник на библиотечните и информационни работници – 11 май.

Комисия в състав:

1. Ирина Иванова – Зам. Областен управител на Област Враца

2. Калина Николова – Регионална библиотека „Хр. Ботев”

3. Антоанета Георгиева – Регионално дружество на ББИА – Враца

4. Мария Димитрова – РЕКИЦ – Враца

се запозна с формулярите за номинация, придружаващите ги писма и снимкови материали за дейностите, инициативите и квалификацията на библиотечните специалисти.

Комисията определи за победители в конкурса:

„Най - добра библиотека в област Враца на 2015 г.” –  Библиотеката при НЧ „Храм-паметник Христо Ботев-1879”, гр. Козлодуй, обл. Враца.

Постижения на библиотеката през 2015 г.

· Ремонт на две помещения в библиотеката и откриване на нов, дългоочакван Детски отдел;

· Съдействие за издаване на две краеведски книги – „Козлодуй и Козлодуйския край от античността до Освобождението” и „От Искър до Огоста”;

· Инициативата „Подарявам ти книга”, реализирана в градския транспорт и централния парк на гр. Козлодуй;

· Работа с доброволци и дарения за комуната на Отец Иван в с. Якимово.

„Най - добър библиотекар в област Враца на 2015 г.” – Мария Любенова Божковска – библиотекар в НЧ „Фар 1930”, с. Паволче, общ. Враца.

Постижения на Мария Божковска през 2015 г.

· Лятна работа с деца, организирани в 7 модула, 39 събития, 61 участника и 13 доброволци;

· Потребителите на библиотеката са активни участници в Патриотичната програма на Община Враца

· 4 публикации и множество медийни изяви за популяризиране на дейностите;

· Водеща организация или асоцииран партньор в 9 проекта и програми, реализирани през годината. 

Списък номинирани  библиотеки и библиотекари за 2015 г.

„Най-добра библиотека в област Враца на 2015 г.”

1. Библиотека при НЧ „Пробуда 1926”, с. Згориград, общ. Враца

2. Библиотека при НЧ „Просвета-1925 -Мездра”, гр. Мездра, обл. Враца

„Най-добър библиотекар в област Враца на 2015 г.”

1. Димитрина Иванова Иванова – библиотекар в НЧ „Просвета-1925 -Мездра”, гр. Мездра

2. Павлина Самуилова Русева – библиотекар в НЧ „Просвета-1925- Мездра”, гр. Мездра

 

Многоцветна фиеста
Под мотото „Многоцветна фиеста” бяха съпроводени инициативите за отбелязване на 9 май – Деня на Европа във Враца. Организаторите на тазгодишното честване - Европейски информационен център „Европа Директно Враца” към ТПП и Областен информационен център-Враца в партньорство с Община Враца, Enterprise Europe Network Враца, Младежки дом, Ученически общински съвет, Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство сътвориха забележителен спектакъл под звуците на музика, игри и много забавления. Регионална библиотека „Христо Ботев” имаше специален павилион- рисувалня „Барбарони“, в който стотици деца рисуваха и слушаха интересни истории за най-стария континент и наш общ дом - Европа.
Най-четените заглавия в Регионална библиотека "Христо Ботев" за месец април
Това са най-четените книги през месец април 2016 г. в отдел „Заемна за дома”. За да проверите какво още притежава библиотеката, можете да посетите нашия електронен каталог.
Национална библиотечна седмица 9-13 май 2016

Темата на настоящата застъпническа кампания на ББИА е „Библиотеката – място за всеки“. Тя ще протече с поредица събития в София и страната, които ще демонстрират ролята на библиотеките в живота на всички възрастови и социални групи в обществото; тяхната трансформация в унисон с новите потребности на обществото и как тази трансформация провокира иновативни архитектурни и пространствени решения за съвременната библиотека.

НБС 2016 се провежда с подкрепата  на Фондация „Америка за България“ и Фондация „Глобални библиотеки – България”. 

Съвременните обществени потребности ни задължават да преосмислим библиотечното пространство и да предприемем значителни промени във вътрешния дизайн. Наблюдава се ясно очертана тенденция – преминаване от пространство за фондове и оборудване към пространство за хора, общуване, творчество и иновации. Господстващият интериор на фиксирани зони за книги сега отстъпва място на гъвкави пространства, които могат да се използват за различни цели от различни групи хора в различно или по едно и също време. 

През последното десетилетие се утвърди моделът на четири застъпващи се пространства: пространство за вдъхновение, пространство за учене, пространство за срещи и пространство за творчество и създаване. Решенията за модерното преустройство не идват „отгоре“. Във вътрешното преструктуриране, художественото и функционалното оформление думата имат посетителите – това са ангажираните хора, които „притежават библиотеката“ и предлагат идеи и решения.  Този начин на гражданско участие във вземането на решения се оказва много важен фактор за развитието на библиотеката. Когато гражданите „притежават“ библиотеките си, те се превръщат в отзивчиво, гостоприемно и любимо място за всички – най-силната гаранция за устойчиво бъдеще на вековната институция, наречена „библиотека“. 

 

Основните ни цели по време на Националната библиотечна седмица са:

 

1. Да покажем трансформацията на библиотеките и демонстрираме новите им функции, които ги превръщат в третото място за всеки след дома, работата или учебните занятия.

 • Те осигуряват равен старт и равни права на всички, които имат потребност от техните услуги. 
 • Съвременните библиотеки са пространство за достъп до печатни и дигитални информационни ресурси, място за културни и образователни програми, творчество и общуване.
 • Те обучават в информационна грамотност, част от европейските дигитални умения.
 • Те предлагат разнообразни възможности за учене през целия живот.
 • Те работят системно за насърчаване на четенето и са сигурното място за нашите деца.
 • Те са място за ранно детско развитие.

2. Да дискутираме връзката между трансформацията на библиотечните функции и визията за интериора и архитектурата на библиотеките.

3. Да обсъдим с нашите читатели и партньори техните очаквания към вътрешното библиотечно пространство и свързаните с тях нови интериорни решения.

4. Да представим обобщените виждания на читатели и библиотекари пред управляващите ни власти.

5. Да настояваме за преустройство на съществуващите библиотечни пространства и строителство на нови сгради, където е необходимо. 

 

Основните ни послания към обществото, изпълнителната и законодателната власт са:

 • Библиотеката днес е място за всеки и за всички. Тя е не само пространство за книги, а за хора, общуване, творчество и вдъхновение.
 • Библиотеките са „дневната стая” на всяко селище, университет или училище, институция. 
 • Потребностите на обществото се променят и затова трансформацията на библиотеките е неизбежна.
 • Необходимо ни е целево финансиране за нови пространствени решения, адекватни на съвременните функции на библиотеките.
 • Належащо е строителство на нови, специално предназначени за библиотеки сгради. Да призовем кметовете на общини да последват примера на Варна!

 Събития на регионално равнище

 

11 май (сряда

10.00 часа - Семинар „Библиотеката – място за всеки”. (Програма)

9-13 май

Инициатива „Стани библиотекар за един ден“

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg