библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Второкласници се запознаха с новите технологии за четене на книги

Ученици от вторите класове на НУ „Иванчо Младенов” – Враца се запознаха с новите технологии за четене на книги. Децата гостуваха в библиотеката по проект „Моят час”, а темата на открития урок беше „Компютърът – моят забавен свят”. Любителите на мобилните устройства показаха отлични знания за работата със смартфони и таблети. Истински интерес успя да предизвика електронният четец на книги. Малките читатели демонстрираха знанията си и за работа с програмата за рисуване на компютър Paint, като направиха корица на книга. 

Библиотекари преминаха обучение „Общуване и работа с потребители и общности”

Десет библиотекари в Област Враца завършиха обучение на Фондация „Глобални библиотеки - България” на тема „Общуване и работа с потребители и общности“. Специалистите придобиха знания и умения за ефективно общуване по телефона, видове конфликти и модели за мирното им разрешаване.

Участниците обогатиха презентационните си умения и изготвиха презентации на PowerPoint. Усвоиха знания и по темите: „Екип, екипно взаимодействие и развитие”, „Лидерство - умения и стилове на лидерство”.

Водещ на обучението бе психологът Цветана Иванова. 

Деца учиха за пролетните празници в библиотеката

Традициите, вярванията на хората и ритуалите, свързани с отбелязването на пролетните празници, научиха децата от ІІ клас на НУ „Иванчо Младенов” при гостуването си в Детски отдел. Библиотечните специалисти им разказаха за предстоящия ден на храбростта – 6 май и легендите за Св. Георги Победоносец. Съученичката им Гергана пък прочете разказ за Георги, покровителят на земеделците.    

Децата изненадаха библиотекарите с подарък - буркан, пълен с добрини. С този жест, малките читатели, спазиха обещанието си, което дадоха при гостуването си в началото на годината – да направят десетки добрини, които да съхранят. На листчета децата бяха записали: „Научих кака да кара ролери”, „Помогнахме на един дядо, който беше паднал на улицата и го заведохме да дома му”, „Видях, че една жена си изпусна портмонето и я настигнах да си й го дам”.

Библиотекарите останаха впечатлени и от начина, по които беше украсен бурканът – ръчно изрисуван от децата, които се занимават със стъклопис. 

Над 1 400 деца се включиха в Маратона на четенето във Враца

 

Общо 1 448 деца са включиха в Маратона на четенето в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. В дните от 2 до 23 април в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника” са проведени 26 събития за насърчаване на четенето сред малките ни читатели. Възпитаници на детските и учебни заведения в града се включиха в нашите инициативи „Прочети ми за Левски”, „Разкажи ми приказка”, „Шарена торбичка”, „Моята любима книжка”. Най-активните ни приятели бяха на възраст от 4 до 12 години. Уникални украси пък сътвориха децата от Помощно училище „Д-р Петър Беров” в арт работилница по случай Великден. Всеки от посетителите успя да разгледа и изложбата „Посветен на Отечеството” в чест на 180 години от рождението на Васил Левски. 

По време на Маратона на четенето регистрациите на читатели до 14 години са се увеличили с 402 за Детски отдел и с 310 за филиала в ж.к. „Дъбника”.

Проектът „Смарт-Либ” промени живота на 96 възрастни граждани от Враца, Бяла Слатина и Мизия

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца обучи 96 граждани на възраст над 55 години за работа с мобилни устройства и приложения в рамките на проект „Смарт-Либ – комуникационен център в библиотеката”. Той се реализира в партньорство с библиотеката при  НЧ „Просвета-1915“ – град Мизия и библиотеката при НЧ „Развитие-1892“ – град Бяла Слатина.

В периода ноември 2016 г. – март 2017 г. през обученията са преминали 96 потребители от градовете Враца, Бяла Слатина и Мизия, както и 24 библиотечни специалисти. Чрез реализирането на този проект успяхме да повишим качеството им на живот и тяхната информационна изолация, както и да подготвим тази група потребители за услугите на електронното управление.

Резултатът:

Създаден е комуникационен център в библиотеката с достъп до мобилни устройства и приложения. Оборудван с таблети, смартфони и електронни четци. Изготвени са 3 видео уроци „Златни умения”, които дават ясни обяснения за практически умения при работа със смартфон, таблет и електронен четец. Те ще бъдат предоставени на десетте библиотеки в общинските центрове в област Враца. Чрез тях ще се даде възможност за обучение на нови потребители, които не са обхванати от проекта. Създаден е и филм „Моят Смарт-Либ”, който разказва как придобитите умения променят живота на един обучен потребител. Филмът ще бъде изпратен до 26 регионални библиотеки в страната.

Устойчивост:

Идеята ни е обученията да продължат. Търсим вариант това да се случи чрез един от мобилните оператори, за да може проектът да се мултиплицира и в останалите общини на територията на област Враца.  Необходими са ни и доброволци, с помощта на които да се провеждат обученията за работа с мобилни устройства и приложения на хора над 55 години. Причината е, че библиотеката няма достатъчно човешки ресурс за провеждане на обучението, тъй като е необходима индивидуална работа с всеки потребител. Предложението ще бъде насочено предимно към младежи над 18-годишна възраст, които могат да работят добре с новите технологии. Обученията ще се провеждат два пъти в седмицата, в рамките на 90 минути, при събрана група от минимум 10 човека.

Проектът „Смарт-Либ – комуникационен център в библиотеката” променя животи!

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

„Нощ в библиотеката 2017"
Стотици врачани се включиха в „Нощ в библиотеката 2017”. Вечерта започна с танц „Нощ под звездите” на балетно студио „Арт” към НЧ „Развитие 1869” – Враца. Бурните аплодисменти бяха за грациозните момичета и впечатляващата хореография по музиката от мюзикъла „Ла Ла Ленд”.
„Добре дошли в Дома на книгата, в навечерието на празника - 23 април Международен ден на книгата и авторското право. Обещаваме ви незабравима вечер в библиотеката и помнете – всичко се променя, когато четем”, каза при официалното откриване директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска. След това доброволката Преслава Кузова обясни какви игри и работилници, свързани с насърчаване към четенето, очакват гостите. Сред официалните гости на вечерта беше и кметът на Община Враца Калин Каменов, който призова хората да възпитават децата си в любов към книгите. Той беше придружен от съпругата си Мария и дъщеря си Калина, с които се отправиха към Детски отдел, за да се включат в уъркшопа „Направи си корица на книга”. Областният управител на Враца Момчил Младенов също уважи събитието. Неговият интерес привлече срещата с гост-авторът Момчил Николов, който представи новата си книга „Последната територия”. В продължение на 4 часа врачани решаваха загадки, свързани със сюжети на книги, автори и герои. Най-смелите пък попълваха тестове и кръстословици, които се оказаха огромно предизвикателство, но всички се справиха отлично, благодарение на доброволците. С помощта на онлайн тестове гостите успяха да разгадаят и характера на кой литературен герой носят. Вечерта завърши с прожекция на българския филм „Летовници”. Това беше и подаръкът на Регионална библиотека „Христо Ботев” и кино „Метропол” за стотиците приятели на книгите. Салонът едва побра любителите на родното изкуство и беше страхотен завършек на вечерта под звездите в библиотеката на Враца.
Приятели, екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ви благодари, че заедно успяхме да превърнем вечерта в незабравимо изживяване. Благодарим и на доброволците – нашето истинско вдъхновение.
До нови срещи!
Библиотекари от област Враца преминаха обучение за нови услуги

Десет библиотекари в Област Враца завършиха обучение на Фондация „Глобални библиотеки - България” - Услуги в модерната библиотека. Специалистите придобиват знания и умения за прилагане на нови услуги в съвременната библиотека, техники за работа с потребители, справочно-информационна дейност, електронни ресурси и услуги с местно съдържание, както и обслужване на целеви групи. Водещ на обучението бе Генади Богданов - библиотекар в Справочно-библиографски и информационен отдел при Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Най-четените книги през месец март
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец март. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Изложба и предание за Васил Левски дадоха начало на Маратона на четенето

Архивни материали и фотографии, подредени в 11 табла, разкриващи по-важните дати и събития за живота на Апостола могат да разгледат всички посетители на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Документите са представени в пътуваща експозиция на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” - „Посветен на Отечеството” в чест на 180 години от рождението на Дякона.

„Животът и делото на великия българин са осветлени стъпка по стъпка, поради което представянето на нови сведения и свежи идеи е предизвикателство за всеки, които се е заел със задачата да проследи житейския му път. Вярвайки, че сме успели да представим частица от автентичния му образ, предлагаме на нашето внимание един разказ в картини за живота на Васил Левски”, каза при официалното представяне на изложбата днес д-р Камелия Божилова от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Тя обясни, че експозицията включва изгледи от родното място на Апостола, снимки на майка му Гина Кунчева, лист от автобиографията му в стихотворна форма, писма до Найден Геров и Панайот Хитов. Акцентът пада върху изграждането на Вътрешната революционна организация и се представят принципите на новата структура. Заслужено внимание е отделено на обединяването на усилията на комитетската организация и на емигрантските дейци в лицето на БРЦК за постигането на заветната цел – освобождаването на България. Експозицията ще остане в библиотеката през следващите две седмици.

На официалното откриване присъстваха и ученици от ОУ „Васил Левски”, които след като разгледаха изложбата имаха възможността да чуят преданието „Дяконът във Враца”. Децата бяха и първите, които се включиха в Маратона на четенето. Те подариха на библиотекарите собственоръчно изработени книжки човечета. В края на посещението си се запознаха с книгите, които могат да открият в отдел „Краезнание”.   

Маратонът на четенето ще се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев” и филиала в ж.к. „Дъбника” в периода от 3 до 22 април. В рамките на инициативата всички читатели на възраст до 14 години ще получат едногодишен абонамент за библиотеката. 

Граждани получават правна информация в обществените библиотеки

Първата информационна среща се проведе днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в рамките на проект „Правна информация в библиотеката”. На срещата присъства г-н Стоян Лазаров, юрисконсулт и координатор по проекта от фондация „Глобални библиотеки – България”. Той обясни на гражданите как могат да получат правна консултация с помощта на библиотечните специалисти чрез система за онлайн заявки и запитвания.

„Задайте своите въпроси към студентите от правна клиника на Юридическия факултет на УНСС и ще получите съвет как да решите своя казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна помощ или по друг начин. Системата ще е активна до 31 май, затова и вече очакваме вашите казуси”, уточни Стоян Лазаров. Той допълни, че за целта е необходимо да се попълни заявление с помощта на библиотекар, да се изпрати в системата и в най-кратък срок ще бъде върнат отговор.

Проектът „Правна информация в обществените библиотеки” се осъществява от Фондация „Глобални библиотеки - България” със съдействието на посолството на САЩ и в партньорство със студентската правна клиника към УНСС. Освен в регионалната библиотека във Враца, услугите по проекта са достъпни и чрез библиотеки в Благоевград, Кюстендил, Видин, Самоков и Ботевград.

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg