библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Таня и Георги Карданови гостуват във Враца

Клуб на дейците на културата и Регионална библиотека „Христо Ботев”- Враца представят книгата „Пулсиращи думи” на журналистите Татяна Карданова и Георги Карданов.

Литературната проява ще се състои на 05 юни 2017 г. /понеделник/  от 17.30 часа в Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

„Пулсиращи думи” е първата съвместна книга на журналистите Таня и Георги Карданови. В нея те са събрали по-значимото и интересното от журналистическата им работа, което са успели да съхранят. Акцент авторите са поставили върху родния врачански край, защото се знае, че "стара любов ръжда не хваща”. Тъжни или с наивна нотка, с леко приповдигнато настроение или с по-умерен патос, публикациите в книгата „Пулсиращи думи” са огледало на времето, в което те са живели.

Авторите

Георги Карданов е врачанин по майчина линия, син е на преподавателката Кети Новкиришка.

Завършва журналистика в Софийския университет и е бил стажант-репортер в БНТ, спортна редакция. От 1966 г. до 1979 г. е работил във вестник „Отечествен зов” като репортер, завеждащ отдел „Информация” и редактор на приложението „Младежка трибуна”.

През 1982 г. е поканен за зам.главен редактор на в. „Столичен строител”, след което спечелваконкурс на в. „Българска армия” за президентски и парламентарен репортер. През 2000 г. е приет за член на Съюза на свободните писатели заради успешната си книга „Седалищно раждане” – мемоарна документална проза.

Георги Карданов е автор и на книгите „Кон с капаци” – епиграми, „Омаскарена демокрация” – фейлетони и памфлети, „Еретични строфи” – епиграми и пародии, както и „Горчиво сладко” – документална проза. Журналистическата мудейност продължава във вестниците „Световни куриози” и „Вестник за жената”. Днес пишевестниците „Над 55” и „Златна възраст”.

Таня Карданова е родена във Враца през 1952 г.Средно образование завършва в гимназия „Христо Ботев”.  Интерес и влечение към литературата има още от началните класове.

Завършва специалност „Журналистика” в СУ”Климент Охридски”. Десет години работи във в. „Хоризонт”- издание на Строително-монтажен комбинат –Враца. Спечелва конкурс във вестник „Септемврийче”  в София и там работи още 10 години.

След 1989 г. Таня работи в изданието, посветено на тийнейджърите и младежите: „Кой си ти?” По-късно пише  във вестниците „Кой кой е”?,„Интрига” и „Световни сензации”.Последователно работи като  главен редактор на вестник „Средногорско утро” в Ихтиман,редактор във в. „Всичко за всеки”, в списаниеКулинарен хит”.

От 2007 г. и до днес работи в издателска фирма Санома Блясък” – България, където е редактор  в списание „Кулинарен журнал”.

Група „Ритмика” танцува народни и модерни танци в отдел „Изкуство”

Ученици от група „Ритмика” по проект „Твоят час” към НУ „Иванчо Младенов” танцуваха български хора и модерни танци в отдел „Изкуство”. Децата от ІІІ и ІV клас представиха характерните хора за северняшка фолклорна област – Пайдушко, Дунавско, Еленино и Дайчово. След това демонстрираха бързи стъпки и в танца туист.

Накрая учениците получиха грамоти и разгледаха изложбата „За Ботев и книгите”, подредена във фоайето на библиотеката. 

На първа среща с библиотеката

Деца на от група „Мечо пух” на ДГ „Брезичка” влязоха за първи път в библиотеката. Малките читатели разбраха колко пъстър и забавен може да бъде книжният свят с помощта на библиотечните специалисти. Те им прочетоха приказката за „Храброто петле”, а децата доказаха, че обичат да слушат невероятните истории за любими герои. Накрая хлапетата зарадваха домакините с песни. 

Ученици направиха театър в библиотеката

Куклен театър представиха първокласниците от НУ „Иван Вазов” при гостуването си в Детски отдел. Учениците успяха да впечатлят библиотечните специалисти с пресъздаването на приказката „Дядо вади ряпа”. При гостуването си децата научиха за богатия фонд, с които разполага отдела и не пропуснаха възможността да се направят регистрации, и да заемат книги за дома. 

Открит урок в библиотеката

Открит урок в библиотеката проведоха учениците от НУ „Иванчо Младенов”. Възпитаниците от І и ІІ клас, които са част от група „Компютърът – моят забавен свят” по проект „Твоят час”, представиха презентация за историята на училището си. След това демонстрираха отлични знания, свързани с информационните технологии. На финала на гостуването си учениците получиха грамоти за добра работа по проекта. 

100 ценни издания „За Ботев и книгите” представя библиотеката във Враца
Общо 100 редки и ценни книги за Христо Ботев бяха представени в събота в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Неповторимите издания са подредени в изложба „За Ботев и книгите”, част от традиционните чествания по случай 141 години от подвига на поета-революционер и неговата чета - Ботеви дни 2017. 
„Денят е 27 май 1890 година. В центъра на град Враца се открива първият паметник на Христо Ботев и неговата чета. Той се налага като основно култово място за провеждане на все по-пищните, прерастващи във „всенародни” Ботеви тържества. Поставена още в първите години след Освобождението, традицията на Ботевите чествания продължава и днес. През годините тържествената програма се променя, но основното ядро от прояви е почти фанатично съхранено – обред, свързващ поколения, времена и светове. За нас е гордост и чест и тази година да сме част от Ботеви дни чрез магията на словото и книгата”, каза при официалното откриване краеведът Калина Тодорова. Тя изтъкна, че настоящата изложба е факт благодарение на усилията на библиотечната общност. Озаглавена „За Ботев и книгите”, експозицията представя редки и ценни книги, които са систематизирани в няколко подтеми: съчинения на и за Христо Ботев; Биографична и мемоарна литература – спомени на Ботеви четници и съратници, Сборници от Ботеви чествания и юбилейни издания. Някои малко познати художествени произведения като единствения роман, посветен на поета-герой и няколко любопитни драматургични разработки; интересни и почти непознати за съвременника местни издания от Враца и различни български градове от началото на ХХ в.; миниатюрни издания и песнопойки. Основното ядро от представените днес издания е с хронологичен обхват – от Освобождението до средата на ХХ в. С малки изключения – оригиналните преводи на Ботев, които също са част от изложбата и няколко съвременни издания, които пък пряко си кореспондират със свои предшественици.
Експозицията „разказва” житейският път на революционера Христо Ботев от Калофер до Врачанския балкан. Представеното литературно наследство е събрано в 5 витрини. То обхваща издадени от Ботев приживе книги, като оригиналните преводи от 1875 година, отлично съхранени, благодарение на колегите от Регионалната библиотека в Русе, календари, първото издание на неговите Съчинения под редакцията на Захари Стоянов - 1883 г., поредица разработки, които поставят питания, породили нестихващи и днес дискусии: Къде е роден Христо Ботев? Кой уби Ботев? „Черепът на Хр. Ботев и В. Левски”, „Хр. Ботев и вестник „Тъпан” и „неизвестните произведения” на Хр. Ботев. Акцент в изложбата са някои малко познати художествени произведения като единствения роман, посветен на поета-герой с автор Георги Савчев – творба, буквално „възкръснала” преди няколко години от принудителното забвение. Интерес предизвикват и миниатюрните Ботеви календари от 20-те и 30-те год. на ХХ в., които се съхраняват в Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново. Песнопойките пък са и тематичен преход към последната подтема, в основата на която е една малко позната на съвременника мистерия, свързана с името на Ботев – „Ботев е жив”.
Специално място в експозицията е отделено и на Библиотека „Александър и Аристия Аман“ - град Крайова, Румъния. В тяхната колекция има няколко книги на Ботев на румънски и френски език. Завеждащият отдел "Специални колекции" Адриана Бобуш разкри, че в техния фонд могат да бъдат открити едни от най-старите издания на Ботев, в които са събрани стихотворения и публикации на поета-революционер. 
Любопитни факти за откриването на ценното Ботево тефтерче разкри Евелина Стойнева от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. „Още при качването си на кораба „Радецки” Христо Ботев много добре е знаел каква информация има в неговото тефтерче и при евентуалното му залавяне какви неприятности ще донесе на него и неговите съратници. Затова той го предава на един от своите съратници Димитър Горов, който пътува заедно с него, но слиза една спирка по-рано на пристанище Бекет. Така много от личните документи на Ботев се оказват в Димитър Горов, на който Ботев казва, че трябва да предаде на Тодор Пеев. Така тефтерчето остава у него до неговата смърт през 1904 г. Някъде към 1940 г. голям български книжовник Никола Данчов прави изследване на документите на Тодор Пеев и попада на тефтерчето на Ботев. Той публикува статия във в. Зора озаглавена „Някои неизвестни Ботьови реликви” и още в нея се казва, че тефтерчето трябва да се предаде за съхранение в Народната библиотека. Едва 8 години по-късно то попада в нашия „Български исторически архив”. В инвентарната книга на библиотеката е записано, че библиотеката е заплатила за тефтерчето 500 лв. Сега това е наша национална светиня, която може да се види благодарение на нашите дигитални архиви”, разказа Стойнева. Тя показа и копие на Ботевия подпис, както и книги, които могат да се нарекат не само библиографска рядкост, но и истинско богатство за фонда на Националната библиотека. 
Ценните издания от десетте библиотеки могат да се видят до 2 юни в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.
Изложба с международно участие „За Ботев и книгите”

Изложба с международно участие на редки и ценни книги, посветени на Христо Ботев ще бъде открита в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца по време на Ботеви дни 2017. Официалното откриване ще бъде на 27 май от 11 ч. във фоайето на културната институция. 

В експозицията ще бъдат представени редки и ценни книги - съчинения на и за Христо Ботев. Биографична и мемоарна литература - спомени на Ботеви четници и съратници. Сборници от Ботеви чествания и юбилейни издания.

Акцент в изложбата са някои малко познати художествени произведения като единствения роман, посветен на поета-герой с автор Георги Савчев - творба, буквално „възкръснала” преди няколко години от принудителното забвение; няколко любопитни драматургични разработки; интересни и почти непознати за съвременника местни издания от Враца и различни български градове от началото на ХХ в.; миниатюрни издания и песнопойки.

Десет библиотеки от страната и чужбина обединяват усилията си и участват със свои притежания в „За Ботев и книгите”  -  Библиотека „Александър и Аристия Аман“ - град Крайова, Румъния, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ – град София, Регионална библиотека „П. К. Яворов” – град Бургас, Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – град Варна, Регионална  библиотека „П.Р.Славейков” – град Велико Търново, Регионална библиотека „Христо Ботев” – град Враца, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” -  град Габрово, Регионална народна библиотека „Иван Вазов” – град Пловдив, Регионална библиотека „Любен Каравелов” -  град Русе, Регионална библиотека „Г. С. Раковски” -  град Ямбол.

Експозицията ще остане във Враца до края на Ботеви дни 2017 г. 

Децата от ДГ „Дъга” празнуваха с библиотеката

Малките читатели от ДГ „Дъга” празнуваха патронния си празник с Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Децата от трета група гостуваха в Стаята на приказките, където се забавляваха и учиха с помощта на любимите си герои. Библиотечните специалисти бяха подготвили игра „Търсачи на книги”. Малчуганите влязоха в ролята на откриватели и бързо намериха скрити книги, разпознаха художествените произведения само по илюстрациите и предложиха собствен завършек за любимите си приказки.

Ученици от Краводер на разходка в библиотеката

Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, село Краводер посетиха Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в Националната библиотечна седмица. Младежите са част от групата за извънкласни дейности по интереси „Театър и литература“ по проект „Твоят час“. Посещението започна от Детски отдел, където учениците се запознаха с работата на библиотекарите. Разходката им в дома на книгите продължи  в отделите „Заемна за дома” и „Изкуство”. Младите читатели работиха с електронния каталог на библиотеката, докоснаха се до електронен четец за книги и разгледаха част от дигиталната ни колекция през портала на библиотеката. Най-голям интерес предизвикаха репродукциите на световноизвестни картини, които са на разположение в отдел „Изкуство”.    

Владимир Уручев стана „Посланик на библиотеката“ във Враца

Евродепутатът Владимир Уручев посети Регионална библиотека ­„Христо Ботев“ - Враца по повод провежданата в България Национална библиотечна седмица. Тази година тя се провежда в рамките на застъпническата кампания на ИФЛА за ролята на библиотеките в изпълнението на целите за устойчиво развитие в новия дневен ред на ООН „Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власти, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал да участват в изпълнението на целите за устойчиво развитие, определени в новия дневен ред на ООН. Документът „Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“ е основан на принципите на универсалност, всеобхватност и споделени отговорности и представя 17 цели за устойчиво развитие и 169 точки на стремеж. Основни послания на кампанията са: оповестяване на възможностите на библиотеките да повишават информираността на общностите за целите за устойчивото развитие и да допринесат за тяхното изпълнение; библиотеките са не само потенциални партньори на правителствата, те вече допринасят за постигането на 17-те цели като постоянно разширяват и разнообразяват своите услуги и програми; българските библиотеки трябва да бъдат включени в националния и регионалните планове за развитие, чрез които ще бъде изпълнявана Програмата 2030 на ООН у нас; в световен мащаб повече от 1 320 000 обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информацията и уменията тя да бъде ползвана от всеки – което ги прави особено необходими за всички в дигиталния век.

Уручев посети всички отдели на библиотеката и се запозна с възможностите на библиотеката за дигитализация, с иновативните методи за насърчаване на четенето, с проектите, които реализира библиотеката в областта на: достъп до информация за всички, здравеопазване и образование на гражданите, намаляване на социалната изолация, опазване на местния бит и култура.

„Общото разбиране за библиотеката е – място, на което се съхраняват много книги и знания. Днес библиотеката обаче е институция с много разнообразна дейност. Това е институцията, която може да направи достъпът ни до информация по-лесен, по-удобен и най-вече ценен. Защото тя е проверена, получената информация е точна и вярна. Безспорно бъдещето върви към дигитализацията, но каквото и да се случва допирът на книгата, мирисът на хартията и удоволствието от четенето не може да го замени нито интернет, нито което и да е дигитално устройство”, каза Владимир Уручев. Евродепутатът стана „Посланик на библиотеката” във Враца. Той бе избран от екипа заради сътрудничество му през годините. Почетен знак „Посланик на библиотеката” се връчва на съмишленици и спомоществователи на библиотеките, които подпомагат, насърчават, отстояват и печелят привърженици за каузата на библиотеките. Значката му бе връчена от директора на библиотеката Силвия Врачовска. При визитата си евродепутатът подари на библиотеката електронни книги и луксозни детски енциклопедии.

Връчиха третите годишни библиотечни награди във Враца

За трета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално дружество на ББИА – секция Враца връчиха годишните библиотечни награди. Отличията бяха раздадени на официална церемония в Деня на професионалния празник – 11 май – Ден на българския библиотекар.

Тази година в категория „Най-добра библиотека в област Враца на 2016 година” наградите са две – за библиотеката при Народно читалище „Просвета 1925 - Мездра” – град Мездра и библиотеката при НЧ „Съзнание-1927” – село Долни Вадин, община Оряхово. Те получиха грамоти и плакети, връчени от заместник областния управител на Враца Мирослав Комитски.

С титлата „Най-добър библиотекар в област Враца на 2016 година” бе удостоена Маргарита Кръстева, библиотекар в СУ „Васил Кънчов”, град Враца. Тя получи поздравления и от зам.-кмета на Враца Петя Долапчиева.

В категория „Подкрепа за библиотеките 2016 г.” наградата отиде при Сдружение „Първи юни” – град Бяла Слатина за съвместната работа и добрите практики, които прилагат с библиотеките от общината. Отличията й бяха връчени от Мария Дончева, сътрудник на евродепутата Владимир Уручев.

Кметът на община Враца Калин Каменов поздрави библиотекарите по случай 11 май и специално заместник-директора на Регионална библиотека „Христо Ботев” Антоанета Георгиева за приза, който получи преди дни – „Библиотекар на годината за 2016 г.”.

Празникът продължи с разрязване на торта и коктейл.  

Информационна среща в Деня на библиотекаря

Информационна среща на тема: „Указание за актуализиране на информацията съдържаща се в базата данни на Регистъра на обществените библиотеки” се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в Деня на библиотекаря. Участие взеха общо 65 библиотечни специалисти от всички общини в област Враца. Те се запознаха със сайта www.biblio.com и получиха разяснения за начина на попълване с актуална информация за 2016 г. Бяха обсъдени актуални теми и проблеми - регистърът на публичните библиотеки, новостите в библиотечната теория и практика, както и възможностите за разширяване на кандидатстването с проекти по различни програми.

Срещата продължи с представяне на целите за устойчиво развитие на ООН „Трансформиране на новия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие” и дискусия.

Подаръци за читателите в Деня на Европа

По повод 9 май - Деня на Европа всички посетители на Справочно-библиографски и информационен отдел към Регионална библиотека „Христо Ботев” бяха приятно изненадани с подаръци, предоставени от Европейската комисия и Европейския информационен център „Европа Директно” - Враца. Целта на инициативата е да се идентифицират нуждите на гражданите и реалното им обвързване с възможностите, които предлага Европейския съюз като образование, свободно придвижване на хора, стоки капитали и услуги, както и възможности за работа и развитие в общия европейски дом.

Георги Бърдаров разтърси публиката във Враца

Война, любов и свобода – с тези три думи Георги Бърдаров описа романа си „Аз още броя дните” пред публиката във Враца. Географът-разказвач превърна гостуването си в Регионална библиотека „Христо Ботев” в една от най-разтърсващите срещи, но която са присъствали почитателите на писаното слово.

„Чух много истории, чух повече отколкото исках да чуя, научих повече, отколкото искам да знам. И честно казано всичко, което чух в Сараево е като рана в мен. И тази рана мисля, че никога няма да зарасне. Има истории, които съм чул, но не съм ги повторил пред никой и никога няма да го направя – толкова зловещи и тежки бяха те”, с тази думи Бърдаров започна представянето на дебютната си книга, с която спечели реалити формата „Ръкописът”. Авторът е наясно, че голяма част от читателите са скептично настроени към хора, които разказват за войната, а не са я преживели. Въпреки това книгата му се радва на изключителен интерес.

„В романа има три сюжетни линии – основната на главните герои, разказ за моите посещения в Сараево и интервюта на жертви, интервюта на палачи, интервюта на жертви превърнали се в палачи и на палачи станали жертви. Когато приключи форматът „Ръкописа” и седнах в издателството с главния редактор, той ме пита откъде са интервютата. Аз му отговорих, че са мой, написани на база историите, които съм чул. Толкова истински звучаха”, разказа още Бърдаров. За една година, книгата му е получила много критика.

„Един от въпросите на критиците беше дали не е прекалено изтъркана тази тема за войната в Босна. Оказва се, че ние почти нищо не знаем за онова, което се е случило в Сараево по време на блокадата. Като преподавател имам 3-часова лекция за разпадането на Югославия, но когато отидох в Сараево разбрах, че нищо не знам за тази война. Там разбрах, че 4 години Сараево е фронтова линия, 4 години Сараево гори, 4 години смъртта е ежедневие, 4 години адът е наречен Сараево. Сараево ме промени…завинаги”, каза още авторът.

Георги Бърдаров доказа, че е отличен оратор, презентатор и разказвач. За минутите, в които представи книгата си – успя да докосне публиката толкова дълбоко, че голяма част от присъстващите не скриха сълзите си от емоциите, които предизвикаха историите за невъзможната любов, празните детски очи, дъжда от куршуми, бруталните изнасилвания, липсата на избор и надеждата, че един ден изгубените близки ще се върнат.

„Майко, предлагам ти една игра – да броиш дните, докато се върна” – това пише в последните два реда от писмото си девойката убита на моста в Сараево.

„И аз още броя дните…”, са думите на майката, които се запечатват толкова дълбоко в съзнанието на автора, че той решава така да озаглави романа си.

„Посвещавам тази книга, на тези, които още броят дните”, с тези думи Бърдаров завърши представянето си във Враца. 

Започва Национална библиотечна седмица във Враца

В дните от 9 до 13 май ще се проведе дванадесетата Национална библиотечна седмица, под мотото „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие”. По време на кампанията ще бъдат представени примери за успешни практики на български библиотеки, които със своите инициативи, програми и услуги вече допринасят за постигането на целите за устойчиво развитие. Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца също ще се включи в кампанията с няколко инициативи.

10 май, 17.30 часа – Обща читалня

Представяне на българския автор Георги Бърдаров. Той ще представи книгата си „Аз още броя дните”. Това е романът, който спечели първото писателско риалити в България – „Ръкописът“. Книгата излезе от печат преди година – през май 2016-а и все още е сред търсените книги и в нашия отдел „Заемна за дома”. Георги Бърдаров е доцент в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е зам.-декан на факултета и ръководител на катедрата по Социално-икономическа география. Автор е на десетки научни и популярни разкази. Преди две години разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът” се превърна в най-четения български разказ в интернет. Дългогодишен сценарист на няколко телевизионни предавания. Романът „Аз още броя дните“ разказва за обсадата на босненската столица Сараево през 1992 г. На фона на войната пламва забранена любов между християнин – Давор и мюсюлманката – Айда. Те са успели да съхранят любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат - да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта. Нощта на тяхното бягство се оказва съдбоносна. Двадесет години по-късно български университетски преподавател заминава за Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават. Разговорът между тях стига до темата за войната и някои дълго пазени тайни. Книгата разказва за четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.
Кой запали тази война? И кой спечели от нея? Историята, едновременно трагична и истинска, сблъсква читателя с последствията от национализма, разказва за етнорелигиозните конфликти и как те могат да преобърнат света. Този роман дава нов поглед върху трагедията на двамата млади, които светът нарече „Сараевските Ромео и Жулиета”. 

11 май – 12.30 часа Ритуална зала  

Връчване на награди „Най-добра библиотека”, „Най-добър библиотекар”, „Подкрепа за библиотека” за 2016 г. Конкурсът се организира за трета поредна година от Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Регионално дружество на Българска библиотечно-информационна асоциация - секция Враца. С връчването на тези награди изказваме признанието си за професионалните постижения на библиотекарите, качественото библиотечно обслужване и постиженията им в реализацията на мисията на библиотеките. Връчват се по повод 11 май - Професионален празник на библиотечните и информационни специалисти.

12-19 май - Дни на отворените врати

Всеки гражданин ще има възможност да посети библиотеката и да се запознае със справочно-информационните възможности на отделите и ще получи едногодишен абонамент за библиотеката.

Последната, но и най-интересна за младите хора инициатива, е „Библиотекар за един ден”. Тя ще протече в рамките на Дните на отворените врати. Всеки, които има желание да влезе в нашата роля и е на възраст от 15 до 25 години може да заяви участие по телефона или на място в отделите на библиотеката.

Очакваме Ви!

Най-четените книги през месец април
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец април. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Георги Бърдаров пристига във Враца
Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца представя романа „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров на 10 май от 17.30 ч. в отдел „Обща читалня“.
Авторът е любимец на аудиторията още откакто разказът му "За петата ракия или колко е хубав животът" стана един от най-споделяните текстове в социалните мрежи преди 3 години. 
Сега с романа „Аз още броя дните” той засяга един от най-болезнените периоди в Балканската история – кървавата етно-религиозна война в Сараево. На фона на обсадата на града през 1993 г. се развива личната трагедия на Давор и Айда – християнин и мюсюлманка, които трябва да намерят начин да останат заедно във време, в което доскоро живели в мир хора се обръщат един срещу друг.
Доц. Георги Бърдаров е зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Климент Охридски", преподавател по няколко дисциплини, между които и "Етнорелигиозни конфликти", има интересни анализи и прогнози по актуалната тема за мигрантската вълна.
© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg