библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Областно състезание „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”

Отборите на СУ „Васил Кънчов” - Враца, ОУ „Васил Левски” – Враца и ОУ „Христо Ботев” – Баница си поделиха първото място в Областното състезание за учениците от 5-8 клас, на тема „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, посветено на Първи ноември - Ден на народните будители.

Надпреварата са проведе за осма поредна година по инициатива на Регионално управление по образованието - Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в навечерието на светлия български празник.

Участие в състезанието взеха 6 отбора с по трима състезатели от СУ „Васил Кънчов” - град Враца, ОУ „Васил Левски” - град Враца, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Враца, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - село Девене, община Враца, ОУ „Христо Ботев” – село Баница, община Враца, ОУ „Отец Паисий” - село Софрониево, община Мизия.

Всеки един от участниците се изяви в един от трите кръга - „1000 причини да се гордеем, че сме БЪЛГАРИ”, „1000 причини да се гордеем, че сме българи от Враца и Врачанско” и „Моята лична причина да се гордея, че съм БЪЛГАРИН” - есе с изразена лична позиция.

Жури в състав: експертите в РУО – Враца Румяна Цветкова, Държавен архив – Враца Весела Пелова и краеведът Калина Тодорова дадоха най-високи оценки на участниците от СУ „Васил Кънчов” - Враца, ОУ „Васил Левски” – Враца и ОУ „Христо Ботев” – Баница. Те получиха максимален резултат от 18 точки. След тях се нареди отборът на ОУ „Отец Паисий” - село Софрониево със 17 точки, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Враца с 15 точки и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - село Девене – 13 точки.

Всички участници получиха читателски карти от РБ „Христо Ботев” – Враца и грамоти от РУО – Враца.

Областното състезание беше и първата проява инициирана в Дните на отворените врати в Регионална библиотека „Христо Ботев”, посветени на 1 ноември.

Есенни игри в библиотеката с ДГ "Щастливо детство"
Какви плодове хапваме през различните сезони научиха децата от ДГ "Щастливо детство" при гостуването си в инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони". Децата от предучилищната група разказаха, че любимият им сезон е зимата и вече с нетърпение очакват снега и пристигането на Дядо Коледа. След като подредиха годишните времена, малките откриватели, се превърнаха в търсачи на букви с помощта на интерактивни карти и игри. 
Деца играха и учиха за годишните времена

Деца от ДГ "Дъга" гостуваха в инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони". Малките приятели на книгите бързо попълниха празните дискове с картинки от различните годишни времена и разказаха за любимите си забавления през лятото и зимата.

Малки читатели в библиотеката
Най-малките приятели на книгите от ДГ "Дъга" играха "Приказни сезони в библиотеката". Под формата на интерактивна игра възпитаниците от втора група научиха за различните годишни времена и какви промени  настъпват при всеки сезон. За финал любознайковците бяха превърнати в букви.
Приказни игри в библиотеката
Инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони" се превърна в истинско забавление за децата от трета група на ДГ "Единство Творчество Красота". Малките приятели на книгите сглобиха магическите дискове за годишните времена и разказаха за любимите си плодове и зеленчуци, които обичат да похапват в различните сезони. Най-веселата част беше, когато децата се превърнаха в букви.   
Малчугани учиха и играха в библиотеката
Малките любознайковци от ДГ "Детски свят" учиха за сезоните и буквите в Стаята на приказките. Децата гостуваха в инициативата "Есен в библиотеката: Приказни сезони" и бързо разпознаха какво правим през различните годишни времена и разказаха какво най-много обичат да правят и хапват през есента.
Дни на отворените врати в библиотеката

Дни на отворените врати, дарителска кампания и „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето” организира Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициативите започват в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители и продължават до 10 ноември.

Акцентът в програмата е инициативата „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето”. Предизвикателството за конструктивен разговор е отправено към младите хора на Враца. Целта е гостуването в библиотеката да се превърне в приятен разговор на актуални теми и вдъхновение за нови начинания и стремежи. Чрез няколко предизвикателства младите хора ще обсъдят въпроси, които касаят нашата действителност и ни вълнуват. С общи усилия учениците ще дадат актуално определение за будителите днес, кои са българските просветители в 21 век и какви са съвременните представи за популярност.

От 31 октомври до 10 ноември всички посетители могат да разгледат отделите на библиотеката, да се запознаят с богатата колекция във фондове им и внедрените иновации в библиотечното обслужване. Всеки посетител ще получи и едногодишен читателски абонамент за всички отдели,  услуги и ресурси на библиотеката. В рамките на инициативата стартира и дарителска кампания „Дарете книга – подарете знание”, насочена към обогатяване на фонда на Детски отдел.

Вижте цялата програма тук!

 

*Инициативата „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето” е подходяща за ученици над 15 г. и си провежда след предварително записване.

*За групови посещения предварително записване!

*За записване телефон: 0878 236 263 или на e-mail: libvratsa@libvratsa.org

„Есен в библиотеката“

Ученици от НУ „Иванчо Младенов“ и деца от подготвителна група при ДГ „Единство Творчество Красота“ се включиха в инициативата „Есен в библиотеката: Приказни сезони”. С помощта на игри малките читатели затвърдиха знанията си за природата и научиха повече за буквите по лесен и интересен начин.

Децата бяха придружени от Миглена Коцева - логопед в Регионален център - Враца, Валя Владимирова - ресурсен учител в РЦ и педагогическия съветник в НУ "Иванчо Младенов" Петя Узунова.

Библиотекари преминаха Уики обучение във Враца

Семинар „Уикипедия в библиотеките” се проведе в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Обучители бяха представителят на Уики общността в България и университетски преподавател д-р Вася Атанасова, и Жюстин Томс - един от водещите експерти и предприемачи  у нас в областта на онлайн медиите и онлайн маркетинга.

Участниците  в обучението бяха запознати с основополагащите принципи на свободната енциклопедия Уикипедия и уики общността. Сред най-дискутираните теми бяха достоверността и качеството на източниците на информация, авторските права и свободни лицензи „Криейтив Комънс“.

Семинарът завърши с практическа работа по създаване и редактиране на статии в Уикипедия, както и качването на снимково съдържание в мултимедийното хранилище Общомедия.

Приказни сезони с децата от ДГ „Детски свят”

Символите на годишните сезони разпознаха децата от подготвителната група на ДГ „Детски свят” при гостуването си в Детски отдел. Малките приятели на книгите се впуснаха в „Есенни в библиотеката: Приказни сезони” и бързо подредиха тематичните дискове. След това се превърнаха в откриватели на букви с помощта на интерактивни карти. 

„Мениджъри за един ден" в библиотеката
Петима ученици станаха „Мениджъри за един ден“ в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Петте дами са от средните училища „Васил Кънчов” и „Козма Тричков” и бяха одобрени за две длъжности. Виолина Гергова от СУ „Васил Кънчов” зае позицията „Директор” и се включи в днешните срещи и ангажименти на директора Силвия Врачовска. Едно от тях е и гостуването в предаването „Дарик чете”.
Останалите момичета – Лилия Чапкънска, Ивана Борисова, Ивет Ненкова и Йоана Йорданова влязоха в ролята на завеждащи направление „Обслужване”, отдел „Заемна за дома” и Детски отдел. Всяка от тях се изправи пред предизвикателството да бъде мениджър в храма на книгите и разреши казус, свързан с професията.
Петър Пунчев вдъхнови бъдещи журналисти с книгата „Вие сте тук”

Бъдете на точните места с правилните хора, не се отказвайте от мечтите си и не недоволствайте без причина – това бяха основните послания, който журналистът и писателят Петър Пунчев отправи към учениците от литературен клуб „Ботевци” по време на представянето на втората си книга „Вие сте тук” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Известният радиоводещ спечели гостите с впечатляващата си автобиография и вдъхновяващите истории за срещите си с хора от цял свят.

Журналистът изправи тийнейджърите пред предизвикателството да си разменят ролите – да седнат до него и да му задават неудобни въпроси. Отговаряйки на бъдещите журналисти Пунчев описа точните координати за бъдещето на журналистическата професия и състоянието й днес, разказа за най-любопитните и дръзки хора, които е срещал и напомни за най-големите ценности, които трябва да притежават човек  - доброта и грамотност.
„Есен в библиотеката: Приказни сезони” с децата от ДГ „Единство Творчество Красота”

Децата от група „Слънчице”  на ДГ „Единство Творчество Красота” се впуснаха в инициативата „Есен в библиотеката”. Темата „Приказни сезони” не успя да затрудни малките ни приятели и с лекота разпознаха символите на различните годишни времена. Децата се превърнаха в откриватели на букви, с помощта на интерактивни карти и игри.  

Деца програмират в библиотеката с роботи Финч

Деца от 8 до 11 години ще програмират в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с роботи Финч в Европейската седмица на кодирането. Петте умни машини, наподобяващи риба са дарение от Посолството на САЩ в България със съдействието на фондация „Глобални библиотеки” - България.

Финч е нов робот за обучение по Компютърно моделиране и Информатика. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Те могат да се движат, да рисуват и сменят цветовете си. Работата с тях развива логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения.

Това е урок, който трябва да научи всеки ученик, ако планира да програмира компютри, роботи или всякакви компютризирани технологии. Роботите се използват в много училища по света, а от миналата година вече са и в България, от тази есен и в област Враца. Целта е нашите ученици не просто използват технологията на бъдещето, но и да ги изграждат.

Първите демонстрации на ученици във Враца ще бъдат направени на 11 октомври от 10 ч. в Детски отдел на РБ „Христо Ботев”.

 За повече информация: Силвия Врачовска, Директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – 0879 548900

 Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. През изминалата година в семинарите за работа с робота Финч участваха над 2300 млади ентусиасти. 

65 000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, като напр. Навигиране в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще. 

Ученици от Полша и Холандия в библиотеката

Ученици от Полша и Холандия посетиха Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Чужденците са участници в проект: „Ние сме нашето бъдеще. Подготовка на учениците за живота им като възрастни граждани“ в партьорство със СУ "Васил Кънчов" - Враца. Ръководител на групата е преподавателят Даниела Игнатова. 

Целта на посещението беше младежите да разгледат библиотеката и да се запознаят с професията „Библиотекар”. За сбъдната си мечта да работи сред книгите разказа завеждащият направление „Обслужване” Владислава Иванчева. Тя успя да впечатли децата, като изтъкна незаменимите качества на писаното слово – шумът и мирисът на хартия.

Най-четените книги през месец септември 2017 г.
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец септември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца представя книгата „Вие сте тук” на журналиста Петър Пунчев на 10 октомври от 17.30 ч. в отдел „Обща читалня”.

Авторът е познат на публиката като дългогодишен радиоводещ, мениджър и организатор. В книгата „Вие сте тук“ обаче любовта към радиото е изместена от житейските преживявания и срещи със световни знаменитости. Известният радиожурналист описва срещи и преживявания от пътуванията си в над 80 страни.

Според критиците това е книга, която съчетава есеистика, публицистика, политически коментари и интервюта с велики и световни хора на науката, духа, спорта, четиво което се чете на едни дъх. Това е много ценна книга, защото чрез собствената си биография и пътуванията си в света авторът ни дава една панорама на културния, обществения и политическия живот.

Очакваме ви!

Юбилейна творческа вечер на Цветана Евгениева

Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, Краеведско дружество и Журналистическа колегия – Враца организират юбилейна творческа вечер на журналистката Цветана Евгениева. Нейната професионална кариера започва в заводския вестник „Работнически пламък“ на Химическия комбинат във Враца, преминава през окръжния вестник „Отечествен зов“ и 25-годишна дейност като кореспондент на БТА за Врачанска област. През тези години сътрудничи активно на местния и централния печат. Носител е на наградата „Златното перо“ на СБЖ. Автор и съавтор е на 8 книги, голяма част от които са с принос в краезнанието на региона.

    Творческата вечер ще се състои на 11 октомври 2017 г. от 17.30 часа в залата на Търговско-промишлената палата, площад „Христо Ботев“ №1, над Камерния театър.

Есенни игри по случай 2 години „Стая на приказките”

Есенни игри в библиотеката стартираха днес в Детски отдел на РБ „Христо Ботев” – Враца. Началото на инициативата съвпадна с втория рожден ден на специално създадената „Стая на приказките”. Тя отвори врати за най-малките ни посетители през 2015 г., а част от средствата за реализирането на проекта бяха дарени от госпожа Теодора Игнатова – Почетен консул на България в Демократична република Конго.

Днес това магично място се е превърнало в любимо кътче за деца и родители, които искат да направят първата среща на малчуганите и книгите в незабравимо изживяване.

Първите гости на инициативата „Есен в библиотеката: Приказни сезони” бяха децата от ДГ „Вълшебница”, които се потопиха в разпознаването на годишните времена с помощта на активни карти. С тези образователни игри, децата затвърждават знанията си за природата и научават буквите по лесен и интересен начин. Картите са предназначени основно за деца от 2 до 7 години.

Есенните игри „Приказни сезони” ще се провеждат всеки понеделник. 

*Инициативата е безплатна.

*Игрите са подходящи за деца до 7 години.

За записване телефон: 0878 236 263 

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg