библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

Регионална библиотека даде старт на „Лято в библиотеката”

С драматизация, музикален етюд и игра на „приказна дама” започна „Лято в библиотеката`2016”  - традиционни ваканционни занимания на Регионална библиотека  „Христо Ботев” – Враца. Специални гости бяха децата от ЦДГ „Дъга” и много приятели на библиотеката, които първи тръгнаха по приказната пътечка към вълшебния кът с книжки и забавления. Под веселата шатра ги очакваха любимите приказни герои.
Очакваме Ви всеки:

Понеделник - Прожекция на детски филми от фонда на отдел „Изкуство“
Място: Детски отдел и филиал в ж.к. „Дъбника“

Вторник - „Пътешествие в библиотеката” - По зададени признаци, послания и чрез загадки деца ще търсят книги в отделите и каталога на библиотеката. По този начин децата ще придобият знания и умения за търсене и ориентиране в библиотеката.
Място: Регионална библиотека

Сряда - „Приключенията на Мечо Пух и Йори” - Работилница за кукли и детски игри, драматизации и детски мечти. 
Място: Градинката зад паметника на Христо Ботев

Четвъртък - „Приказни пътечки” - Децата ще се забавляват заедно с Пинокио, Снежанка, Палечка и още много приказни приятели. Предизвикателството включва: лабиринти и откриване на прилики и разлики.
Място: Градинката зад паметника на Христо Ботев

Петък - „Откриване на знание” - Занимания с образователна игра „Букварино”.
Място: Детски отдел и филиал в ж.к. „Дъбника“

*Начален час на всички събития - 10:30 часа 
*Период 30 юни - 1 септември 2016 година
*Инициативите са безплатни
*Инициативите в градинката са подходящи за деца от 2 до 10 години
*Инициативите в библиотеката са подходящи за деца от 7 до 16 години.
 

Ежедневно в Детски отдел и във филиала в ж.к. „Дъбника“, на разположение на малките читатели на библиотеката ще има осигурени занимателни материали за изработване на книгоразделители и за рисуване.

За записване: Централна сграда - ул. „Петропавловска“ № 43, Филиал в ж.к. „Дъбника“, улица "Славянска", Пощенски клон 5, етаж 2, телефон 0879 548 900, e-mail: libvratsa@libvratsa.org

Филиалната библиотека в ж.к. "Дъбника" постави начало на инициативата "Лято в библиотеката"

Днес, 30 юни 2016г., във филиала на Регионална библиотека „Хр.Ботев” бе открито „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА”. Децата бяха запознати с програмата  и заниманията  - прожекции на филми, арт-работилници и образователни игри, които ще се провеждат всяка седмица.  Участниците в инициативата днес се запознаха с правилата на играта „Букварино”, четоха приказки и додоха своите идеи за предстоящите арт-работилници.

     

Участие в национална среща на кръг "С децата"
От 24 до 26 юни, екип от библиотечни специалисти към Регионална библиотека "Христо Ботев" участва в Четвъртата среща „Кръг с децата”, организирана от Фондация „Америка за България”. 
„Кръг с децата” е неформална мрежа на организациите и музеите, които представят образователни и възпитателни програми за деца. Регионална библиотека "Христо Ботев" представи образователна програма "Роден край" и инициативата "Лято в библиотеката".http://sdecata.com/with_the_kids/
Национална инициатива „Чети с мен“

На 11 юни в град Враца за трети пореден път се проведе инициативата „Чети с мен”. Организатори бяха Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и Народно  читалище „Развитие-1869”.
Начало на инициативата даде актрисата Капка Пеняшка, която в ролята на синята фея от "Пинокио" прочете откъс от любимото на децата произведение на Карло Колоди. Да споделят страстта си към четенето, като прочетат свои любими приказки и откъси от книги, се включиха  кметът на община Враца Калин Каменов, заместник – областният управител Ирина Иванова, директорът на НУ „Св. Софроний Врачански“ Антоанета Сиракова, видни граждани, общественици и доброволци към библиотеката.  
За най-малките читатели бе обособена зона с творческо ателие под надслов „Камъче си нарисувай“, в което малките почитатели на четенето имаха възможност да нарисуват красива цветна буквичка, герой или картина от любима приказка.
За възрастните беше подготвена игра – кръстословица. Екип от библиотеката четеше откъси от книги, а публиката трябваше да открие името или автора на произведението.
Организаторите благодарят на доброволците и на  всички четящи хора  за активното участие. 

Нови книги в Детски отдел
Национална инициатива „Чети с мен“

През 2014 година Президентът на Република България – господин Росен Плевнелиев постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти с масово четене.
Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“, както и на сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и Love Theater.
Дългосрочните цели на кампанията са:

  • Да привлече общественото внимание върху сериозния проблем свързан с грамотността и четенето.
  • Да провокира обществен натиск върху институциите и политическите сили за целенасочени усилия за повишаване грамотността на българските граждани.
  • Да съдейства за създаването на позитивно отношение към четенето.
  • Да насърчи разширяване на инициативите, свързани с четенето, като представи добрите примери.
  • Да представи успешни практики на родители, учители, библиотекари, които са запалили любовта към четенето у децата.
  • Да подкрепи българската литература и българските автори.

По традиция от любимите си книги четат популярни личности – общественици, писатели, музиканти, артисти, художници.

Каним Ви да вземете участие в Инициативата в град Враца, която ще стартира на 11 юни 2016 година в 11.00 часа и ще се проведе в пространството между Община Враца и Читалище „Развитие 1869“.

Третото издание на „Чети с мен“ се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Народно читалище „Развитие 1869“ – град Враца.

Четете с нас!

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg