библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Герои от „Алиса в страната на чудесата” закриха „Лято в библиотеката 2017”

Приказните герои от „Алиса в страната на чудесата” бяха специалните гости на финала на „Лято в библиотеката 2017”. Русокосата любимка на малките приятели и Шапкаря пристигнаха в парка зад паметника на Христо Ботев, където се провеждаше изнесената читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Преди да започне приказната веселба, всички участници в летните инициатива получиха грамоти.

„И тази година Регионална библиотека „Христо Ботев” подари на децата на Враца вълшебно лято, изпълнено с пленяващи истории за приказни герои и незабравима първа среща със света на любимите персонажи от книгите. Благодарим за доверието в нас! Очакваме Ви отново на „Лято в библиотеката 2018”! Успешна учебна година!”, пожела директорът на библиотеката Силвия Врачовска.

В продължение на 3 месеца малчуганите избираха да прекарат ползотворно дните от ваканцията си с книги и забавления в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника”. Богатата програма на традиционната инициатива „Лято в библиотеката 2017” включваше приказни игри за всеки ден. Понеделникът и петъкът бяха запазени за развиване на въображение чрез създаване на истории в игрите „Вълшебната страна на буквите” и „Приказна съкровищница”. В четвъртък учениците четяха книги от препоръчителните списъци и водеха читателски дневници. Най-атрактивна за децата беше изнесената лятна читалня, в която запазихме традицията да каним популярни личности от града да четат любимите си приказки.

 

Инициативите, проведени през лятото от Регионална библиотека, бяха посетени от над 1 100 деца. 

Завърши приключението за влогъри в библиотеката

Общо 20 деца от Враца приеха предизвикателството да се впуснат в необятния свят на видео общуването и новите технологии с обучението #VlogOn „Разкажи ми за забележителностите в твоя град”. Инициативата е част от традиционното „Лято в библиотеката”, организирано от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Участниците, на възраст от 10 до 13 години, направиха първите си стъпки като влогъри с помощта на библиотечните и информационни специалисти. В периода от 4 юли до 29 август те разкриха пред младите таланти тънкостите за създаване на влог и заснемане на видео. Всяка следваща седмица децата навлизаха все по-дълбоко в дебрите на видео споделянето.

По време на обучението децата получиха ценни познания в четири аспекта:

·        безопасен Интернет - правила за сигурност и безопасност в Глобалната мрежа, въпроси свързани с авторско право.

·        технически – мобилни приложения за водене на влог, създаване на профил в Gmail и канал в YouTube, основните части на влога, спецификата на техниката, необходима за заснемане на клип, програми за монтиране;

·        краеведски – краеведски разходки и работа на терен, където участниците проучваха и опознаваха природните, културните и историческите забележителности;

·        комуникационни – поведение пред камера и как да спечелим вниманието на аудитория.

Специалната изненада за участниците беше онлайн срещата им с влогъра, родом от Враца, Симеон Керемедчиев – Симби.

На финалната среща участниците представиха авторските си влогове, в които разказваха предимно за местата, превърнали се в символи на Враца - прохода Вратцата, кулата на Мешчиите, Комплекс Вестителят (Хижата), паметника на Христо Ботев, етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански”.

Всички клипове ще бъдат качени в YouTube канала на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Идеята на екипа на библиотеката е вече обучените деца да продължат да творят по теми, свързани с насърчаване на четенето сред подрастващите и младежите. 

Дарение от читател обогати фонда на библиотеката

Ценно дарение пристигна днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Над 200 книги от разделите психология, етика, право, езотерика, религия, народна медицина и диетология вече обогатиха колекцията ни, благодарение на наш редовен читател.

Екипът на Регионална библиотека изказва огромна признателност за благородния жест. 

Директорът на БЧК чете български народни приказки на деца

Приказките за „Лошата дума” и „Новите дрешки” прочете директорът на Български червен кръст във Враца Гергана Михалчева. Тя успя да привлече вниманието на малките слушатели от детските градини „Европейчета” и „Детски свят” с разказа за професията си. След това децата  внимателно изслушаха двете български народни приказки и бързо разбраха какви са поуките от тях. За финал се впуснаха в играта „Приказни пътечки” и рисуваха любимите си герои. 

ИТ специалист „въведе” в дебрите на приказните герои децата от Враца

ИТ специалист „въведе” в дебрите на приказните герои и компютърния свят децата от Враца. Георги Кръстев се включи в изнесената лятна читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца като разказа за професията си пред малчуганите от ДГ „Детска вселена” и Общностен център за деца и семейства. Младият специалист показа какви са инструментите, с които работят „майсторите на компютри”, какво представлява процесор, харддиск и от коя част зависи бързината на компютърната игра. След това им прочете любимата си приказка „Бърза работа” и заедно стигнаха до народната мъдрост, че „Бързата работа е срам за майстора”.

„Лято в библиотеката” продължи с играта „Приказни пътечки” и рисуване на любими герои. 

Дигитално издание на тефтерчето на Васил Левски вече и във Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца вече разполага с дигитално издание на тефтерчето на Васил Левски, благодарение на ценното дарение от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” – София. Уникалната придобивка е посветена на 180 години от рождението на Васил Левски и вече е част от колекцията на библиотеката във Враца. 

Дрифтър разказа на деца какво е да имаш „бензин в кръвта”

Автомобилният състезател Силвио Гоцев разказа за професията си, любовта към високите скорости, състезателните коли и любимите си приказки в изнесената лятна читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Младият дрифтър, който с лекота покорява първите места в национални и международни шампионати, успя да впечатли малките гости в парка. Децата от ДГ „Вълшебница” бяха нетърпеливи да се докоснат до ръкавиците и каската на шофьора познат в дрифт средите като „Jackass”. След като отговори на всичките им въпроси Силвио Гоцев им прочете и една от любимите си приказки. Децата бързо разбраха каква е поуката от историята за „Палавото мече” и заедно с младия състезател стигнаха до извода, че истината за успеха се крие в упоритата работа.

Лятната ни читалня ще „отвори врати” отново в сряда, от 10 ч. Очакваме ви под прохладната сянка на дърветата в градинката зад паметника на Христо Ботев.

Най-четените книги през месец юли
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец юли. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg