библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2018

Духовата музика – емблемата на Северозапада

Общо 25 изследователи от Северозападна България се включиха в Тринадесетата краеведска конференция „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България”, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и Регионално управление на образованието – Враца. 

Форумът започна с дефиле от сградата на читалище „Развитие 1869”, начело с Духовия оркестър и приключи пред Регионалната библиотека с кръшно Дунавско хоро.    

22-те разработки, включени в програмата, бяха разпределени в две сесии. Първата включваше изследвания за духовите музики в трите областни града – Враца, Видин и Монтана и приносът на Дико Илиев. Във втората част бяха представени историите на ученическите и селски духови оркестри от Врачанския край.

Сборник „100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея (1915-1918 г.)” излезе от печат

Сборник „100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея (1915-1918 г.)” излезе от печат. Съставен е от Калина Тодорова и се издава с финансовото подпомагане от Фонд „Култура” към Общински съвет - Враца.

Това е седмата книга от поредицата „Наследство”.

Сборникът съдържа материали от Дванадесетата регионална краеведска конференция „100 г. от участието на Врачанския край в Първата световна война 1915-1918г.”, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца и Регионално управление по образованието - Враца. Събитието е част от обширна програма, в която са включени поредица изяви, посветени на юбилея. Съставена и осъществена от Инициативен комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война.

          Настоящият сборник обединява разработките на историци, учители, научни работници, краеведи, военни и ученици от различни институции и населени места на региона. Докладите на участниците са подредени по реда на тяхното представяне. Уводната статия е съкратен вариант на речта, произнесена от председателя на инициативния комитет на тържественото заседание на Общински съвет - Враца в чест на 35-и пехотен Врачански полк, състояло се на 7 септември 2016 г. Останалите материали са от двете сесии на краеведската конференция.

          В първата сесия са включени теми, свързани с участието на 6-та пехотна Бдинска дивизия в Добричката епопея. Акцент са статиите върху непубликувани документи от фондовете на музеите във Враца и Оряхово, от Държавен архив, библиотеки и читалища. Втората сесия е посветена на паметта на потомците: разкази и спомени на наследниците на участници във войната, паметни места и чествания. Тук е включена и една езиковедска разработка, посветена на военната терминология в книжовно-езиковата практика, както и два материала от Дигиталната библиотека на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца.

 

„МИНАВАТ ГОДИНИ. ВРЕМЕТО ОТЛИТА. БАВНО, НО СИГУРНО, ТО ОТВЛИЧА В БЕЗДНАТА НА ЗАБРАВАТА ВСИЧКИ СПОМЕНИ. ТАКАВА БИ БИЛА УЧАСТТА И ЗА ГЕРОИЧНИТЕ ПОДВИЗИ НА БЕЗЗАВЕТНО ПРЕДАНИТЕ НА ДЪЛГА КЪМ РОДИНАТА  ПОЛКОВЕ ОТ НАШИЯ РЕГИОН,   БЕЗ СПОМЕНА ЗА ТЯХ, ЗА ЧИЕТО ПРЕДАВАНЕ И НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ НА СВОЙ РЕД ДА ПОДДЪРЖАМЕ ЖИВ.”

          (От съставителите на „36-и пех. Козлодуйски полк във войните”)           

          Този завет е писан в памет на поколенията, защитили своя дом, своите семейства и сънародници, своята родина преди 100 години, по време на Първата световна война.  Написан е с надежда в признателността на поколенията.

          Този толкова скромен, човешки дълг към делото на прадедите ни, уви, беше потъпкан.

          През 2016 година, 100 години по-късно, след десетилетията на забвение, ние сме представители на поколенията, които са призвани да възстановят святата памет. Призвани сме да отдадем заслужена почит към войниците, подофицерите и офицерите от славните ни полкове, вписани на паметника „Лъвчето“, издигнат в чест на участниците във войните от 1912-1918 г. от Враца и Врачански регион. 

          Днес, ние отново даваме израз на този възторг и уважение. В изпълнение на синовен дълг, тази книга, с послание към бъдещите поколения, е израз на надеждата ни да пазят спомена за делата на предците жив от забравата на времето.

От Инициативния комитет за отбелязване на участието на врачани в Първата световна война

Деца от ІV група на ДГ „Европейчета” „се превърнаха” в Пинокио

С гостуване на деца от ДГ „Европейчета” стартира Седмицата на Пинокио в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Малките читатели се впуснаха в приключенията на дървеното човече с приказка и игра. Децата слушаха историята на Пинокио, а след това се опитаха да влязат в неговата роля, като говореха измислици и изведнъж носът им „порасна”. Хлапетата се забавляваха, но и стигнаха да извода, че да си с дълъг нос не е никак приятно, а и лъжите водят да истински бъркотии. 

Духова музика и Дунавско хоро откриват ХІІІ краеведска конференция в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

С Дунавско хоро ще бъде открита ХІІІ регионална краеведска конференция „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България”. Организатори на форума са Регионално управление на образованието – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Официалният старт ще бъде на 24 ноември /четвъртък/ от 10 ч. пред Народно читалище „Развитие 1869” – Враца. От там ще тръгне дефиле до сградата на библиотеката, където под съпровода на Духовия оркестър при НЧ „Развитие 1869“ ще звучи Дунавско хоро. Конференцията ще продължи в Обща читалня на Регионалната библиотека.

Във форума ще се включат изследователи от целия врачански регион. За първи път ще участват и представители на Община Монтана и културните институции в Монтана и Видин.  

Първокласници на гости в Седмицата на Пинокио

Първокласници от СУ „Васил Кънчов” гостуваха на Детски отдел в Регионална библиотека „Христо Ботев” в Седмицата на Пинокио. Децата слушаха приказката за приключенията на дървеното човече и се опитаха да влязат в неговата роля, като казваха измислици. Накрая носът им „порасна” и малките читатели си обещаха никога да не крият истината.   

Седмица на Пинокио в Детски отдел

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца организира Седмица на Пинокио в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника”. В дните от 21 до 25 ноември ще четем приказката за героя на Карло Колоди и на разположение на малките читатели ще бъдат книгите за приключенията на дървеното човече. За всеки посетител на Детски отдел и филиала ще има изненада.

Инициативата е във връзка с 190 години от рождението на италианския писател и автор на „Приключенията на Пинокио” Карло Колоди.  

Четвъртокласници учиха за Елин Пелин в библиотеката
Във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца в ж.к. „Дъбника” учениците от IV „а” клас на СУ „Н. Войводов” се запознаха с творчеството за деца на класика на българската литература Елин Пелин. Класната ръководителка Анелия Илиева представи презентация за живота и неговото творчество, след това учениците четоха верижно няколко приказки на писателя.
Стартира второто издание на „Читател на годината”

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се включва във второто издание на националната инициатива „Читател на годината”.  Кампанията се организира от зам.-председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел заедно със Столична библиотека и подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.

По регламент, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата отново ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел за всички отличени с приза.

Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.

Държавите от ЕС са си поставили за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот.

Над 2 500 посещения са регистрирани в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в Дните на отворените врати

Общо 2 578 посещения са регистрирани в Регионална библиотека „Христо Ботев” – град Враца в Дните на отворените врати, посветени на Деня на народните будители - 1 ноември. Инициативата се проведе от 28 октомври до 10 ноември и включваше образователни игри, разходка в отделите на библиотеката и едногодишен читателски абонамент.

Посещенията в централната сграда на библиотеката през 10-те дни бяха 2 253, а във филиала – 325.

За периода са направени 1 179 нови читателски карти – 646 в Заемна за дома, 456 в Детски отдел и 77 във филиала в ж.к. „Дъбника”.

В образователните игри и разходките в библиотеката се включиха 832-ма ученика, които направиха колективни посещения в Дните на отворените врати,

В инициативата участваха деца от началните училища „Иванчо Младенов”, „Св. Софроний Врачански”, „Иван Вазов”, основно училище „Васил Левски”, средните „Козма Тричков”, „Васил Кънчов” и „Никола Войводов” и спортно училище „Св. Климент Охридски”. Открити уроци се проведоха и в детските градини „Зора” и „Знаме на мира”. 

Пусни книги на "свобода"

Няма нищо по-тъжно от книга, която стои на рафта без да се чете. Затова, ако притежавате много произведения, до които никога повече няма да се докоснете, може да ги „пуснете на свобода” в къщичката за размяна на книги във Враца. Тя се намира в градинката зад паметника на Христо Ботев и се радва на огромен интерес от любителите на писаното слово.

Споделете с тях удоволствието от четенето.

Когато взимате книга от къщичката не забравяйте да я регистрирате в сайта bookcrossing.com и след това да я върнете, за да може да достигне до максимален брой читатели. 

Обособената буккросинг зона се координира от Регионална библиотека и периодично се захранва с книги, дарени от издателства, институции и граждани. Инициативата стартира на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Какво е буккросинг?

Буккросингът представлява поставяне на книги на определени за целта места и проследяване на техните пътешествия. Осъществява се чрез сайта  bookcrossing.com, където книгите се регистрират.  От нашата буккросинг зона  всеки гражданин може да заеме свободна книга и да я регистрира в сайта http://www.bookcrossing.com , като въведе BCID номера, който се намира в книгата. Веки читател  може да остави кратка бележка в нейния дневник, за да знаят другите какво се е случило с нея. След прочитането, отново я “пускаме на свобода”, за да продължи своето пътешествие и да намери своя нов читател.

Буккросингът съчетава любовта към книгите и четенето с елементи на игра и забавление, както и силен емоционален заряд, който носи впускането в това приключение и възможността за сближаване и създаване на връзки между хората. Идеята възниква през 2001 г. в САЩ, а към днешна дата над 1 милион буккросъри са регистрирали повече от 10 милиона книги, пътуващи из 132 страни.

Честит празник, врачани!

ВРАЦА

Обичам най-живописния град. Тук аз живея.

Подпират небето остри скали,

а в равнината едри жита се люлеят –

в зърната им хлябът ми топъл дъхти.

 

От Балкана ме гледа белият конник –

разказва за сабя, байрак и куршум.

Пред Враца на колене сълза аз отронвам

за Ботев и герои, дали и сърце, и ум.

 

В неделите от хълма над моя град – от Калето,

призивно звучи ехо от бойна тръба,

която отброява ритмите на сърцето.

И дишам аз ведро свещената свобода.

 

Виктория Иванова

Започна първото обучение по проект „Смарт-Либ”

От днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започна първото обучение по проект „Смарт-Либ” – Комуникационен център в библиотеката. Първият ден от курса продължи в рамките на час и половина, а десетте потребители получиха основни познания за компютърните системи. Те се обучават през следващите три седмици, а срещите ще бъдат в понеделник и сряда. През следващите часове ще им бъдат представени основните характеристики на мобилните устройства и приложения – смартфон, таблет и четец за електронни книги.

От днес стартира и записването за второто обучение, което започва на 5 декември. Желаещите могат да се запишат на телефон:  0879 548 916 или на място в Регионална библиотека до 2 декември 2016 година, включително.                             

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

Най-четените книги през месец октомври
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец октомври. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

„Голямото пробуждане” с академик проф. д-р Веселин Борисов

Професори, медици, културни дейци и общественици изпълниха читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в четвъртък вечерта. Причината за големия интерес на академичната общност беше срещата с уважавания медик и творец Веселин Борисов. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска откри творческата вечер, а представянето на академика професор д-р Борисов и последните му две книги „Съмнението – разкъсай веригите“ и „Откровения срещу съмнения“ направи библиотекарят Владислава Иванчева.

Веселин Борисов е доктор на медицинските науки, професор по социална медицина и здравен мениджмънт. Носител на почетното звание „Академик” на Българската академия на науките и изкуствата и водещ преподавател във Факултета по обществено здраве - София. Президент е на Балканската асоциация по философия и история на медицината и председател на борда на болница „Света Петка” - Видин. Научен ръководител е на 16 докторанти. Въвежда в България университетското обучение по Здравен мениджмънт и здравна политология. Основател и главен редактор на списанията „Здравна политика и мениджмънт” и „Медицински меридиани”. Почетен лектор на Университета в Лийдс, Великобритания. Носител на академичната награда „Панацея”. Почетен гражданин на град Белоградчик. Автор е на много научни статии, експертни анализи и на 42 книги, от които 36 в областта на социалната медицина и стратегически здравен мениджмънт и 6 с поезия и есета. След седемте му издадени досега художествени книги, последните две се определят като квинт-есенцията на творческите му вълнения, философски прозрения и житейски обобщения, резултат от съчетанието на неспокойна гражданска съвест, висока начетеност, безспорен интелект и нестандартна мисъл. Извън науката негови хобита са поезия, джаз, импресии, фотография.

Медикът прикова вниманието на гостите със специално направени импресии за родния му Северозападен край и Враца. Студентите от курса по „Трудотерапия” към врачанския филиала на Медицински университет - София му благодариха за ценните знания и житейски уроци, които им дава. Уважението си засвидетелстваха и с ръчно изработен подарък. Поздрав към професор Борисов отправи и д-р Григор Томов.

Творческата вечер се проведе в рамките на кампанията Дни на отворените врати, инициирана по повод Деня на народните будители. 

Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца получи дарения

Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца получи дарение по случай Деня на народните будители. Книгите, с които ще бъде обогатен фонда на културната институция са издания на съвременни български автори.

В навечерието на светлия български празник ИК „Труд и право” дари на библиотеката най-новите издания в сферата на данъчното и трудовото законодателство в Република България. Това е поредният дарителски жест на издателството. 

Образователна игра „Познай родното място на будителя“

Близо 200 деца се включиха в играта „Познай родното място на будителя”, която се провежда по повод 1 ноември. Инициативите продължават до 10 ноември и са насочени главно към началния и основен курс на обучение.

Ден след празника Детския отдел на библиотеката посетиха 180 деца от НУ „Иванчо Младенов” от І, ІІ и ІV клас. Те гледаха кратък филм за будителите, след което отговаряха на въпроси задавани от библиотекарите. Първата задача на учениците беше да разпознаят образите на показаните велики българи, да познаят родните им места и да свържат великите имена с произведенията им, оставили траен отпечатък върху българската история. За отличното си представяне класовете получиха постери и читателски карти.

За участие в игрите може да направите заявки на място или на тел.: 0879 548 916 

„… като светулки – 
хората дейни 
Въ мрака светеха
и роба отъ тъмната пропасть
съ просвета спасихъ."

 

1 ноември е Ден на народните будители, празник, на който още веднъж си припомняме, че без култура и книжовност, без четене и изкуство, нито един народ не може да съществува.
За Вас избрахме откъс от стихотворението „Светулки въ мрака” на Димитър Бучински, издадено през 1943 г. в едноименната стихосбирка във Враца. 
Честит празник!

 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg