библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Информационна кампания за гинекологичното здраве стартира в библиотеката

Ценни съвети за превенцията на женското здраве получиха дамите във Враца при срещата си с д-р Дионисиа Куцюруба. Това беше и първият от серия разговори, които ще организират Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и фондация „Докосни щастието” и ще бъдат посветени на гинекологичното здраве на жените в различни възрасти. „Обществените библиотеки не са места, от които могат само да се заемат книги. Те са своеобразни мостове между хората и информацията и тяхната потребност към получаване на знания. Екипът на Регионална библиотека не спира да работи в тази посока и непрестанно се старае да улеснява достъпа на малки и големи до новите технологии, да ги извади от информационна изолация и да подобри качеството им на живот. Затова с радост се включваме в инициативата, организирана от създателката на фондация „Докосни щастието” - Теодора Игнатова”, каза при откриването на срещата директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска. Първата тема, с която стартира информационната кампания беше „Превенцията при жените в различни възрасти”, а присъстващите дами имаха възможността да зададат десетки въпроси на д-р Куцюруба. Докторът, която е международен авторитет в областта на гинекологията даде изключително изчерпателни отговори, съвети и насоки по темите за превенция от заболявания, инфекции и вируси. Тя изтъкна, че добрата информираност по въпросите на превенцията са първата и най-важна стъпка към доброто здраве. Присъстващите дами успяха да си запишат и първите часове за прегледи в новооткрития кабинет, в които ще консултира д-р Дионисия Куцюруба. Кабинетът е създаден от фондация „Докосни щастието”, адресът е: град Враца, ул. „Цвятко Бобошевски” 4, телефон +359877910915.

Повече информация за кабинета и начините, по които може запишете час за преглед може да откриете във фейсбук страницата на фондация „Докосни щастието” или на място в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Димитър Цолов-Доктора представи хорър роман и хумористични съчинения във Враца

Хорър роман и хумористични съчинения представи Димитър Цолов – Доктора пред врачанска публика в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Авторът, който е хуманен лекар с придобита специалност „Образна диагностика”, разказа за последните си две книги „Стихо с Бирка”  и „Проклятието на Белиал”, издадени тази година. Димитър Цолов пише и под артистичния псевдоним Пияният Бард, който се появява от името на фейсбук страницата му. По този начин и двете книги на Цолов са с различни автори – Пияният Бард поема авторската отговорност на хумористичната поезия, а Димитър Цолов се подписва под фентъзи романите на колекция „Дракус”.

Авторът прочете някои от любимите си стихове в рими от „Стихо с Бирка”. Книгата е том на „СРЪБнати съчинения” и е разделена на 3 части или както ги определя Цолов - три цок-гъла: „Билирика”, „Съботно” и „Епивограми”.

„Не съм като всички останали поети, чиито стихове са породени от дълбоки чувства, депресивни състояния и тъга. Моите стихове са различни и по-голямата част от тях са посветени на любимата им напитка – бирата”, сподели с усмивка Цолов. В началото е редял рими само във фейсбук, след това е решил, че е крайно време да ги събере в книга и да ги издаде.

За разлика от стиховете, романът му „Проклятието на Белиал” е книга пълна с екшън, вампири, върколаци и митологични създания, която държи читател под напрежение до самия финал.

„Книгата е продължение на „Клиника в средата на нощта“ и смея да твърдя, че е в нея съм отговорил на всички зададени въпроси. Много често ме питат дали няма да продължа поредицата в трилогия, но съм категоричен, че ще остане само дилогия”, каза още Цолов. Той разкри, че вече обмисля нов роман, а дори вече е избрал свои приятел, които ще използва за прототип на главния герой. 

ТВ водеща чете за приключенията на „Храброто петле”

Водещият на Сутрешния блок на "Телевизия Враца" Яница Георгиева се включи в изнесената лятна читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Дамата разказа на децата от ДГ „Европейчета” за професията си и им прочете приказката за „Храброто петле”. Малките приятели на книгите споделиха кои са техните любими герои и кои приказни истории са ги впечатлили най-много досега. След това показаха отлични познания за детските книги като назоваха заглавията им в играта „Приказни пътечки”. И този път инициативата успя да предизвика интереса на малките посетители в парка зад паметника на Христо Ботев, където библиотеката прави традиционната си лятна читалня на открито всяка сряда.

Очакваме ви отново на 2 август от 10 ч.

Мая Ценова чете приказката „Белоснежка и Червенорозка”

Главният редактор на Дарик Враца Мая Ценова се включи в изнесената читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” с любима приказка. Радиоводещата прочете историята за „Белоснежка и Червенорозка” на децата от ДГ „Единство Творчество Красота”. След това те й разказаха кои са любимите им герои от книжките.

В детската читалня се включиха и още много малките приятели на библиотеката, които се впуснаха в играта „Приказни пътечки”.

Лятната ни читалня ще „отвори врати” в сряда, от 10 ч. Очакваме ви под прохладната сянка на дърветата в градинката зад паметника на Христо Ботев.

Стартира инициативата #VlogON „Разкажи ми за забележителностите в твоя град”, като част от програмата „Лято в библиотеката 2017”. Регионална библиотека „Христо Ботев” провокира децата и младежите от града да се впуснат в предизвикателство като документират част от живота си във видеоканал. В продължение на 9 седмици ученици до 16 г. ще придобиват умения да създават аудио-визуални продукти, които да споделят под формата на видео дневник.  Влогът или воденето на видео дневник е изключително популярно средство за комуникация с голяма група хора посредством послания и видеоклипове. Подрастващите ще научат повече за забележителностите в града, културното и историческото наследство. Чрез създаването и воденето на видеоканал младежите ще усъвършенстват комуникативните си и творчески умения, както и с лекота ще разказват за това колко древни са кулите във Враца, легендите и преданията, които крият скалите по пътя за прохода Вратцата и къде е бил първият паметник на Христо Ботев.

В първия модул двадесетте участници бяха запознати с идеята и целите на инициативата #VlogOn, както и  с правилата за безопасно общуване и поведение в Интернет. Получиха указания за предпазване от вируси и измами, както и за задължителните действия за толерантно поведение и отношение в Интернет и социалните мрежи. 

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg