библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

От Искър до Огоста

Регионална библиотека посвещава Деня на краеведа тази година на 90 години от рождението на Богдан Николов и 100 години от рождението на Иван Митев.  Библиотеката показва част от дарение, направено лично от Богдан Николов преди четвърт век - над 100 документа, от които 67 авторски книги, всяка надписана и с автограф. Изложените от тях представят творческите търсения на историка в областта на краезнанието : поселищни проучвания на села и градове от целия Врачански регион, топонимия, предания и легенди в сборници и поредици от научно-популярни статии в местния периодичен печат.  Ръкописи и фотографии – част от архива на читалището в Пудрия и личния архив на наследниците на Иван Митев показват богатата дейност в областта на краезнанието на дългогодишният учител и директор на училището, ревностен събирач на исторически, етнографски и фолклорни материали от Ботунския край. Изложбата е подредена така, че посетителят  може да разлисти и зачете всеки един от експонатите, каквато е и целта на организаторите.

Честит първи учебен ден!
По случай 15 септември обявихме, че всеки ученик, който ни посети в първия учебен ден на новата учебна година ще получи подарък - едногодишен абонамент за ползване на всички отдели и ресурси на библиотеката. Над 50 ученици ни посетиха и получиха своите читателски карти, а ние пожелаваме на всички наши приятели - ученици, учители и родители успешна учебна година!

Лято с библиотеката

Отмина още едно вълнуващо лято с Вашата библиотека. За поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” подготвя програма за работа с малките си читатели през ваканционните месеци. Този път създадохме три изключително успешни инициативи – „Пътешествие в библиотеката“  - игра за деца над 7 години от типа „откриване на съкровища”. По зададени признаци, послания и чрез загадки деца търсиха книги и откъси от тях в отделите и каталога. По този начин те придобиха  знания и умения за търсене и ориентиране в „дома на книгите”. „Приказни пътечки” – играта, която подарихме на нашите най-малки читатели. Изобретихме пъзел с приказни герои под формата „игра на дама”. Подбрахме най-популярните детски герои от любимите книжки  - Мечо пух, Малкият принц, Снежанка, Трите прасенца и др. С всички, които обичат приказките, детските книжки и все още им се играе с кукли, поиграхме в Работилницата за кукли и детски игри, драматизации и мечти  „Приключенията на Мечо Пух и Йори”. Този тип занимания предразполагат децата да бъдат активни в четенето и да общуват помежду си.
В периода от 30 юни до 1 септември в организираните от библиотеката 67 инициативи участваха 1015 деца.
За Регионална библиотека работата с деца винаги е във фокуса на вниманието, а през последните 6 години тя е основен приоритет. Ние провеждаме целенасочена политика, включваща различни форми с цел разширяване на кръга от четящи деца и преодоляване на негативните тенденции за отлив от книги и четене.
Благодарим на всички участници, че заедно направихме лятото вълнуващо и незабравимо. Пожелаваме успешна учебна година на учениците, а ние и новите книжки пълни с чудни вълшебства Ви очакваме във Вашата библиотека – Регионална библиотека – Враца. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg