библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Маратонът на четенето във Враца започва с изложба за Васил Левски

Маратонът на четенето във Враца започва на 3 април от 12 ч. с откриването на уникална изложба „Посветен на Отечеството” в чест на 180 години от рождението на Васил Левски. Тя ще бъде наредена във фоайето на Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Пътуващата изложба е на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Централно място в експозицията заемат Протоколът на заседанията на Общото събрание на БРЦК, проведено в Букурещ от 29 април до 4 май 1872 г., фотография на Васил Левски с участници във Втората българска легия и печат на БРЦК. Експонатите ще останат в библиотеката две седмици. Годишнината на Апостола е и единият от акцентите в Маратона. В дните от 3 до 22 април ще се проведе инициативата „Прочети ми за Левски“. В нея ще се включат ученици от Враца, с които ще поговорим за живота и делото на Апостола.

Следващият акцент е четене и популяризиране на български народни приказки. Той е насочен към децата в начално училище и детски градини. Целта е да си извадят поуките от текстовете и да се покаже колко е важно да се чете от ранна детска възраст.

Третата инициатива е провеждането на поредната „Нощ в библиотеката” на 22 април от 18 ч. Гост ще бъде популярният български автор Момчил Николов. Той ще представи книгата си „Последната територия“. Ще бъдат организирани и различни игри свързани с книгите и четенето.

Подготвена е предварителна програма за инициативите в периода на Маратона, но все още се приемат заявки от всички желаещи да се включат.

Всички читатели до 14-годишна възраст ще получат едногодишен абонамент за библиотеката.

Очакваме Ви!

Нека създадем заедно един незабравим априлски маратон – празник на книгите и четящите хора!

Румен Стоичков „разходи” врачани из България

Журналистът Румен Стоичков направи своеобразна разходка из най-затънтените и тънещи в забрава места от България, при представянето на последната си книга във Враца.

„Не се интересувам от селата, които се намират до главния път или в ниското. Не се спирам в тези, които имат изградени комуникации. Привличат ме тези със странните имена, непопулярните, които се виждат някъде високо от пътя, в които са останали няколко човека, докарват им продукти и хляб три пъти в седмицата и са успели да съхранят бита си”, обясни дългогодишният водещ на предаването „Нощен хоризонт”. Той е категоричен, че отдавна е размил границите между турист и журналист.

„Не мога да си представя, че ще вляза в някоя пещера и няма да включа диктофона или ще срещна местен човек, които разказва легендите на селото и няма да го запиша. Длъжен съм да съхраня историята на тези места, защото информацията, която се пази за тях е нищожна и някой трябва да я опише и да я увековечи”, категоричен беше Стоичков.

Това е и основният му мотив да издаде три книги „за родни места, които са някъде там, из пределите на страната, напоени с толкова богата история”.

Последната е „Някъде там”, която заедно с предишните две „Преди забравата” и „Из стръмнините на България”, оформят своеобразна трилогия на всичко българско и родно.

По време на срещата врачани „се отбиха” в села, разположени в пограничните райони на страната, кътчета, църкви, манастири и разрушени къщи, сгушени в Родопите, Пирин, Странджа и Стара планина.

Последната дестинация на Румен Стоичков е Враца и селата в областта. По време на престоя си преди представянето е успял да обиколи Челопек, Синьо Бърдо и Лик. Присъстващите не скриха желанието си тези места също да бъдат описани в следваща книга на автора. 

Информационна среща за „Правна информация в библиотеката"

На 3 април 2017 г., понеделник, от 11:00 часа в Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца  ще се проведе информационна среща по проект „Правна информация в библиотеката". На срещата ще присъстват г-н Стоян Лазаров, координатор по проекта от фондация „Глобални библиотеки - България" и Владислава Иванчева, представител на библиотеката. Те ще запознаят гражданите как могат да получават безплатни консултации по различни въпроси чрез системата за онлайн заявки и запитвания, изградена в рамките на проекта.

Проектът „Правна информация в обществените библиотеки" се осъществява от Фондация „Глобални библиотеки – България" със съдействието на посолството на САЩ и в партньорство със студентската правна клиника към УНСС. Гражданите могат да задават своите въпроси към студентите от правната клиника на Юридическия факултет на УНСС, за да получат консултации как да решат своя юридически казус. Освен в регионалната библиотека във Враца, услугите по проекта са достъпни и чрез библиотеки в Благоевград, Кюстендил, Видин, Самоков и Ботевград.

 

Ученици четоха стихове на Дебелянов

Десетокласници от СУ „Никола Войводов” – Враца четоха стихове на Димчо Дебелянов във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” в ж.к. „Дъбника”. Поводът бе 130 години от рождението на българския поет. Откритият урок започна с кратка презентация за живота на Дебелянов и завърши с прочит на любими стихотворения. 

Млади франкофони съпоставиха Елин Пелин и Ги Дьо Мопасан

Бинарен урок на тема „Белите и черните зърна на живота в творчеството на Елин Пелин и Ги Дьо Мопасан” се проведе с учениците от СУ „Васил Кънчов” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Съпоставката между българския и френския писател направиха ученици от ХI и ХІІ клас, а гостите останаха впечатлени от знанията, които показаха младите франкофони.

Възпитаниците бяха подготвили презентация за културното богатство на Франция, живота и творчеството на Ги Дьо Мопасан, рецитираха негов стих и анализираха паралела между две от произведенията на Елин Пелин и Мопасан.

В края на срещата председателят на Клуб на франкофонията Враца Емил Пеняшки подари на учениците втори том от Френско-български речник и почерпи с еклери.   

Регионална библиотека „Христо Ботев” и РИОСВ – Враца отбелязаха Деня на водата

Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионална инспекция по околна среда и води във Враца отбелязаха Световния ден на водата – 22 март. В инициативата се включиха ученици от клуб „Природен изследовател”, с ръководител Николай Златев към Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“.  Събитието се проведе във филиала на библиотеката в ж. к. „Дъбника“.

Експерти от РИОСВ представиха тазгодишното мото на кампанията – „Защо хабим водата“.  Децата участваха активно със собствена презентация по темата и проявиха интерес към основните източници на замърсяване на водите, начините за пречистване и мерките за предотвратяване на замърсяванията. Бе показан и документалния филм „Течение: В името на водата“, разглеждащ водата като най-ценния за живота на планетата природен ресурс.

Наградиха победителите в конкурса „Капчица в града"

Регионална библиотека „Христо Ботев” и „ВиК” ООД – Враца обявиха победителите в конкурса за написване на приказка „Капчица в града”, организиран по повод Световния ден на водата - 22 март.

В конкурса участваха 48 малки автори, сред които представители на Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх”, Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов”, СУ „Христо Ботев”, СУ „Васил Кънчов”, СУ „Отец Паисий”, СУ „Никола Войводов” и ОУ „Васил Левски”. Творбите им бяха разгледани от жури с председател гл.ас. д-р инж. Филипа Величкова-Тенева - преподавател от Химикотехнологичен и металургичен университет, София /ХТМУ/ и членове: Яна Кременска - журналист и поет, Калина Тодорова - библиотечен специалист, Регионална библиотека, Милена Николова - експерт „Връзки с обществеността“, Регионална библиотека, Радосвета Крумова - експерт, община Враца. Приказките успяха да впечатлят с оригиналност на идеите, илюстрации и познания за кръговрата на водата. Безспорният фаворит на журито е Кристина Миронова Маринова, ученичка от VI клас в Профилираната природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов”, която зае първото място в класацията и спечели първата награда - таблет. Втората награда – електронен четец за книги взе Ния Стоянова Илиевска от VI клас на СУ „Христо Ботев”. На трето място журито класира шестокласничката от СУ „Васил Кънчов” Виктория Иванова Завързашка, която получи луксозна енциклопедия. Наградите са осигурени от „ВиК” ООД – Враца и бяха връчени от директора на дружеството Ангел Престойски.

Голям интерес към конкурса проявиха и преподавателите от ХТМУ - София. Те пожелаха да дадат една специална награда - луксозно издание на Рибен буквар. Ценната книга беше връчена на Цветислава Петьова Димитрова от V клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов”. 

Директорът на Регионална библиотека Силвия Врачовска връчи и 7 поощрителни награди на Александра Тодорова Иванова от V клас ОУ „Васил Левски”; Натали Коцева от V клас на СУ „Васил Кънчов”; Светла Цветанова Илиева от V клас на ППМГ; Калина Николаева Петкова от V клас на ПЕГ, Диана Атанасова от СУ „Христо Ботев”, Никол Евгениева Гергова от V клас на СУ „Никола Войводов” и Божидара Цветанова Димитрова от VІ клас на СУ „Отец Паисий”.

Всички участници получиха  грамоти за отлично представяне.

Йовка Христова представи „Вълнени истории” във Враца

Йовка Христова представи книгата си „Вълнени истории” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Авторката успя да впечатли присъстващите не само с търпение и оригиналност, а и с широката си усмивка. Тя разказа, че основният й мотив да издаде книга-наръчник за работа с вълна е случка в Лондон.

„Бях си заделила пари да си купя нови книги за работа с вълна, но след тричасово обикаляне в една доста голяма книжарница, не си харесах нито една. В този момент разбрах, че вече знам достатъчно много по въпроса, а мъжът ми се пошегува, че е време аз да напиша книга. Тогава се засмях, но впоследствие си дадох сметка, че чрез книгата мога да достигна до хора, които не могат да посетят ателиетата на място, а информацията ще им бъде полезна”, сподели авторката. Тя допълни, че е започнала да работи с вълна преди години, когато децата й са били съвсем малки и дъщеря й е била диагностицирана като аутист.

„Докосването на вълната и оформянето й помага много на децата със специални потребности, а и винаги е забавно да се измайстори нещо красиво и практично за украса или за дома”, допълни Йовка Христова.

Книгата е разделена на три части - за начинаещи, напреднали и експерти. В книгата са поместени още няколко истории, споделени от приятели и разказ за вълнения свят и неговите обитатели.

Читателите от Враца имаха възможността да се докоснат до различните видове вълна и да видят техниките за работа с нея.

Средствата от продажбата на книгата ще бъдат вложени в изграждането на Център за деца със специални нужди. 

По следите – към предците: площад „Христо Ботев”

Млади краеведи издирваха „скрити” послания върху и до забележителности в центъра на Враца. Шестокласниците от училище „Никола Войводов”, с ръководил Иванка Анастасова, превърнаха своята краеведска разходка в забавно приключение, което започна с карикатурната изложба на Ивайло Никодимов  в Регионална библиотека, продължи около двете кули и завърши на площад „Христо Ботев”, където една от задачите бе да открият мястото на първият паметник на Войводата.

Инициативата е част от програмата „Роден край”, която за поредна година възпитава на любов към знаковото минало и традициите  по нетрадиционен и забавен начин.

„Златноесенни огньове” на Орфей Петков

Орфей Петков представи „Златноесенни огньове” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Начално на поетичната вечер даде близката приятелка на автора Ева Стоичкова, която прочете част от любимите си стихове пред ценителите на поезията. След това почитателите му чуха избрани стихове и от самия автор.

„Това е 12-тата ми стихосбирка, която този път първо представих в София и други градове на страната и за финал оставих публиката в родната си Враца”, сподели Петков. Той успя да развълнува присъстващите и със стиховете си посветени на майка му.

Освен поздравителен адрес от областния управител на Враца, Орфей Петков получи и сертификат за дарение от директора на Регионална библиотека Силвия Врачовска.

„Многобройните му почитатели могат да се докоснат до творчеството на поета като заемат книгите му от отдел „Заемна за дома”, където разполагаме с 12-те му стихосбирки”, уточни Врачовска.

Почитателите на Орфей Петков не пропуснаха да си закупят последната му книга и да получат автограф, придружен със специално послание. 

„Мартенско с Ивайло Никодимов”
Ивайло Никодимов празнува 33 години творческа дейност с осма самостоятелна изложба в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Карикатурите бяха представени официално днес и ще останат наредени във фоайето до Великден. 
Ивайло Никодимов е роден през 1969 г. Първата му публикация е във в-к „Отечествен зов“ (10 март 1984 г). През лятото на същата година са отпечатани и първите му карикатури във в-к „Стършел“. Понастоящем сътрудничи с карикатури на вестниците „Конкурент“ и „Стършел“. Работи като ветеринарен лекар в Склад за търговия на едро с ветеринарномедицински препарати на фирма „Гергьовче“ ООД – Враца. Член на СБХ, секция Карикатура. Участвал в различни конкурси за карикатура в Сърбия, Македония, Тайван, Португалия, Бразилия, Турция и др. Носител на награди от наши и чужди конкурси за карикатура. Живее и твори в град Враца.

„Няма собствен имейл адрес, ползва този на жена си. Няма профил във Фейсбук – изобщо не ползва! И друг път е ставало дума, знае неповторими и значими методи за лечение на жени, човеци, политици и всякакви твари. Откровен и добронамерен, талантлив и дори на тази възраст ученолюбив”, допълни Тодорова.

Освен своите произведения Никодимов представи и първата карикатура на дъщеря си Никол.

„Открих я в една от тетрадките й и веднага реших да я запази, за да мога да я покажа пред вас”, разкри Никодимов.

Библиотеката е била домакин и на последните 3 изложби на Ивайло Никодимов – „За света, хората и адетите” (2015), „Врачанска карикатурна ВалентиноТрифониада” (2013) и „Добре дошли във Враца” (2012).

Ученици се срещнаха със сина на Йордан Радичков в библиотеката

Синът на Йордан Радичков - Димитър Радичков гостува на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Той пристигна в града заедно с управителя на издателство „Изкуства” Цеко Стайков по покана на Община Враца.

Специално за срещата с наследника на ненадминатия майстор на късия разказ Детски отдел се препълни с възпитаници на началните училища „Иван Вазов”, „Иванчо Младенов” и „Св. Софроний Врачански”. Малките читатели бяха подбрали любимите си откъси от сборниците с разкази, които сe изучават в учебната програма „Ние, врабчетата” и „Малки жабешки истории” и прочетоха някои от тях. Повече време отделиха за въпроси към Димитър Радичков. Любопитството им успя да го върне във времето, когато с нетърпение е очаквал поредното произведение на татко си.

Димитър Радичков дари на библиотеката 7-те тома „Събрани съчинения” на Йордан Радичков, сборниците „Ние, врабчетата”, „Малки жабешки истории” и книгите „Нежната спирала” и „Ноев ковчег”.

Най-четените книги през месец февруари

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец февруари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Момичета четоха поезия за жената

Момичета, влюбени в българските стихове четоха поезия за жената в отдел „Заемна за дома” навръх 8 март. По случай празника дванадесетокласничките от ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца гостуваха на Регионална библиотека заедно с класния си ръководител г-жа Милка Маркова. Дамите бяха подбрали любимите си стихове на поетите Ефтим Ефтимов, Дамян Дамянов, Георги Константинов, Михаил Белчев, Елисавета Багряна, световни автори и др. Ученичките бяха подбрали и стихотворения, набиращи популярност в социалната мрежа Фейсбук. Най-голямата изненада обаче беше стихотворението на 18-годишната им съученичка Габриела.

Директорът на библиотеката Силвия Врачовска също прочете любимото си стихотворение от Стефан Цанев и подари на гостите избрани цитати за жените.  

Нова е-услуга в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

Регионалната библиотека „Христо Ботев” - Враца започва изпълнението на проект „Правна информация в обществените библиотеки“, осигурен от фондация „Глобални библиотеки – България” и финансиран от Посолство на САЩ в България.

Проектът ще пилотира нова е-услуга в библиотеките, като по този начин ще повиши капацитета им на информационно-образователни центрове в местната общност. Той ще се реализира в партньорство със студентската правна клиника към Юридическия факултет на УНСС.

Дейностите са насочени към подобряване на достъпа до правосъдие на българските граждани, чрез повишаване на правната им култура и грамотност.

За целта ще бъде изградена система за онлайн заявки и запитвания. Чрез нея гражданите ще могат да получават безплатно отговори на своите въпроси от студентите в правната клиника. Те ще бъдат правно ориентирани как да решат своите казуси – самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безплатна правна помощ по съответния ред или по друг начин.

Проектът се реализира със съдействието на Регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил и Видин, общинската библиотека в Самоков и читалищната библиотека в Ботевград.

Културни дейци и ученици дискутираха на тема „Българска духовност и българска национална идентичност”

Всеки от нас ревниво трябва да пази българската духовност и национална идентичност, за да може да се съхрани рода, народа и родината ни. До това заключение стигнаха представителите на културни институции от Враца, ученици, учители и граждани на провелата се дискусия в навечерието на 3 март – Деня на Освобождението на България. Инициатори на срещата бяха Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Христо Ботев”, Държавен архив, Народно читалище „Развитие 1869” и Народно читалище „Фар 1930”, с. Паволче. Програмата започна с кратка историческа препратка за „Приноса на участниците в Руско-турските войни от ХIX век за съхраняването на българските старини”, представена от Крисимир Григоров от РИМ – Враца. След него своето виждане за „Българската духовна идентичност” изрази авторът на книгите „Мистика, език, философия” Степан Бюлбюлян. Библиотекарят от НЧ „Фар 1930” Мария Божковска запозна аудиторията с изследването на историка Красимира Йончева за „Отстояване на национална идентичност чрез запознаване с шедьоври на българската духовност”, а д-р Мила Гълъбова представи читалището като културен и духовен център. Главният експерт от Държавен архив – Враца Весела Пелова подробно разказа за личния архив на Първан Първанов и специалния въпросник, който е изработил, за да може да се събират сведения за поселищните истории в Северозападна България.

Срещата завърши с представянето на 3 магически предмета от краеведа Калина Тодорова. Тя разказа на младежите в залата какво е било предназначението на цедилото, какво е значението на ябълката в българската художествена литература и от какво може да ни избави баенето с бабино ушенце. Това беше и най-интересната част за учениците, които веднага споделиха какви баенки и наричания помнят от своите баби и поискаха да пробват „заклинанието” за здраве.   

Баба Марта „пристигна” в библиотеката

Баба Марта „пристигна” с хурка, букет от кокичета и кошница, пълна с бяла и червена прежда в Детски отдел в първия ден на март. Децата от група „Усмивка” на ДГ „Единство Творчество Красота” очакваха с нетърпение дългоочакваната гостенка, за която бяха подготвили песни, стихове и драматизация на българска народна приказка. Баба Марта им разказа за традициите свързани с мартеницата, нейното значение и наричане, когато видим първия щъркел.  

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg