библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
АПРИЛ 2017

Второкласници се запознаха с новите технологии за четене на книги

Ученици от вторите класове на НУ „Иванчо Младенов” – Враца се запознаха с новите технологии за четене на книги. Децата гостуваха в библиотеката по проект „Моят час”, а темата на открития урок беше „Компютърът – моят забавен свят”. Любителите на мобилните устройства показаха отлични знания за работата със смартфони и таблети. Истински интерес успя да предизвика електронният четец на книги. Малките читатели демонстрираха знанията си и за работа с програмата за рисуване на компютър Paint, като направиха корица на книга. 

Библиотекари преминаха обучение „Общуване и работа с потребители и общности”

Десет библиотекари в Област Враца завършиха обучение на Фондация „Глобални библиотеки - България” на тема „Общуване и работа с потребители и общности“. Специалистите придобиха знания и умения за ефективно общуване по телефона, видове конфликти и модели за мирното им разрешаване.

Участниците обогатиха презентационните си умения и изготвиха презентации на PowerPoint. Усвоиха знания и по темите: „Екип, екипно взаимодействие и развитие”, „Лидерство - умения и стилове на лидерство”.

Водещ на обучението бе психологът Цветана Иванова. 

Деца учиха за пролетните празници в библиотеката

Традициите, вярванията на хората и ритуалите, свързани с отбелязването на пролетните празници, научиха децата от ІІ клас на НУ „Иванчо Младенов” при гостуването си в Детски отдел. Библиотечните специалисти им разказаха за предстоящия ден на храбростта – 6 май и легендите за Св. Георги Победоносец. Съученичката им Гергана пък прочете разказ за Георги, покровителят на земеделците.    

Децата изненадаха библиотекарите с подарък - буркан, пълен с добрини. С този жест, малките читатели, спазиха обещанието си, което дадоха при гостуването си в началото на годината – да направят десетки добрини, които да съхранят. На листчета децата бяха записали: „Научих кака да кара ролери”, „Помогнахме на един дядо, който беше паднал на улицата и го заведохме да дома му”, „Видях, че една жена си изпусна портмонето и я настигнах да си й го дам”.

Библиотекарите останаха впечатлени и от начина, по които беше украсен бурканът – ръчно изрисуван от децата, които се занимават със стъклопис. 

Над 1 400 деца се включиха в Маратона на четенето във Враца

 

Общо 1 448 деца са включиха в Маратона на четенето в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. В дните от 2 до 23 април в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника” са проведени 26 събития за насърчаване на четенето сред малките ни читатели. Възпитаници на детските и учебни заведения в града се включиха в нашите инициативи „Прочети ми за Левски”, „Разкажи ми приказка”, „Шарена торбичка”, „Моята любима книжка”. Най-активните ни приятели бяха на възраст от 4 до 12 години. Уникални украси пък сътвориха децата от Помощно училище „Д-р Петър Беров” в арт работилница по случай Великден. Всеки от посетителите успя да разгледа и изложбата „Посветен на Отечеството” в чест на 180 години от рождението на Васил Левски. 

По време на Маратона на четенето регистрациите на читатели до 14 години са се увеличили с 402 за Детски отдел и с 310 за филиала в ж.к. „Дъбника”.

Проектът „Смарт-Либ” промени живота на 96 възрастни граждани от Враца, Бяла Слатина и Мизия

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца обучи 96 граждани на възраст над 55 години за работа с мобилни устройства и приложения в рамките на проект „Смарт-Либ – комуникационен център в библиотеката”. Той се реализира в партньорство с библиотеката при  НЧ „Просвета-1915“ – град Мизия и библиотеката при НЧ „Развитие-1892“ – град Бяла Слатина.

В периода ноември 2016 г. – март 2017 г. през обученията са преминали 96 потребители от градовете Враца, Бяла Слатина и Мизия, както и 24 библиотечни специалисти. Чрез реализирането на този проект успяхме да повишим качеството им на живот и тяхната информационна изолация, както и да подготвим тази група потребители за услугите на електронното управление.

Резултатът:

Създаден е комуникационен център в библиотеката с достъп до мобилни устройства и приложения. Оборудван с таблети, смартфони и електронни четци. Изготвени са 3 видео уроци „Златни умения”, които дават ясни обяснения за практически умения при работа със смартфон, таблет и електронен четец. Те ще бъдат предоставени на десетте библиотеки в общинските центрове в област Враца. Чрез тях ще се даде възможност за обучение на нови потребители, които не са обхванати от проекта. Създаден е и филм „Моят Смарт-Либ”, който разказва как придобитите умения променят живота на един обучен потребител. Филмът ще бъде изпратен до 26 регионални библиотеки в страната.

Устойчивост:

Идеята ни е обученията да продължат. Търсим вариант това да се случи чрез един от мобилните оператори, за да може проектът да се мултиплицира и в останалите общини на територията на област Враца.  Необходими са ни и доброволци, с помощта на които да се провеждат обученията за работа с мобилни устройства и приложения на хора над 55 години. Причината е, че библиотеката няма достатъчно човешки ресурс за провеждане на обучението, тъй като е необходима индивидуална работа с всеки потребител. Предложението ще бъде насочено предимно към младежи над 18-годишна възраст, които могат да работят добре с новите технологии. Обученията ще се провеждат два пъти в седмицата, в рамките на 90 минути, при събрана група от минимум 10 човека.

Проектът „Смарт-Либ – комуникационен център в библиотеката” променя животи!

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

„Нощ в библиотеката 2017"
Стотици врачани се включиха в „Нощ в библиотеката 2017”. Вечерта започна с танц „Нощ под звездите” на балетно студио „Арт” към НЧ „Развитие 1869” – Враца. Бурните аплодисменти бяха за грациозните момичета и впечатляващата хореография по музиката от мюзикъла „Ла Ла Ленд”.
„Добре дошли в Дома на книгата, в навечерието на празника - 23 април Международен ден на книгата и авторското право. Обещаваме ви незабравима вечер в библиотеката и помнете – всичко се променя, когато четем”, каза при официалното откриване директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска. След това доброволката Преслава Кузова обясни какви игри и работилници, свързани с насърчаване към четенето, очакват гостите. Сред официалните гости на вечерта беше и кметът на Община Враца Калин Каменов, който призова хората да възпитават децата си в любов към книгите. Той беше придружен от съпругата си Мария и дъщеря си Калина, с които се отправиха към Детски отдел, за да се включат в уъркшопа „Направи си корица на книга”. Областният управител на Враца Момчил Младенов също уважи събитието. Неговият интерес привлече срещата с гост-авторът Момчил Николов, който представи новата си книга „Последната територия”. В продължение на 4 часа врачани решаваха загадки, свързани със сюжети на книги, автори и герои. Най-смелите пък попълваха тестове и кръстословици, които се оказаха огромно предизвикателство, но всички се справиха отлично, благодарение на доброволците. С помощта на онлайн тестове гостите успяха да разгадаят и характера на кой литературен герой носят. Вечерта завърши с прожекция на българския филм „Летовници”. Това беше и подаръкът на Регионална библиотека „Христо Ботев” и кино „Метропол” за стотиците приятели на книгите. Салонът едва побра любителите на родното изкуство и беше страхотен завършек на вечерта под звездите в библиотеката на Враца.
Приятели, екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ви благодари, че заедно успяхме да превърнем вечерта в незабравимо изживяване. Благодарим и на доброволците – нашето истинско вдъхновение.
До нови срещи!
Библиотекари от област Враца преминаха обучение за нови услуги

Десет библиотекари в Област Враца завършиха обучение на Фондация „Глобални библиотеки - България” - Услуги в модерната библиотека. Специалистите придобиват знания и умения за прилагане на нови услуги в съвременната библиотека, техники за работа с потребители, справочно-информационна дейност, електронни ресурси и услуги с местно съдържание, както и обслужване на целеви групи. Водещ на обучението бе Генади Богданов - библиотекар в Справочно-библиографски и информационен отдел при Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Най-четените книги през месец март
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец март. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Изложба и предание за Васил Левски дадоха начало на Маратона на четенето

Архивни материали и фотографии, подредени в 11 табла, разкриващи по-важните дати и събития за живота на Апостола могат да разгледат всички посетители на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Документите са представени в пътуваща експозиция на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” - „Посветен на Отечеството” в чест на 180 години от рождението на Дякона.

„Животът и делото на великия българин са осветлени стъпка по стъпка, поради което представянето на нови сведения и свежи идеи е предизвикателство за всеки, които се е заел със задачата да проследи житейския му път. Вярвайки, че сме успели да представим частица от автентичния му образ, предлагаме на нашето внимание един разказ в картини за живота на Васил Левски”, каза при официалното представяне на изложбата днес д-р Камелия Божилова от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Тя обясни, че експозицията включва изгледи от родното място на Апостола, снимки на майка му Гина Кунчева, лист от автобиографията му в стихотворна форма, писма до Найден Геров и Панайот Хитов. Акцентът пада върху изграждането на Вътрешната революционна организация и се представят принципите на новата структура. Заслужено внимание е отделено на обединяването на усилията на комитетската организация и на емигрантските дейци в лицето на БРЦК за постигането на заветната цел – освобождаването на България. Експозицията ще остане в библиотеката през следващите две седмици.

На официалното откриване присъстваха и ученици от ОУ „Васил Левски”, които след като разгледаха изложбата имаха възможността да чуят преданието „Дяконът във Враца”. Децата бяха и първите, които се включиха в Маратона на четенето. Те подариха на библиотекарите собственоръчно изработени книжки човечета. В края на посещението си се запознаха с книгите, които могат да открият в отдел „Краезнание”.   

Маратонът на четенето ще се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев” и филиала в ж.к. „Дъбника” в периода от 3 до 22 април. В рамките на инициативата всички читатели на възраст до 14 години ще получат едногодишен абонамент за библиотеката. 

Граждани получават правна информация в обществените библиотеки

Първата информационна среща се проведе днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в рамките на проект „Правна информация в библиотеката”. На срещата присъства г-н Стоян Лазаров, юрисконсулт и координатор по проекта от фондация „Глобални библиотеки – България”. Той обясни на гражданите как могат да получат правна консултация с помощта на библиотечните специалисти чрез система за онлайн заявки и запитвания.

„Задайте своите въпроси към студентите от правна клиника на Юридическия факултет на УНСС и ще получите съвет как да решите своя казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна помощ или по друг начин. Системата ще е активна до 31 май, затова и вече очакваме вашите казуси”, уточни Стоян Лазаров. Той допълни, че за целта е необходимо да се попълни заявление с помощта на библиотекар, да се изпрати в системата и в най-кратък срок ще бъде върнат отговор.

Проектът „Правна информация в обществените библиотеки” се осъществява от Фондация „Глобални библиотеки - България” със съдействието на посолството на САЩ и в партньорство със студентската правна клиника към УНСС. Освен в регионалната библиотека във Враца, услугите по проекта са достъпни и чрез библиотеки в Благоевград, Кюстендил, Видин, Самоков и Ботевград.

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg