библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ЮЛИ 2017

Информационна кампания за гинекологичното здраве стартира в библиотеката

Ценни съвети за превенцията на женското здраве получиха дамите във Враца при срещата си с д-р Дионисиа Куцюруба. Това беше и първият от серия разговори, които ще организират Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и фондация „Докосни щастието” и ще бъдат посветени на гинекологичното здраве на жените в различни възрасти. „Обществените библиотеки не са места, от които могат само да се заемат книги. Те са своеобразни мостове между хората и информацията и тяхната потребност към получаване на знания. Екипът на Регионална библиотека не спира да работи в тази посока и непрестанно се старае да улеснява достъпа на малки и големи до новите технологии, да ги извади от информационна изолация и да подобри качеството им на живот. Затова с радост се включваме в инициативата, организирана от създателката на фондация „Докосни щастието” - Теодора Игнатова”, каза при откриването на срещата директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска. Първата тема, с която стартира информационната кампания беше „Превенцията при жените в различни възрасти”, а присъстващите дами имаха възможността да зададат десетки въпроси на д-р Куцюруба. Докторът, която е международен авторитет в областта на гинекологията даде изключително изчерпателни отговори, съвети и насоки по темите за превенция от заболявания, инфекции и вируси. Тя изтъкна, че добрата информираност по въпросите на превенцията са първата и най-важна стъпка към доброто здраве. Присъстващите дами успяха да си запишат и първите часове за прегледи в новооткрития кабинет, в които ще консултира д-р Дионисия Куцюруба. Кабинетът е създаден от фондация „Докосни щастието”, адресът е: град Враца, ул. „Цвятко Бобошевски” 4, телефон +359877910915.

Повече информация за кабинета и начините, по които може запишете час за преглед може да откриете във фейсбук страницата на фондация „Докосни щастието” или на място в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Димитър Цолов-Доктора представи хорър роман и хумористични съчинения във Враца

Хорър роман и хумористични съчинения представи Димитър Цолов – Доктора пред врачанска публика в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Авторът, който е хуманен лекар с придобита специалност „Образна диагностика”, разказа за последните си две книги „Стихо с Бирка”  и „Проклятието на Белиал”, издадени тази година. Димитър Цолов пише и под артистичния псевдоним Пияният Бард, който се появява от името на фейсбук страницата му. По този начин и двете книги на Цолов са с различни автори – Пияният Бард поема авторската отговорност на хумористичната поезия, а Димитър Цолов се подписва под фентъзи романите на колекция „Дракус”.

Авторът прочете някои от любимите си стихове в рими от „Стихо с Бирка”. Книгата е том на „СРЪБнати съчинения” и е разделена на 3 части или както ги определя Цолов - три цок-гъла: „Билирика”, „Съботно” и „Епивограми”.

„Не съм като всички останали поети, чиито стихове са породени от дълбоки чувства, депресивни състояния и тъга. Моите стихове са различни и по-голямата част от тях са посветени на любимата им напитка – бирата”, сподели с усмивка Цолов. В началото е редял рими само във фейсбук, след това е решил, че е крайно време да ги събере в книга и да ги издаде.

За разлика от стиховете, романът му „Проклятието на Белиал” е книга пълна с екшън, вампири, върколаци и митологични създания, която държи читател под напрежение до самия финал.

„Книгата е продължение на „Клиника в средата на нощта“ и смея да твърдя, че е в нея съм отговорил на всички зададени въпроси. Много често ме питат дали няма да продължа поредицата в трилогия, но съм категоричен, че ще остане само дилогия”, каза още Цолов. Той разкри, че вече обмисля нов роман, а дори вече е избрал свои приятел, които ще използва за прототип на главния герой. 

ТВ водеща чете за приключенията на „Храброто петле”

Водещият на Сутрешния блок на "Телевизия Враца" Яница Георгиева се включи в изнесената лятна читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Дамата разказа на децата от ДГ „Европейчета” за професията си и им прочете приказката за „Храброто петле”. Малките приятели на книгите споделиха кои са техните любими герои и кои приказни истории са ги впечатлили най-много досега. След това показаха отлични познания за детските книги като назоваха заглавията им в играта „Приказни пътечки”. И този път инициативата успя да предизвика интереса на малките посетители в парка зад паметника на Христо Ботев, където библиотеката прави традиционната си лятна читалня на открито всяка сряда.

Очакваме ви отново на 2 август от 10 ч.

Мая Ценова чете приказката „Белоснежка и Червенорозка”

Главният редактор на Дарик Враца Мая Ценова се включи в изнесената читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” с любима приказка. Радиоводещата прочете историята за „Белоснежка и Червенорозка” на децата от ДГ „Единство Творчество Красота”. След това те й разказаха кои са любимите им герои от книжките.

В детската читалня се включиха и още много малките приятели на библиотеката, които се впуснаха в играта „Приказни пътечки”.

Лятната ни читалня ще „отвори врати” в сряда, от 10 ч. Очакваме ви под прохладната сянка на дърветата в градинката зад паметника на Христо Ботев.

Стартира инициативата #VlogON „Разкажи ми за забележителностите в твоя град”, като част от програмата „Лято в библиотеката 2017”. Регионална библиотека „Христо Ботев” провокира децата и младежите от града да се впуснат в предизвикателство като документират част от живота си във видеоканал. В продължение на 9 седмици ученици до 16 г. ще придобиват умения да създават аудио-визуални продукти, които да споделят под формата на видео дневник.  Влогът или воденето на видео дневник е изключително популярно средство за комуникация с голяма група хора посредством послания и видеоклипове. Подрастващите ще научат повече за забележителностите в града, културното и историческото наследство. Чрез създаването и воденето на видеоканал младежите ще усъвършенстват комуникативните си и творчески умения, както и с лекота ще разказват за това колко древни са кулите във Враца, легендите и преданията, които крият скалите по пътя за прохода Вратцата и къде е бил първият паметник на Христо Ботев.

В първия модул двадесетте участници бяха запознати с идеята и целите на инициативата #VlogOn, както и  с правилата за безопасно общуване и поведение в Интернет. Получиха указания за предпазване от вируси и измами, както и за задължителните действия за толерантно поведение и отношение в Интернет и социалните мрежи. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg