библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
СЕПТЕМВРИ 2017

„Есен в библиотеката: Приказни сезони“

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартира есенни игри „Приказни сезони”. Първото приключение започва на 2 октомври /понеделник/ от 10.30 ч. в Детски отдел.

Инициативата се организира във връзка с 2 години от откриването на „Стая на приказките”.

Първите участници в есенните игри са децата от ДГ „Вълшебница” във Враца. Те ще се потопят в „Приказни сезони” с помощта на интерактивни игри.

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0878 236 263 или на e-mail: libvratsa@libvratsa.org

Очакваме Ви!

Четци за електронни книги в библиотеката

Електронни четци вече са на разположение на читателите на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Трите устройства могат да се използват от потребителите на място в отдел „Обща читалня” от месец октомври. Те са изключително удобни за четене. Електронните четци са поредната стъпка на Регионална библиотека към бързото внедряване на нововъведенията в света на книгите и технологиите в отговор на потребностите на нашите потребители. Тези устройства предлагат един невероятно удобен алтернативен начин за четене. Екранът им наподобява истинска хартия, а буквите са изписани като с мастило, затова визуално усещането много наподобява съвсем реална страница от обикновена книга.

Устройствата могат да се ползват само на място в отдел „Обща читалня”. Основният акцент на комплектуването на електронни книги ще бъде от енциклопедичен и справочен характер. 

Краеведска конференция

На 15 ноември 2017 г. ще се проведе Четиринадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема за тази година „Дунав – път през времето, мост между светове”, организирана от РУО на МОН – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Каним Ви да вземете участие в нея със свой авторски материал, базиран на лични проучвания и обобщения, свързани с темата.

Срок за подаване на материалите и заявка за участие в конференцията - до 3 ноември 2017 г. отдел „Краезнание” на Регионална библиотека.

Координатор на конференцията:

Калина Тодорова

e-mail: kraeznanievr@abv.bg

тел.: 0878 757339

Професионално обучение за библиотекари започна в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Обучение за придобиване на III степен професионална квалификация „Библиотекар” в специалност „Библиотекознание” започна днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Финансирането е по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Организатори са Център за професионално обучение към Асоциация „Съвременни читалища”, съвместно с Българска библиотечно-информационна асоциация и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

В продължение на 10 месеца в рамките на 960 учебни часа читалищните библиотекари ще изучават основните дисциплини от учебната програма: Общо библиотекознание, Библиотечни фондове, Библиотечни каталози, Библиотечно обслужване, Управление и организация на библиотеката, Справочна и библиотечно-информационна дейност и др. Завършилите успешно курса на обучение и положили държавните изпити ще получат Свидетелство за придобита ІІІ степен на професионална квалификация по професия „Библиотекар”.

Официалния старт на обучението дадоха инж. Георги Петров, председател на Асоциация „Съвременни читалища” и Антоанета Димитрова, представител на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Ново: Безплатна правна информация за гражданите в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

Съвсем нова, полезна услуга предоставя Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца на гражданите на област Враца. Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие.

Изправени сте пред правен казус, който трябва да разрешите? Но не знаете от къде да започнете? Нямате средства за скъпи юридически консултации? Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще Ви насочи как да се справите с юридическите проблеми, които имате.

 

Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация Глобални библиотеки – България, и с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на email: libvratsa@libvratsa.org, както и на място в библиотеката. След като веднъж бъде получен от служителите на библиотеката, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.

В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин.

Примери:

Как да Ви признаят трудов и/или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина;

Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване и други.

За контакти и допълнителна информация:

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Владислава Иванчева: 0879 548 916, libvratsa@libvratsa.org

Фондация Глобални библиотеки – България

Спаска Тарандова: 02 465 10 76, 0892 219 360, starandova@glbulgaria.net

Стоян Лазаров:  02 465 10 76, 0892 219 365, s.lazarov@glbulgaria.net

Най-четените книги през месец август

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец август. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm
© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg