библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Зимен празник с приказни герои

Филиалът на Регионална библиотека „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника” и детска градина „Знаме на мира проведоха  празник с приказните герои. Библиотечният специалист прочете произведение, свързано със зимата, а децата показаха драматизации на обичани от тях приказки.

В празника се включиха 90 малчугани от 6 групи, които се забавляваха с любими герои.

„Нощ на книгите за Хари Потър" в библиотеката
За втора поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца организира „Нощ на книгите на Хари Потър” на 3 февруари от 18 ч. Почитателите на момчето магьосник ще споделят увлечението си по историите на Дж. К. Роулинг, а темата на тазгодишното събитие е Професорите на „Хогуортс”. Доброволци, преоблечени като Хари Потър и други персонажи от книгите ще посрещат гостите във фоайето на библиотеката. Там ще ги очакват предизвикателства, с които ще проверят познанията си за вълшебния свят на „момчето, което оживя”. Най-верните фенове ще получат награди. 
Вечерта ще продължи с прожекция на първата част на филма „Хари Потър и Даровете на смъртта”, която се осъществява с любезното съдействие на кино „Метропол”. 
Инициативата на британския издател Bloomsbury се провежда за трета поредна година, а в България организаторът е издателство „Егмонт”.
Съобщение

Уважаеми потребители,

информираме Ви, че в събота /21 януари/ НЯМА да има дежурства в отделите „Заемна за дома” и „Обща читалня” на Регионална бибилотека „Христо Ботев” – Враца.  

Извиняваме се за причиненото неудобство и Ви благодарим за разбирането.

 

От дома на пчелите до гърненцето с мед в Седмицата на Мечо Пух в Детски отдел

„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… И това са две гърненца с мед.”

Мечо Пух

С демонстрация на кошер започна Седмицата посветена на Мечо Пух в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициатива се провежда по случай 135 години от рождението на Алън Александър Милн, който ни завеща приключенията на любимото мече.

Гости бяха учениците от III „а” и „б” клас на ОУ „Васил Левски” – Враца. Малките читатели показаха отлични знания за историите на Мечо Пух и неговите приятели. С интерес слушаха историята за създаването на книгата и първите екранизации на „Мечо Пух и медената гора”.

Най-атрактивната част обаче се оказа запознаването с работилницата за мед – кошера. Пчеларят Иван Палушев обясни основните правила за работа с пчелите и предпазното облекло, което трябва да притежава всеки професионалист. Демонстрацията провокира децата да задават десетки въпроси свързани с пътя на пчелата от растенията до кошера, съхраняването на меда и наливането му в буркана.

Накрая учениците и преподавателите им дегустираха 3 вида мед – слънчоглед, акация и липа и се опитаха да го разпознаят.

До края на седмицата в Детски отдел ще бъде наредена тематична изложба по случай 135 години от рождението на А.А. Милн, а най-малките ни посетите ще получат приятна изненада. 

Творци на Враца в „Нощ на четенето”
Врачани се потопиха в света на поезията, музиката и истинските истории на най-добрите разказвачи в „Нощ на четенето”. Читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се превърна в едно от най-уютните кътчета в града събрали местни творци в съботната вечер на чаша топъл чай. Срещата, посветена на едноименната международна кампания, започна с изпълнение на китара от Деляна Петкова при школата на Ивайло Гаврилов към НЧ „Развитие 1869”. След това продължи с поезията на Виктория Иванова. Поетесата прочете няколко стихове от последните си книги и прие поздрави за рождения си ден. Вечерта продължи с „Неслучайни срещи” на дългогодишния журналист Цветана Евгениева. Авторката представи последната си книга, която излезе от печат преди по-малко от месец и е разделена на 4 части. Евгениева избра да прочете пред гостите в залата първата, в която е включен разговорът й с Мистер Сенко. Тя разкри, че това е било първото й професионално интервю, за което се е и притеснявала най-много.
„Интервюто е един от често използваните жанрове в журналистиката, един от най-отговорните, но и най-благодатен. В него събеседникът говори от първо лице и трябва много да се внимава думите му да бъдат пресъздадени по точния начин. При едно умело водене на разговор обаче може да се разкрие и цялата му душа”, обясни Евгениева пред многото младежи в залата, които мечтаят да се захванат с журналистическата професия. Във втората част на книгата тя е отделила място на „солта и пипера” на врачанската общественост. Там са включени срещи с видни врачани, оставили траен белег в историята на града. Третата също е посветена на силните личности, а третата е отделена за пътеписите на авторката от пътуванията й до най-красивите места в света. 
Таланти от литературен клуб „Ботевци” към СУ „Христо Ботев” и ръководителят им Диана Николчева също впечатлиха публиката със стиховете си.
Младият автор Михаил Митев разказа за последната инициатива „Коледни писма”, която е стартирал в блога си и прочете най-впечатляващото от тях. Ученикът разкри и любопитни подробности около издаването на книгата му „Фрагменти”. 
„Тя се състои от 7 разказа, защото смятам, че първите 7 са най-важни”, категоричен беше Митев. Той обясни, че книгата ще бъде на пазара през февруари. 
За най-магичното място в библиотеката, в което е концентрирано цялото богатство на врачанския край и произведенията на местните творци разказа библиотекарят Калина Тодорова. Тя представи най-четените книги в отдел „Краезнание” и прочете произведение от алманах „Околчица”.
Гостите в залата също се включиха с рецитиране на авторски стихове, а Цветан Дочев по-известен като Дедо Скърц разказа някои от най-вълнуващите си преживявания, които е имал през годините в общуването с врачанските творци. 
„Нашата най-голяма цел е да превърнем библиотеката в привлекателно място за всичките хора от града”, категоричен беше директорът на РБ „Христо Ботев" Силвия Врачовска.
Ученици станаха малки философи в библиотеката

Второкласници от НУ „Иванчо Младенов” откриха очарованието на романа на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц” с помощта на библиотекарите от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Въпреки че не бяха запознати в детайли с философския разказ те успяха да определят главните герои, ключовите думи и да създават свои завършек, в който русокосото момченце отива до Земята при хората, за да открие много приятели. След това разсъждаваха върху цитати от книгата.

За финал пък получиха празен буркан, в които да записват добрите си дела през годината. Освен да го напълнят, децата и учителите им обещаха и да го украсят, тъй като голяма част от учениците се занимават със стъклопис и плетиво. Една от техните творби получи и директорът на библиотеката Силвия Врачовска. Децата й подариха стъклопис с Малкия принц, обвит от плетена рамка.

Редовните ни читатели не пропуснаха възможността и да заемат „Малкият принц”, за да разберат точно за какво мечтае русокосото момче от Космоса.    

Е-списания в библиотеката

Уважаеми потребители от началото на 2017 г. Регионална библиотека „Христо Ботев” осигурява свободен пълнотекстов достъп до следните електронни периодични издания: сп. „Cosmopolitan”, сп. „National Geographic KIDS” и сп. „Е-образование”. Периодичните издания може да използвате в отдел „Заемна за дома”, „Обща читалня”, „Детски отдел” и Филиала на библиотеката намиращ се в жк. „Дъбника” (сградата на Териториална пощенска станция и Пълномощничеството).

Най-четените книги през 2016

На Вашето внимание представяме най-четените книги в отделите "Заемна за дома" и "Детски отдел" през 2016 г. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm


Най-четените книги през месец декември

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец декември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg