библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Даринка Костадинова чете детски приказки в парка

Главен асистент д-р Даринка Костадинова се включи в изнесената лятната читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и прочете две любими приказки. Преподавателят от филиала на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” заплени децата от ДГ „Детски свят” с историята на „Житената питка”. Хлапетата с интерес слушаха приказката и споделиха кои са техните любими герои. Малките приятели на библиотеката направиха пъстри рисунки, които да подарят на родителите си.

Следващите гости на изнесената ни читалня бяха децата от лятно училище. Играта „Приказни пътечки” ги „отведе” до книгата „Пинокио”. Историята за дървеното човече отново им прочете д-р Костадинова. Увлекателният й разказ успя да задържи вниманието на подрастващите момичета и момчета дори при прелитането на дрон над парка.

Лятната ни читалня ще „отвори врати” в сряда, от 10 ч. Очакваме ви под прохладната сянка на дърветата в градинката зад паметника на Христо Ботев.

Петя Долапчиева прочете любимата си приказка на деца

Заместник-кметът по образованието в Община Враца взе участие в изнесената лятна читалня за деца на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Петя Долапчиева прочете любимата си приказка „Вълшебната кутийка” на децата от група „Пчелица” на ДГ „Детски свят”. След това малките слушатели се впуснаха в приключението „Приказни пътечки”. В играта се включиха и децата от занималнята в община Враца. Те познаха всички приказки, залепени на цветната дама и разказаха любимите си на по-малките си приятели от детската градина.

Лятната ни читалня ще „отвори врати” следващата сряда в 10 ч. Очакваме ви под прохладната сянка на дърветата в градинката зад паметника на Христо Ботев. 

Петър Щерев от Враца спечели игра на издателство „Фют”

Петър Щерев от Враца е сред победителите в играта „Размени приключения” на издателство „Фют“. Четвъртокласникът от НУ „Софроний Врачански” беше един от първите читатели на Детски отдел, който прие предизвикателството на близначките от едноименната поредица Мая и Моте. Петър успя да открие всички загадки, скрити в шестте книги и за наша радост получи голямата награда. През лятото освен че ще отделя повече време за любимите си приключенски книги и свирене на пиано, момчето ще сърфира смело с новия си уейвборд.

 

Честито!

Ивац Митов чете приказка на деца

Адвокатът Ивац Митов протече българска народна приказка пред децата от ДГ „Слънце” и класове от лятното училище на НУ „Иван Вазов”. Новоизбран президент на Ротари клуб Враца е и първият гост-четец, които се включи в инициативата „Лято в библиотеката 2017”. Той успя да задържи вниманието на взискателните слушатели като пресъздаде историята за „Храброто петле” по интересен начин. Децата пък му се отблагодариха с пъстри рисунки, патриотични песни и стихове.

Изнесената лятна читалня на Регионална библиотека ще „отвори врати” отново следващата сряда. Началният час за четене на приказка е 10 ч. Всички желаещи за групови посещения могат да се записват на място в Централна сграда на библиотеката на ул. „Петропавловска“ № 43 и Филиал в ж.к. „Дъбника“, улица „Славянска”, Пощенски клон 5, етаж 2 и на телефон: 0878 236263 и e-mail: libvratsa@libvratsa.org.

Врачанка представи дебютната си книга „Писмо до себе си”

Ирена Георгиева представи дебютния си сборник с разкази „Писмо до себе си” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Талантливата дама реши да разкаже повече подробности около издаването на книгата си пред родната публика във Враца, след като презентира изданието в столицата.

„Писмо до себе си” е първият ми самостоятелен сборник и повечето разкази в него са базирани на измислени случки и персонажи, вдъхновени от съвсем дребни и незначителни за останалите хора неща. Понякога за вдъхновение може да ми послужи дори единствено изречение”, сподели авторката. Георгиева разкри, че корицата на книгата също е дело на врачанин – художникът Николай Петков.

„Изображението на корицата всъщност е картина, която е окачена на специално място в дома ми. Тя изобразява лунапарк. За фон е използван любимият ми зелен цвят, а цветните акценти подхождат отлично на книгата”, допълни Георгиева. Тя сподели, че част от разказите са преправяни, преди да бъдат включени в сборника, по препоръка на редактора й - писателят Деян Енев. Ирена Георгиева дори се похвали, че един от текстовете й е харесан за сценарии на филм.

Представянето завърши с откъс от последния й, непубликуван досега разказ „Златко и Щъркела”.

Втора зона за размяна на книги откриха във Враца

Втората къщичка за размяна на книги беше открита днес в парка в ж.к. „Дъбника” във Враца. Инициативата е на народния представител Петя Аврамова, която подреди и първите книжки в зоната за четене на открито. Книги „на свобода” пусна и директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска. Това е втората къща за размяна на книги във Враца, след като през месец май миналата година беше поставена къщичка в парка зад паметника на Христо Ботев. Новообособената буккросинг зона ще се координира от Регионална библиотека и периодично ще се захранва с книги, дарени от издателства, институции и граждани. Два пъти в седмицата библиотекари ще проверяват на място за нови книги, които ще регистрират на сайта на bookcrossing.com.

Днес беше обявен и стартът на кампанията „Книгата – мой приятел”. За втора поредна година народният представител Петя Аврамова и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца обединяват усилия в търсене на активните читатели през лятната ваканция. Участниците са разделени в три възрастови групи – от 7 до 10 години, от 11 до 14 години и над 14 годишна възраст. Победителите ще бъдат избрани с помощта на прецизен библиотечен софтуер. Учениците прочели най-много книги във всяка една от групите ще получат подарък, ваучер за закупуване на книги.

В празника се включиха възпитаниците от детските градини „Зора” и „Знаме на мира”. Малките приятели на книгите чуха приказката „Пепеляшка”, прочетена от Петя Аврамова. След това оправиха музикален поздрав към всички присъстващи. 

Изложба живопис и книга „Томата” представиха във Враца

Изложба на Тома Трифоновски и книгата „Томата”, по повод 80 години от рождението на твореца, бяха представени във Враца. Картините на един от най-големите майстори в областта на женския портрет са подредени в синята зала на Младежки дом – Враца. 

Произведения на Тома Трифоновски са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти пале“ в Женева, Националната художествена галерия, на всички музеи в страната, на частни колекции у нас и в Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Македония, Дания, Кипър.

Специален гост на откриването на изложбата беше един от най-големите български художници Светлин Русев. Той благодари на съпругата на Трифоновски Светлана за инициирането на събитието и написването на книгата „Томата”.

„Днес художникът живее в други измерения, в които няма вчера и днес, няма начало и край, а само вечност… Не знам къде се скита неспокойната душа на Томата – дали търси утеха в наранената и ограбена България при старите комити и войводи, дали обикаля около църквата в родния край и търси загубената национална вяра, или тук някъде довършва ненарисуваната картина… Кой знае”, завърши Русев с цитат от разказа си „С Томата в Алеята на безсмъртните”, публикуван в едноименната книга.

„Всичко, което искам да кажа или да разкажа за Томата е написано в страниците на книгата. Благодаря на всички приятели, които се съгласиха да напишат разказите си и спомените си от срещите ни с Томата”, каза Светлана Трифоновска. Сборникът от живи спомени „Томата” представи Владислава Иванчева от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Животът на живописеца Тома, поместен в 272 стр., достоен за филм е разказан от 36 души. Като на основен фокус са красивите и лични спомени на Светлана Трифоновска. Сред авторите са и врачаните Цветан Дочев, Яна Кременска, Мариана Гълъбова и Райна Тошева.

Тома Трифоновски е роден в костурското село Драничево в семейство на македонски българи. Според собствените му разкази детските спомени са били най-ярките в съзнанието му. На 11 години по време на Гражданската война Трифоновски е изведен извън Гърция в групата на децата бежанци. Късното си детство прекарва в Чехословакия, където го откриват родителите му чрез Червения кръст, и в Унгария, където учи живопис при проф. Ендре Домановски. В началото на 60-те години семейството се установява в България и Трифоновски завършва декоративно-монументална живопис в Художествената академия през 1966 г.  Художникът живее и твори в Плевен, Враца и София.


Виртуозни изпълнения и приказка дадоха старт на „Лято в библиотеката 2017”

Виртуозни изпълнения на акордеон, българска народна приказка и хорце дадоха началото на „Лято в библиотеката 2017”. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и е насочена към най-малките приятели на книгите – децата.

„За времето от 14 юни до 1 септември децата ще имат възможност да се срещнат с любимите си герои, както и да творят, да четат книги и да се научат как се прави влог. Програмата ни включва ежедневни инициативи в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника”, а в градинката зад паметника на Христо Ботев ще бъдем всяка сряда. На открито освен че ще играем игри, ще четем и български народни приказки”, каза при откриването директорът на библиотеката Силвия Врачовска. След това тя им прочете приказката „Неродена мома”, а децата бързо разбраха каква е поуката.

Най-впечатляващи за гостите бяха изпълненията на талантливите акордеонисти от школата по изкуства към НЧ „Развитие 1869”, с ръководител Цеца Стоянова. Младите музиканти изсвириха 5 пиеси, сред които и вариации върху „Очи чёрные”. Изпълненията на Мирослав Даниелов и Цветослав Николаев получиха заслужени овации.

Накрая всички участници се хванаха на кръшно хоро също под съпровода на акордеон.

Ежедневно в Детски отдел и във филиала в ж.к.„Дъбника“, на разположение на малките читатели на библиотеката ще има осигурени занимателни материали за изработване на книгоразделители и за рисуване.

Всички желаещи да участват в игрите или за групови посещения могат да се записват на място в Централна сграда на библиотеката на ул. „Петропавловска“ № 43 и Филиал в ж.к. „Дъбника“, улица „Славянска”, Пощенски клон 5, етаж 2 и на телефон: 0878 236263 и e-mail: libvratsa@libvratsa.org.

Фондация „Глобални библиотеки - България” дари книги в Детски отдел

Дарение от Фондация „Глобални библиотеки - България” пристигна в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Общо 33 книги вече са на разположение на малките ни читатели. Сред тях са приключенията на любимите им приказни герои, тийнейджърски истории, вълшебства, принцеси, динозаври, животни и забавни летни четива.

Новите книги са част от Дарителска кампания за детски книги 2017 г., организирана от Сдружение за градски читални. 

Най-четените книги през месец май
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец април. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Концерт открива „Лято в библиотеката 2017”

Концерт на открито ще даде началото на летните инициативи за деца  на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Участие ще вземе акордеонният състав от школа по изкуства към Народно читалище „Развитие 1869” – Враца. Младите таланти ще изпълнят няколко произведения, а след това ще преминем към игри и забавления с нашите малки приятели.    Традиционно „Лято в библиотеката” се провежда с помощта на доброволци и вече записваме желаещи да допринесат за едно по-весело лято на децата, чрез писаното слово, приказните герои и майсторството да разказват истории.

„Лято в библиотеката” ще бъде открито на 14 юни от 10.30 ч. в градинката зад паметника на Христо Ботев, където учихме чрез игри и забавления и миналата година. Изготвили сме богата програма за цялото лято. Периодът, в които ще се провеждат всички събития е от 14 юни до 1 септември с начален час 10.00 часа.

Всички инициативите са безплатни. Насочени са към две възрастови групи - за деца от 2 до 10 години и от 7 до 16 години.

Всеки понеделник децата ще създават приказка в играта „Вълшебната страна на буквите”. Вторникът сме го запазили за по-креативните младежи. Чрез инициативата #VlogON „Разкажи ми за забележителностите в твоя град”  тийнейджърите ще създават видео портал или така нареченият влог. За целта до 4 юли трябва да бъде събрана група от 10 деца на възраст над 10 години. В сряда продължаваме с играта на открито „Приказни пътечки”. Децата ще могат да се забавляват заедно с Пинокио, Снежанка, Палечка и още много приказни приятели в градинката зад паметника на Христо Ботев. Всяка сряда там ще се впускат в предизвикателства с лабиринти и откриване на прилики и разлики. В четвъртък, за да сме в помощ на учениците и през лятото решихме да включим и четене на книги от препоръчителните списъци и водене на читателски дневник. В петък децата стават разказвачи в играта „Приказна съкровищница”. От сандъче, пълно със заглавия на приказки, децата ще си изтеглят листче и ще трябва да изиграят или разкажат приказката, която им се е паднала, а публиката ще разпознава коя е.

Ежедневно в Детски отдел и във филиала в ж.к.„Дъбника“, на разположение на малките читатели на библиотеката ще има осигурени занимателни материали за изработване на книгоразделители и за рисуване.

Всички желаещи да участват в игрите или за групови посещения могат да се записват на място в Централна сграда на библиотеката на ул. „Петропавловска“ № 43 и Филиал в ж.к. „Дъбника“, улица Славянска, Пощенски клон 5, етаж 2 и на телефон: 0878 236 263 и e-mail: libvratsa@libvratsa.org

„За Ботев и книгите” впечатли дипломати, автори и ученици

Чужденци, автори, ученици от врачанските училища и граждани успяха да се докоснат до богатството от редки и ценни издания, представено в изложбата „За Ботев и книгите”. Експозицията беше подредена във фоайето на Регионална библиотека „Христо Ботев” по време на тазгодишните чествания от подвига на поета-революционер и неговата чета – Ботеви дни 2017 г. Изложбата събра 100 неповторими издания от десет библиотеки в България и чужбина. Представените редки и ценни книги са притежания на Библиотека „Александър и Аристия Аман“ - град Крайова, Румъния, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ - град София, Регионална библиотека „П. К. Яворов” - град Бургас, Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - град Варна, Регионална  библиотека „П.Р.Славейков” - град Велико Търново, Регионална библиотека „Христо Ботев” - град Враца, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” - град Габрово, Регионална народна библиотека „Иван Вазов” - град Пловдив, Регионална библиотека „Любен Каравелов” - град Русе, Регионална библиотека „Г. С. Раковски” -  град Ямбол. За нас е гордост и чест, че благодарение на усилията на библиотечната общност и тази година станахме част от Ботеви дни чрез магията на словото и книгата.

В експозицията посетителите видяха издания систематизирани в няколко подтеми: съчинения на и за Христо Ботев; Биографична и мемоарна литература – спомени на Ботеви четници и съратници, Сборници от Ботеви чествания и юбилейни издания. Някои малко познати художествени произведения като единствения роман, посветен на поета-герой и няколко любопитни драматургични разработки; интересни и почти непознати за съвременника местни издания от Враца и различни български градове от началото на ХХ в.; миниатюрни издания и песнопойки.

Най-впечатляващи за посетителите бяха оригиналните преводи на Ботев, джобните календари, изданията на румънски и френски и някои съвременни издания, които пък пряко си кореспондират със свои предшественици.

Ценните издания предизвикаха интереса и на почетния консул на България в Марсилия, Република Франция Жан-Мари Рене Мартен, както и на създателите на детската книга „Разкажи ми за Ботев”.

В дните от 27 май до 2 юни изложбата беше представена и виртуално. 

Среща с журналистите Таня и Георги Карданови

Клуб на дейците на културата и Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца представиха книгата „Пулсиращи думи” на журналистите Татяна Карданова и Георги Карданов. Литературната проява събра приятели и почитатели на семейството журналисти с врачански корени. „Пулсиращи думи” е първата им съвместна книга, в която двамата автори са събрали по-значимото и интересното от журналистическата им работа, което са успели да съхранят. Акцент те са поставили върху родния врачански край, където са работили в местни медии.

Председателят на КДК Емилия Ралчева разговаря с двамата автори, които разказаха допълнителни факти и непубликувани подробности около интервютата и материалите в книгата. Те споделиха любопитни неща от журналистическата си кариера.

Карданов разказа за 13-годишната си работа като репортер и редактор във врачанския вестник „Отечествен зов”, за арестуването му в село Борован, както и други случки, свързани с местни хора и събития. Сподели и личните си впечатления от срещите си с Дамян Дамянов, Стефан Данаилов, Жорж Ганчев, Христо Калчев и др.

Татяна Карданова е работила в различни медии, насочени към различни социални и възрастови групи, което й е дало възможност да общува с интересни хора от цялата страна. Тя сподели за срещите и личностите, които са я вълнували и впечатлявали в нейната журналистическа практика, за тъжните и смешните страни на живота, отразени в нейните репортажи и интервюта.

За преживени общи случки от близкото минало разказаха Борис Врачовски, Кръстьо Трендафилов, Иванка Колева и др.

Директорът Силвия Врачовска подари на гостите издания на Регионалната библиотека, на краеведска и историческа тематика, свързани с Врачанския край.

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg