библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Верижно четене на „Чернишка” в библиотеката

Ученици четоха верижно повестта „Чернишка” от Емилиян Станев, по случай 110 години от рождението на автора. Малките любители на книгите от НУ „Иванчо Младенов” гостуваха на Детски отдел. Освен че бяха отлично запознати с биографията на детският писател, децата разказаха, че често изработват тематични постери на любими автори. Два от тях подариха и на библиотечните специалисти.

Открит урок по повод годишнината на Емилиян Станев се проведе и във филиала на Регионална библиотека в ж.к. „Дъбника”. 

Легендите на стара Враца

Защо врачани наричат скалата при Вратцата „Кървавата скала”, какви тайни крие нашата Скакля и какви легенди още разказват краеведските книги научиха участниците в клуб „Историк” от СУ „Козма Тричков” с ръководител Ели Николова. Учениците се включиха в поредната краеведска разходка от програма „Роден край” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и с лекота разпознаха забележителностите край града, белязани от исторически събития. Младите краеведи „минаха” през паметника на Радан войвода и връх Околчица , през лобното място на Христо Ботев на връх Камарата и отговориха на поредната игра-загадка от дигиталната библиотека: къде се среща Левски с врачанските революционери.

Архивът на отдел „Краезанние” отново разкри тайни от миналото, заключени в стари книги.

Проявата е част от обучителната програма на отдел „Краезнание”, в която за седма поредна година по нетрадиционен и забавен начин се представят на младите интересни вярвания, обреди и обичаи, знакови събития и личности, свързани с Врачанския край.

Конкурс за написване на приказка „Капчица в града“

По повод 22 март - Световен ден на водата Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и „ВиК” ООД - Враца организират конкурс за написване на приказка със заглавие „Капчица в града”.

Идеята е да се обединят усилията в информиране на обществеността за важната роля за опазване чистотата на водата, а целевата група, към която да бъде насочена са децата на възраст от 11 до 15 години. Това са най-активните читатели в Детски отдел на Регионална библиотека, които проявяват интерес и към темите за опазване на околната среда и водите. Под формата на кратка приказка малките читатели ще разкажат за приключенията на Капчица, която попада в града. По този начин ще успеят да покажат знанията за кръговрата на водата /откъде е дошла нашата измислена героиня/, къде попада след това и пътят й чак до пречиствателната станция, например.

 

Целта ни е:

Ø  Да провокираме децата да мислят за водата като ценен ресурс, каквато всъщност е, да се интересуват за начините, по които може да се пречиства и пести;

Ø  Стимулиране на творческото мислене и създаване на художествен текст.

Регламент

1. Право на участие в конкурса имат ученици от 11 до 15 години от град Враца.

2. Изисквания към творбите:

2.1. Формат:

до 4 стандартни страници А4, шрифт Times New Roman 12.

2.2. Всеки автор може да участва с една приказка, възможно е към нея да има и илюстрация.

2.3. Придружаваща информация на отделен файл:

трите имена на автора; клас, училище, школа (извънучилищно звено);

личен телефон и e-mail за връзка.

2.4. Срок, форма и начин за предаване на творбите:

на e-mail: libvratsa@libvratsa.org  или на място: ул. „Петропавловска” № 43 Детски отдел, до 16 март 2017 г.

3. Награден фонд:

І-ва награда - таблет;

ІІ-ра награда - електронен четец за книги;

ІІІ-та награда - книга.

*Наградите са осигурени от „ВиК” ООД – Враца.

4. Компетентно жури ще определи наградените в Конкурса.

5. Критерии за оценка:

- принадлежност към обявената тема;

- креативност.

6. Отличените творби ще бъдат публикувани

- на сайта www.libvratsa.org

*Времето и мястото за връчване на наградите ще бъде съобщено допълнително.

*За повече информация:

г-жа Милена Николова – Регионална библиотека - тел: 0878 236 263

г-жа Ирена Тодорова – ВиК – тел.: 0886 639 388

Спаска Тарандова: Мястото на библиотеката ще става все по-важно

Безпомощността на хората за търсене на знания сред огромните информационни потоци ще става все по-сериозна. Затова и физическото присъствие на библиотеките ще запази своето място и ще става все по-важно, категоричен беше изпълнителният директор на фондация „Глобални библиотеки - България” Спаска Тарандова по време на годишния отчет на библиотекарите от  област Враца.

Общо 75 библиотечни специалиста взеха участие в днешната среща, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, на която се обсъди изпълнението на плановите показатели през 2016 г., проблемите, възможностите и перспективите за развитие. Сред официалните гости бяха и Върбинка Борисова - представител на Областна администрация – Враца и Радосвета Крумова - представител на Община Враца.

През 2016 г. на територията на област Враца са работили 115 обществени библиотеки: /Регионална библиотека „Хр. Ботев”, 103 читалищни, 7 училищни, 2 вузовски и 2 специални/, които предоставят на своите потребители информация от всички области на знанието, удовлетворяват все повече разнообразните читателски питания и предлагат равен достъп до информация за всички граждани, отчете зам.-директорът на Регионална библиотека Антоанета Георгиева. Тя допълни, че за изпълнението на своята мисия библиотеките разполагат с 1 547 590 библиотечни документа; от техните услуги през 2016 г. са се възползвали 24 781 потребители; които са направили 384 280 посещения и са заели 453 782 библиотечни  документа. Набавени са 21 100 нови заглавия.

През отминалата година библиотеките от Врачанска област са разработили общо 72 проекта, от които 29 вече са реализирани, а 43 са действащи.

„Хубаво е да се реализират все повече проекти в партньорство. Всяка организация, която е работила съвместно с библиотеките знае, че в наше лице ще намерят изключително сърцати, компетентни и отговорни хора”, апелира директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

Добри практики за работата по проекти показаха краеведът Калина Тодорова и библиотекарите Полина Якимова от НЧ „Развитие 1869” – гр. Враца, Валентина Бобойчева от НЧ „Развитие – 1892” – гр. Бяла Слатина, Христина Кръстева от НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1924” – гр. Криводол. 
Петокласници видяха факсимиле на тефтерчето на Левски

Открит урок „Най-великият българин” се проведе във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника”. Малките читатели бяха от V „г”  клас на СУ „Никола Войводов” – Враца и слушаха за живота, делото и героизма на Васил Левски. Учениците се запознаха с интересни факти от живота на Апостола на свободата, с факсимиле на неговото тефтерче и автори, които за писали за него.

Спечели, докато четеш

Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца се включва в играта „Размени приключения” на издателство „Фют”. Тя е насочени към читателите ни на възраст от 8 до 14 години, а заглавията може да се заемат от Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника”. Специалната покана за приключения с награди идва от героите на 6-ти нови книги на издателството – близначките Мая и Моте.

Условията са участие са:

1. Да се прочетат 6-те книги, в които се разказва за тях;

2. Да се определи от коя книга е всеки от дадените откъси;

А. „ - Готова ли си да се хванеш на бас, Шарлоте? Нека се обзаложим – дай си палеца! – Ако ние загубим – мюзикълът пропада. Ако ти загубиш, ще се пуснеш с моя уейвборд по рампата в двора на училището. По-добре още отсега си купи хубави наколенки!“

Б. „– Е, момиченцата ми, приключенийцето ни вече може да започне! Няколко мига по-късно те избутаха колелетата си до изхода на гарата. Там леля Ксения се заоглежда във всички посоки...“

В. „Уф, Мая-папая! Аз вече си имам нова приятелка, която със сигурност  не е някое оцъклено, страховито чудовище, а си е съвсем наред, много забавна, освен това страшно разбира от кучета, пък и изобщо не е надменна. Край – този път без нито една целувка, Моте...“

Г. „Собствено куче!  За това си мечтаеше Моте поне от сто години. За съжаление, напразно! Тъй като бащата на Моте имаше много тежка алергия към кучета, а Мая се ужасяваше от почти всичко на четири крака – освен от хамстера си Гидо Гаус.“

Д. „Тук нямаше опашка от чакащи, вероятно защото„Призрачния проход“ бе възможно най-скучната и невзрачна атракция в целия парк.– Възтъмничко е тук – рече Мая, отново леко разколебана, още щом преминаха през тежката завеса на входа...“

Е. „Мая не успя да измисли какво друго да каже. От една страна, за пръв път чуваше за кръжока по уейвборд. От друга, не можеше да си представи, че бе възможно в него да записват само момчета. Че къде даваха така? В Средновековието или в каменната ера вероятно. Но със сигурност не и в тяхното страхотно, модерно училище.“

3. С помощта на библиотекарите да се изпратят отговорите на имейл адрес: izdatelstvo@fiut.bg най-късно до 20 май 2017 г. Не забравяй да напишеш името и възрастта си и телефон за бърза връзка.

Наградите ще бъдат изтеглени на 28 май 2017 г.

Имената на печелившите ще бъдат публикувани на www.fiut.bg.

Да играем!

Урок по родолюбие в детската градина

В навечерието 144-годишнината от обесването на Васил Левски се проведе урок по родолюбие в детска градина „Детска вселена” съвместно с библиотечния специалист от филиала на РБ „Христо Ботев” – Враца. Децата от група „Бонбон” се запознаха с живота на Апостола на свободата, неговите идеали и героизъм. 

24 библиотекари преминаха обучение по проект „Смарт-Либ”

Общо 24 библиотечни служители от Враца, Бяла Слатина и Мизия повишиха компетентността си за работа с мобилни устройства и приложения по проект „Смарт-Либ” – Комуникационен център в библиотеката. Разработката се изпълнява от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и партньорските организации библиотеките при НЧ „Просвета-1915” – Мизия и НЧ „Развитие 1892” – Бяла Слатина. Лекторите запознаха библиотечните специалисти със специфичните особености на смартфон, таблет и четец за електронни книги и как могат да ги използват в работата си.

Проектът стартира на 5 ноември с обучения на потребители над 55 години от Враца. До началото на февруари са обучени над 40 участници. В началото на март предстоят обучения за желаещите от Бяла Слатина и Мизия.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

Изложба „100 години - 100 плаката” във Враца

Плакати на един век ще посрещат читателите и гостите на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца до 13 март. Експонатите са част от пътуващата изложба „100 години - 100 плаката” - библиотечни плакати от цял свят, които носят послания за насърчаване на четенето. Изложбата е инициатива на фондация „Деца на България” и е част от кампания „Чети смело, чети на глас“. Състои се от библиотечни плакати, използвани в последните 100 години в САЩ, Канада, Русия, Китай, Испания, Великобритания, България и други.

Читателите ще имат възможността да застанат срещу плакати на един век, които са били наредени в коридорите на библиотеки в цял свят. Всеки един от тях казва „Четете!” във визия и думи от 1890 до сега.

Посланието върху стените е едно и също, но тонът на илюстраторите успява да провокира. Целта на плакатите е да стимулира четенето сред войниците, домакините, представителите на различни професии, малките деца и техните родители.

Заповядайте!

Харесайте страницата ни във Фейсбук и ни следвайте в Туитър.

Любовни послания на седмокласници стават наш цитат на деня

Любовните послания на седмокласници от СУ „Козма Тричков” - Враца ще бъдат  нашия цитат на деня в отдел „Заемна за дома” до края на февруари. Учениците гостуваха на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца навръх 14 февруари, когато се запознаха с любопитни факти около празнуването на Свети Валентин и подреждаха мисли на световноизвестни писатели. Две от съученичките им бяха подготвили презентация на тема „Любовта в литературата”.

Чрез интерактивни игри те трябваше да подредят мисли за любовта. След това учениците записаха на свое листче любима фраза за любовта и я залепиха на общ флипчарт, като представиха своето тълкувание.

За спомен от приятната среща седмокласниците получиха по един книгоразделител с известен цитат за любовта. 

Харесайте страницата ни във Фейсбук и ни следвайте в Туитър.

Ученици „търсиха” определения за любовта в библиотеката

Ученици от ІХ до ХІІ клас „търсиха” определения за любовта в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Първите приятели на книгите, които гостуваха в Обща читалня бяха възпитаници от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца. Те заедно с преподавателите си – г-н Огнян Николов и г-жа Татяна Стоянова се запознаха с кратка презентация за живота и творчеството на Петя Дубарова. Дискусията беше посветена на 55 години от рождението на „слънчевото момиче на Бургас”. Любителите на поезията прочетоха свои стихове, след това се опитаха да изредят всички определения за любовта върху специално изработен постер от библиотекарите. Импровизираното табло остана за учениците, които обещаха, че ще продължат да допълват изречението „Любовта е…”. Тематични разделители за книги пък бяха малките подаръци от библиотечните специалисти към младите читатели. 

Харесайте страницата ни във Фейсбук и ни следвайте в Туитър.

Награди за малките щафетници от Враца

С грамоти бяха отличени читателите на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца за участие в „Читателска щафета 5: Патилански приключения”. Денислав Килимперов от ППМГ „Акад. Иван Ценов” и Йоан Кръстев от НУ „Иванчо Младенов” получиха наградите си в Детски отдел. Щафетниците ни бяха сред първите, които се включиха в инициативата, организирана от фондация „Детски книги”.

Денислав е и сред първите 500 читатели, които получават колекционерски значки.

На победителите честито, а на останалите приятели пожелаваме успех в следващите читателски игри!

Харесайте страницата ни във Фейсбук и ни следвайте в Туитър.

Най-четените книги през месец януари

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец януари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Хари Потър доведе професорките от Хогуортс в библиотеката
Хари Потър и професорките от Хогуортс пристигнаха в Регионална бибилотека „Христо Ботев” – Враца в Нощта на книгите за момчето магьосник. Специално изплетена паяжина, вълшебни отвари и писма, донесени от сова бяха само част от магичната атмосфера, която беше пресъздадена във фоайето. Десетките мъгъли, които се включиха в „Професорския тест”, успяха да отговорят на загадките, които им бяха подготвили Хари Потър, Хармаяни, Минерва Макгонагъл и очарователна гост професорка. За награда получиха лакомства, сертификат за участие и разделител за книга. Гостите бяха нетърпеливи да си направят и селфи с героите, излязли от страниците на книгите. 
Вечерта продължи с прожекция на първата част на „Хари Потър и даровете на смъртта”, а салона на кино „Метропол” едва побра всички почитатели на „момчето, което оживя”. 
Харесайте страницата ни във Фейсбук и ни следвайте в Туитър.
Шестокласници учиха за „Защитените птици във Врачанско” в библиотеката

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, Регионална инспекция по околната среда и водите и ученици от VІ клас на врачанското СУ „Васил Кънчов” отбелязаха 2 февруари - Световен ден на влажните зони с открит урок и игри в Детски отдел.

Любознателните екозащитници научиха за Червената книга на животни, която съхранява подробна информация за защитените птици на територията на Врачанско и може да бъде разгледана в отдел „Обща читалня”.

Експертът „Биоразнообразие” от екоинспекцията Петя Вълчева им направи подробна презентация за важната роля на влажните зони и как може да ги опазим. Показа им й снимки на защитените птици, които се срещат във Врачанско. След това част от учениците нарисуваха реки, блата, езера, язовири и крайбрежия, а останалите участници пък влязоха в ролята на птици и се заселиха в избрани от тях територии. Накрая си  представих, че местообитанията им са унищожени в резултат от човешката дейности, а птиците са застрашени от изчезване.  

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg