библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ОКТОМВРИ 2017

Областно състезание „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”

Отборите на СУ „Васил Кънчов” - Враца, ОУ „Васил Левски” – Враца и ОУ „Христо Ботев” – Баница си поделиха първото място в Областното състезание за учениците от 5-8 клас, на тема „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, посветено на Първи ноември - Ден на народните будители.

Надпреварата са проведе за осма поредна година по инициатива на Регионално управление по образованието - Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в навечерието на светлия български празник.

Участие в състезанието взеха 6 отбора с по трима състезатели от СУ „Васил Кънчов” - град Враца, ОУ „Васил Левски” - град Враца, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Враца, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - село Девене, община Враца, ОУ „Христо Ботев” – село Баница, община Враца, ОУ „Отец Паисий” - село Софрониево, община Мизия.

Всеки един от участниците се изяви в един от трите кръга - „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, „1000 причини да се гордеем, че сме българи от Враца и Врачанско” и „Моята лична причина да се гордея, че съм БЪЛГАРИН” - есе с изразена лична позиция.

Жури в състав: експертите в РУО – Враца Румяна Цветкова, Държавен архив – Враца Весела Пелова и краеведът Калина Тодорова дадоха най-високи оценки на участниците от СУ „Васил Кънчов” - Враца, ОУ „Васил Левски” – Враца и ОУ „Христо Ботев” – Баница. Те получиха максимален резултат от 18 точки. След тях се нареди отборът на ОУ „Отец Паисий” - село Софрониево със 17 точки, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Враца с 15 точки и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - село Девене – 13 точки.

Всички участници получиха читателски карти от РБ „Христо Ботев” – Враца и грамоти от РУО – Враца.

Областното състезание беше и първата проява инициирана в Дните на отворените врати в Регионална библиотека „Христо Ботев”, посветени на 1 ноември.

Есенни игри в библиотеката с ДГ "Щастливо детство"
Какви плодове хапваме през различните сезони научиха децата от ДГ "Щастливо детство" при гостуването си в инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони". Децата от предучилищната група разказаха, че любимият им сезон е зимата и вече с нетърпение очакват снега и пристигането на Дядо Коледа. След като подредиха годишните времена, малките откриватели, се превърнаха в търсачи на букви с помощта на интерактивни карти и игри. 
Деца играха и учиха за годишните времена

Деца от ДГ "Дъга" гостуваха в инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони". Малките приятели на книгите бързо попълниха празните дискове с картинки от различните годишни времена и разказаха за любимите си забавления през лятото и зимата.

Малки читатели в библиотеката
Най-малките приятели на книгите от ДГ "Дъга" играха "Приказни сезони в библиотеката". Под формата на интерактивна игра възпитаниците от втора група научиха за различните годишни времена и какви промени  настъпват при всеки сезон. За финал любознайковците бяха превърнати в букви.
Приказни игри в библиотеката
Инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони" се превърна в истинско забавление за децата от трета група на ДГ "Единство Творчество Красота". Малките приятели на книгите сглобиха магическите дискове за годишните времена и разказаха за любимите си плодове и зеленчуци, които обичат да похапват в различните сезони. Най-веселата част беше, когато децата се превърнаха в букви.   
Малчугани учиха и играха в библиотеката
Малките любознайковци от ДГ "Детски свят" учиха за сезоните и буквите в Стаята на приказките. Децата гостуваха в инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони" и бързо разпознаха какво правим през различните годишни времена и разказаха какво най-много обичат да правят и хапват през есента.
Дни на отворените врати в библиотеката

Дни на отворените врати, дарителска кампания и „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето” организира Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициативите започват в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители и продължават до 10 ноември.

Акцентът в програмата е инициативата „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето”. Предизвикателството за конструктивен разговор е отправено към младите хора на Враца. Целта е гостуването в библиотеката да се превърне в приятен разговор на актуални теми и вдъхновение за нови начинания и стремежи. Чрез няколко предизвикателства младите хора ще обсъдят въпроси, които касаят нашата действителност и ни вълнуват. С общи усилия учениците ще дадат актуално определение за будителите днес, кои са българските просветители в 21 век и какви са съвременните представи за популярност.

От 31 октомври до 10 ноември всички посетители могат да разгледат отделите на библиотеката, да се запознаят с богатата колекция във фондове им и внедрените иновации в библиотечното обслужване. Всеки посетител ще получи и едногодишен читателски абонамент за всички отдели,  услуги и ресурси на библиотеката. В рамките на инициативата стартира и дарителска кампания „Дарете книга – подарете знание”, насочена към обогатяване на фонда на Детски отдел.

Вижте цялата програма тук!

 

*Инициативата „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето” е подходяща за ученици над 15 г. и си провежда след предварително записване.

*За групови посещения предварително записване!

*За записване телефон: 0878 236 263 или на e-mail: libvratsa@libvratsa.org

„Есен в библиотеката“

Ученици от НУ „Иванчо Младенов“ и деца от подготвителна група при ДГ „Единство Творчество Красота“ се включиха в инициативата „Есен в библиотеката: Приказни сезони”. С помощта на игри малките читатели затвърдиха знанията си за природата и научиха повече за буквите по лесен и интересен начин.

Децата бяха придружени от Миглена Коцева - логопед в Регионален център - Враца, Валя Владимирова - ресурсен учител в РЦ и педагогическия съветник в НУ "Иванчо Младенов" Петя Узунова.

Библиотекари преминаха Уики обучение във Враца

Семинар „Уикипедия в библиотеките” се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Обучители бяха представителят на Уики общността в България и университетски преподавател д-р Вася Атанасова, и Жюстин Томс - един от водещите експерти и предприемачи  у нас в областта на онлайн медиите и онлайн маркетинга.

Участниците  в обучението бяха запознати с основополагащите принципи на свободната енциклопедия Уикипедия и уики общността. Сред най-дискутираните теми бяха достоверността и качеството на източниците на информация, авторските права и свободни лицензи „Криейтив Комънс“.

Семинарът завърши с практическа работа по създаване и редактиране на статии в Уикипедия, както и качването на снимково съдържание в мултимедийното хранилище Общомедия.

Приказни сезони с децата от ДГ „Детски свят”

Символите на годишните сезони разпознаха децата от подготвителната група на ДГ „Детски свят” при гостуването си в Детски отдел. Малките приятели на книгите се впуснаха в „Есенни в библиотеката: Приказни сезони” и бързо подредиха тематичните дискове. След това се превърнаха в откриватели на букви с помощта на интерактивни карти. 

„Мениджъри за един ден" в библиотеката
Петима ученици станаха „Мениджъри за един ден“ в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Петте дами са от средните училища „Васил Кънчов” и „Козма Тричков” и бяха одобрени за две длъжности. Виолина Гергова от СУ „Васил Кънчов” зае позицията „Директор” и се включи в днешните срещи и ангажименти на директора Силвия Врачовска. Едно от тях е и гостуването в предаването „Дарик чете”.
Останалите момичета – Лилия Чапкънска, Ивана Борисова, Ивет Ненкова и Йоана Йорданова влязоха в ролята на завеждащи направление „Обслужване”, отдел „Заемна за дома” и Детски отдел. Всяка от тях се изправи пред предизвикателството да бъде мениджър в храма на книгите и разреши казус, свързан с професията.
Петър Пунчев вдъхнови бъдещи журналисти с книгата „Вие сте тук”

Бъдете на точните места с правилните хора, не се отказвайте от мечтите си и не недоволствайте без причина – това бяха основните послания, който журналистът и писателят Петър Пунчев отправи към учениците от литературен клуб „Ботевци” по време на представянето на втората си книга „Вие сте тук” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Известният радиоводещ спечели гостите с впечатляващата си автобиография и вдъхновяващите истории за срещите си с хора от цял свят.

Журналистът изправи тийнейджърите пред предизвикателството да си разменят ролите – да седнат до него и да му задават неудобни въпроси. Отговаряйки на бъдещите журналисти Пунчев описа точните координати за бъдещето на журналистическата професия и състоянието й днес, разказа за най-любопитните и дръзки хора, които е срещал и напомни за най-големите ценности, които трябва да притежават човек  - доброта и грамотност.
„Есен в библиотеката: Приказни сезони” с децата от ДГ „Единство Творчество Красота”

Децата от група „Слънчице”  на ДГ „Единство Творчество Красота” се впуснаха в инициативата „Есен в библиотеката”. Темата „Приказни сезони” не успя да затрудни малките ни приятели и с лекота разпознаха символите на различните годишни времена. Децата се превърнаха в откриватели на букви, с помощта на интерактивни карти и игри.  

Деца програмират в библиотеката с роботи Финч

Деца от 8 до 11 години ще програмират в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с роботи Финч в Европейската седмица на кодирането. Петте умни машини, наподобяващи риба са дарение от Посолството на САЩ в България със съдействието на фондация „Глобални библиотеки” - България.

Финч е нов робот за обучение по Компютърно моделиране и Информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения.

Това е урок, който трябва да научи всеки ученик, ако планира да програмира компютри, роботи или всякакви компютризирани технологии. Роботите се използват в много училища по света, а от миналата година вече са и в България, от тази есен и в област Враца. Целта е нашите ученици не просто използват технологията на бъдещето, но и да ги изграждат.

Първите демонстрации на ученици във Враца ще бъдат направени на 11 октомври от 10 ч. в Детски отдел на РБ „Христо Ботев”.

 За повече информация: Силвия Врачовска, Директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – 0879 548900

 Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. През изминалата година в семинарите за работа с робота Финч участваха над 2300 млади ентусиасти. 

65 000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, като напр. Навигиране в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще. 

Ученици от Полша и Холандия в библиотеката

Ученици от Полша и Холандия посетиха Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Чужденците са участници в проект: „Ние сме нашето бъдеще. Подготовка на учениците за живота им като възрастни граждани“ в партьорство със СУ "Васил Кънчов" - Враца. Ръководител на групата е преподавателят Даниела Игнатова. 

Целта на посещението беше младежите да разгледат библиотеката и да се запознаят с професията „Библиотекар”. За сбъдната си мечта да работи сред книгите разказа завеждащият направление „Обслужване” Владислава Иванчева. Тя успя да впечатли децата, като изтъкна незаменимите качества на писаното слово – шумът и мирисът на хартия.

Най-четените книги през месец септември 2017 г.
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец септември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца представя книгата „Вие сте тук” на журналиста Петър Пунчев на 10 октомври от 17.30 ч. в отдел „Обща читалня”.

Авторът е познат на публиката като дългогодишен радиоводещ, мениджър и организатор. В книгата „Вие сте тук“ обаче любовта към радиото е изместена от житейските преживявания и срещи със световни знаменитости. Известният радиожурналист описва срещи и преживявания от пътуванията си в над 80 страни.

Според критиците това е книга, която съчетава есеистика, публицистика, политически коментари и интервюта с велики и световни хора на науката, духа, спорта, четиво което се чете на едни дъх. Това е много ценна книга, защото чрез собствената си биография и пътуванията си в света авторът ни дава една панорама на културния, обществения и политическия живот.

Очакваме ви!

Юбилейна творческа вечер на Цветана Евгениева

Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, Краеведско дружество и Журналистическа колегия – Враца организират юбилейна творческа вечер на журналистката Цветана Евгениева. Нейната професионална кариера започва в заводския вестник „Работнически пламък“ на Химическия комбинат във Враца, преминава през окръжния вестник „Отечествен зов“ и 25-годишна дейност като кореспондент на БТА за Врачанска област. През тези години сътрудничи активно на местния и централния печат. Носител е на наградата „Златното перо“ на СБЖ. Автор и съавтор е на 8 книги, голяма част от които са с принос в краезнанието на региона.

    Творческата вечер ще се състои на 11 октомври 2017 г. от 17.30 часа в залата на Търговско-промишлената палата, площад „Христо Ботев“ №1, над Камерния театър.

Есенни игри по случай 2 години „Стая на приказките”

Есенни игри в библиотеката стартираха днес в Детски отдел на РБ „Христо Ботев” – Враца. Началото на инициативата съвпадна с втория рожден ден на специално създадената „Стая на приказките”. Тя отвори врати за най-малките ни посетители през 2015 г., а част от средствата за реализирането на проекта бяха дарени от госпожа Теодора Игнатова – Почетен консул на България в Демократична република Конго.

Днес това магично място се е превърнало в любимо кътче за деца и родители, които искат да направят първата среща на малчуганите и книгите в незабравимо изживяване.

Първите гости на инициативата „Есен в библиотеката: Приказни сезони” бяха децата от ДГ „Вълшебница”, които се потопиха в разпознаването на годишните времена с помощта на активни карти. С тези образователни игри, децата затвърждават знанията си за природата и научават буквите по лесен и интересен начин. Картите са предназначени основно за деца от 2 до 7 години.

Есенните игри „Приказни сезони” ще се провеждат всеки понеделник. 

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0878 236 263 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg