библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

„Есен в библиотеката: Приказни сезони“

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартира есенни игри „Приказни сезони”. Първото приключение започва на 2 октомври /понеделник/ от 10.30 ч. в Детски отдел.

Инициативата се организира във връзка с 2 години от откриването на „Стая на приказките”.

Първите участници в есенните игри са децата от ДГ „Вълшебница” във Враца. Те ще се потопят в „Приказни сезони” с помощта на интерактивни игри.

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0878 236 263 или на e-mail: libvratsa@libvratsa.org

Очакваме Ви!

Четци за електронни книги в библиотеката

Електронни четци вече са на разположение на читателите на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Трите устройства могат да се използват от потребителите на място в отдел „Обща читалня” от месец октомври. Те са изключително удобни за четене. Електронните четци са поредната стъпка на Регионална библиотека към бързото внедряване на нововъведенията в света на книгите и технологиите в отговор на потребностите на нашите потребители. Тези устройства предлагат един невероятно удобен алтернативен начин за четене. Екранът им наподобява истинска хартия, а буквите са изписани като с мастило, затова визуално усещането много наподобява съвсем реална страница от обикновена книга.

Устройствата могат да се ползват само на място в отдел „Обща читалня”. Основният акцент на комплектуването на електронни книги ще бъде от енциклопедичен и справочен характер. 

Краеведска конференция

На 15 ноември 2017 г. ще се проведе Четиринадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема за тази година „Дунав – път през времето, мост между светове”, организирана от РУО на МОН – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Каним Ви да вземете участие в нея със свой авторски материал, базиран на лични проучвания и обобщения, свързани с темата.

Срок за подаване на материалите и заявка за участие в конференцията - до 3 ноември 2017 г. отдел „Краезнание” на Регионална библиотека.

Координатор на конференцията:

Калина Тодорова

e-mail: kraeznanievr@abv.bg

тел.: 0878 757339

Професионално обучение за библиотекари започна в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Обучение за придобиване на III степен професионална квалификация „Библиотекар” в специалност „Библиотекознание” започна днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Финансирането е по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Организатори са Център за професионално обучение към Асоциация „Съвременни читалища”, съвместно с Българска библиотечно-информационна асоциация и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

В продължение на 10 месеца в рамките на 960 учебни часа читалищните библиотекари ще изучават основните дисциплини от учебната програма: Общо библиотекознание, Библиотечни фондове, Библиотечни каталози, Библиотечно обслужване, Управление и организация на библиотеката, Справочна и библиотечно-информационна дейност и др. Завършилите успешно курса на обучение и положили държавните изпити ще получат Свидетелство за придобита ІІІ степен на професионална квалификация по професия „Библиотекар”.

Официалния старт на обучението дадоха инж. Георги Петров, председател на Асоциация „Съвременни читалища” и Антоанета Димитрова, представител на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Ново: Безплатна правна информация за гражданите в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

Съвсем нова, полезна услуга предоставя Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца на гражданите на област Враца. Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие.

Изправени сте пред правен казус, който трябва да разрешите? Но не знаете от къде да започнете? Нямате средства за скъпи юридически консултации? Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще Ви насочи как да се справите с юридическите проблеми, които имате.

 

Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация Глобални библиотеки – България, и с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на email: libvratsa@libvratsa.org, както и на място в библиотеката. След като веднъж бъде получен от служителите на библиотеката, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.

В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин.

Примери:

Как да Ви признаят трудов и/или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина;

Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване и други.

За контакти и допълнителна информация:

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Владислава Иванчева: 0879 548 916, libvratsa@libvratsa.org

Фондация Глобални библиотеки – България

Спаска Тарандова: 02 465 10 76, 0892 219 360, starandova@glbulgaria.net

Стоян Лазаров:  02 465 10 76, 0892 219 365, s.lazarov@glbulgaria.net

Най-четените книги през месец август

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец август. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm
© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg