библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ЯНУАРИ 2017

Зимен празник с приказни герои

Филиалът на Регионална библиотека „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника” и детска градина „Знаме на мира проведоха  празник с приказните герои. Библиотечният специалист прочете произведение, свързано със зимата, а децата показаха драматизации на обичани от тях приказки.

В празника се включиха 90 малчугани от 6 групи, които се забавляваха с любими герои.

„Нощ на книгите за Хари Потър" в библиотеката
За втора поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца организира „Нощ на книгите на Хари Потър” на 3 февруари от 18 ч. Почитателите на момчето магьосник ще споделят увлечението си по историите на Дж. К. Роулинг, а темата на тазгодишното събитие е Професорите на „Хогуортс”. Доброволци, преоблечени като Хари Потър и други персонажи от книгите ще посрещат гостите във фоайето на библиотеката. Там ще ги очакват предизвикателства, с които ще проверят познанията си за вълшебния свят на „момчето, което оживя”. Най-верните фенове ще получат награди. 
Вечерта ще продължи с прожекция на първата част на филма „Хари Потър и Даровете на смъртта”, която се осъществява с любезното съдействие на кино „Метропол”. 
Инициативата на британския издател Bloomsbury се провежда за трета поредна година, а в България организаторът е издателство „Егмонт”.
Съобщение

Уважаеми потребители,

информираме Ви, че в събота /21 януари/ НЯМА да има дежурства в отделите „Заемна за дома” и „Обща читалня” на Регионална бибилотека „Христо Ботев” – Враца.  

Извиняваме се за причиненото неудобство и Ви благодарим за разбирането.

 

От дома на пчелите до гърненцето с мед в Седмицата на Мечо Пух в Детски отдел

„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… И това са две гърненца с мед.”

Мечо Пух

С демонстрация на кошер започна Седмицата посветена на Мечо Пух в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициатива се провежда по случай 135 години от рождението на Алън Александър Милн, който ни завеща приключенията на любимото мече.

Гости бяха учениците от III „а” и „б” клас на ОУ „Васил Левски” – Враца. Малките читатели показаха отлични знания за историите на Мечо Пух и неговите приятели. С интерес слушаха историята за създаването на книгата и първите екранизации на „Мечо Пух и медената гора”.

Най-атрактивната част обаче се оказа запознаването с работилницата за мед – кошера. Пчеларят Иван Палушев обясни основните правила за работа с пчелите и предпазното облекло, което трябва да притежава всеки професионалист. Демонстрацията провокира децата да задават десетки въпроси свързани с пътя на пчелата от растенията до кошера, съхраняването на меда и наливането му в буркана.

Накрая учениците и преподавателите им дегустираха 3 вида мед – слънчоглед, акация и липа и се опитаха да го разпознаят.

До края на седмицата в Детски отдел ще бъде наредена тематична изложба по случай 135 години от рождението на А.А. Милн, а най-малките ни посетите ще получат приятна изненада. 

Творци на Враца в „Нощ на четенето”
Врачани се потопиха в света на поезията, музиката и истинските истории на най-добрите разказвачи в „Нощ на четенето”. Читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се превърна в едно от най-уютните кътчета в града събрали местни творци в съботната вечер на чаша топъл чай. Срещата, посветена на едноименната международна кампания, започна с изпълнение на китара от Деляна Петкова при школата на Ивайло Гаврилов към НЧ „Развитие 1869”. След това продължи с поезията на Виктория Иванова. Поетесата прочете няколко стихове от последните си книги и прие поздрави за рождения си ден. Вечерта продължи с „Неслучайни срещи” на дългогодишния журналист Цветана Евгениева. Авторката представи последната си книга, която излезе от печат преди по-малко от месец и е разделена на 4 части. Евгениева избра да прочете пред гостите в залата първата, в която е включен разговорът й с Мистер Сенко. Тя разкри, че това е било първото й професионално интервю, за което се е и притеснявала най-много.
„Интервюто е един от често използваните жанрове в журналистиката, един от най-отговорните, но и най-благодатен. В него събеседникът говори от първо лице и трябва много да се внимава думите му да бъдат пресъздадени по точния начин. При едно умело водене на разговор обаче може да се разкрие и цялата му душа”, обясни Евгениева пред многото младежи в залата, които мечтаят да се захванат с журналистическата професия. Във втората част на книгата тя е отделила място на „солта и пипера” на врачанската общественост. Там са включени срещи с видни врачани, оставили траен белег в историята на града. Третата също е посветена на силните личности, а третата е отделена за пътеписите на авторката от пътуванията й до най-красивите места в света. 
Таланти от литературен клуб „Ботевци” към СУ „Христо Ботев” и ръководителят им Диана Николчева също впечатлиха публиката със стиховете си.
Младият автор Михаил Митев разказа за последната инициатива „Коледни писма”, която е стартирал в блога си и прочете най-впечатляващото от тях. Ученикът разкри и любопитни подробности около издаването на книгата му „Фрагменти”. 
„Тя се състои от 7 разказа, защото смятам, че първите 7 са най-важни”, категоричен беше Митев. Той обясни, че книгата ще бъде на пазара през февруари. 
За най-магичното място в библиотеката, в което е концентрирано цялото богатство на врачанския край и произведенията на местните творци разказа библиотекарят Калина Тодорова. Тя представи най-четените книги в отдел „Краезнание” и прочете произведение от алманах „Околчица”.
Гостите в залата също се включиха с рецитиране на авторски стихове, а Цветан Дочев по-известен като Дедо Скърц разказа някои от най-вълнуващите си преживявания, които е имал през годините в общуването с врачанските творци. 
„Нашата най-голяма цел е да превърнем библиотеката в привлекателно място за всичките хора от града”, категоричен беше директорът на РБ „Христо Ботев" Силвия Врачовска.
Ученици станаха малки философи в библиотеката

Второкласници от НУ „Иванчо Младенов” откриха очарованието на романа на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц” с помощта на библиотекарите от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Въпреки че не бяха запознати в детайли с философския разказ те успяха да определят главните герои, ключовите думи и да създават свои завършек, в който русокосото момченце отива до Земята при хората, за да открие много приятели. След това разсъждаваха върху цитати от книгата.

За финал пък получиха празен буркан, в които да записват добрите си дела през годината. Освен да го напълнят, децата и учителите им обещаха и да го украсят, тъй като голяма част от учениците се занимават със стъклопис и плетиво. Една от техните творби получи и директорът на библиотеката Силвия Врачовска. Децата й подариха стъклопис с Малкия принц, обвит от плетена рамка.

Редовните ни читатели не пропуснаха възможността и да заемат „Малкият принц”, за да разберат точно за какво мечтае русокосото момче от Космоса.    

Е-списания в библиотеката

Уважаеми потребители от началото на 2017 г. Регионална библиотека „Христо Ботев” осигурява свободен пълнотекстов достъп до следните електронни периодични издания: сп. „Cosmopolitan”, сп. „National Geographic KIDS” и сп. „Е-образование”. Периодичните издания може да използвате в отдел „Заемна за дома”, „Обща читалня”, „Детски отдел” и Филиала на библиотеката намиращ се в жк. „Дъбника” (сградата на Териториална пощенска станция и Пълномощничеството).

Най-четените книги през 2016

На Вашето внимание представяме най-четените книги в отделите "Заемна за дома" и "Детски отдел" през 2016 г. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm


Най-четените книги през месец декември

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец декември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg