библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2019

Мария Сталева - Дурга представи първата си книга във Враца

Мария Сталева - Дурга представи първата си книгата „Рая отвъд голямата вода” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Авторът и доц. Райна Захариева разказаха как се е появила идеята за написване на книгата, коя е Рая и какво я е подтикнало да отиде в Америка, за да търси щастието от споделената любов. Мария Сталева – Дурга разкри, че започнала да пише романа като писмо до приятел.

„Това писмо обаче се оказа 50 страници. Две години по-късно, когато го препрочетох осъзнах, че звучи доста увлекателно и за кратко време се превърна в роман”, обясни авторката. Авторката насърчи младите хора в залата да не спират да търсят щастието, да се стремят към самоусъвършенстване и да не спират да развиват талантите си.

Сред участниците в срещата бяха ученици от СУ „Христо Ботев” и СУ „Козма Тричков”.

Писател направи загадъчни разкрития за Яна Язова във Враца

Неизвестни факти за живота и творчеството на скандално отишлата си от този свят Яна Язова представи литературният критик Юлий Йорданов - член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. Срещата в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца бе част от националното литературно турне под надслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност” по случай 105 години от рождението на известната писателка, а събитието се осъществи с любезното съдействие на народния представител Красимир Богданов.

Срещата започна с прочит на някои от нейните малко известни стихотворения. След това под формата на увлекателен разказ Юлий Йорданов разкри неизвестни и новооткрити от него факти и моменти от жизнения и творческия път на Люба Тодорова Ганчева. Писателят обясни, че след дългогодишни проучвания е успял да открие родната къща на Яна Язова, чието местоположение обаче ще запази в тайна, докато не излезе публикацията му за това изследване във второто допълнено и преработено издание на неговата книга „Съдба, прободена от перото”.

Литературният критик подари на Регионална библиотека „Христо Ботев” част от последните си книги и сподели, че маратонът продължава и в други населени места.

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца обявява кампания #ЩедриятВторник

Има ден в годината, в който всички си разменяме подаръци. Има ден, в който си даваме взаимно прошка. Има ден, в който просто даряваме. 28 ноември 2017, вторник - това е денят. #ЩедриятВторник или #GivingTuesday е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта.

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца кани всички партньори, граждани и приятели, обединени от мисията – четене за всички да се присъединят към нашия проект „Библиотека за тийнейджъри във Враца”.

Нашата цел е да създадем библиотека, предназначена само за тийнейджъри, с приятна, безопасна и подкрепяща среда, в която младите хора да прекарват свободното си време по смислен и ползотворен начин.

Ако нашият проект бъде успешен, тийнейджърите ще имат безплатен достъп до съвременни технологии в подкрепа на тяхното образование и лично развитие, както и до качествени ресурси за извънкласно учене в съответствие с техните интереси и желания.

Ще бъдат обособени следните зони:

1. Зона „Млад автор” – академия по творческо писане и читателски клуб. 2. Зона „Hi-tech teen” за изграждане на дигитални умения на младежите, запознаване с основите на програмирането, основни правила за безопасен интернет. и 3. Зона „Тhe lab” („Фабриката”) - време за креативност, вдъхновение и забавление в библиотеката.

В рамките на тази кампания си поставяме за цел да наберем 3110 лева - достатъчни за закупуване на индивидуални Ардуино комплекти за всеки младеж и допълнителни части, сензори и други необходими за оборудване на Фабриката.

Ако вярвате, че всеки младеж в България има право на равни възможности за достъп до знание, технологии и лично развитие, подкрепете нашата кауза. Инвестирайте в обществените библиотеки - инвестирайте в Бъдещето на България!

Дарете онлайн на #Платформата http://platformata.bg, за да зарадвате младите хора на Враца.

Коледна работилница отваря врати в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

Вълшебна работилница за изработване на коледна украса отваря врати в Детския отдел на РБ „Христо Ботев” – Враца на 9 декември. Инициативата започва в 10 ч. и ще продължи до 13 ч. Тя е насочена към всички деца, техните родители и близки.

Целта е всеки желаещ да направи собствена украса и да се зареди с добро настроение преди най-дългоочаквания празник в годината. Ще се майсторят картички, писма до Дядо Коледа, пингвини, снежинки и всичко, което може да се изработи с природни материали, ножица и хартия. За финал ще прочетем приказка за вълшебства и сбъднати желания.

Заповядайте да изработите най-добрата украса за вашия дом и близки.

Време е за празнично настроение.

Очакваме Ви!

Децата от ДГ „Славейче” играха „Приказни сезони” в библиотеката

Децата от трета и четвърта група на ДГ „Славейче” се включиха в инициативата „Есен в библиотеката: Приказни сезони”. Малките приятели на книгите разпознаха различните годишни времена и подредиха специалните дискове. След това библиотекарите „превърнаха” децата в букви. 

Децата и Стара Враца

Как са чели, учили и играли децата преди 100 години видяха учениците от първи клас на НУ „Иванчо Младенов” – Враца при посещението си в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Малките изследователи разгледаха албуми със снимки на техни връстници. Селският и градският бит оживяха чрез интересни и непознати за тях предмети от миналото. Най-атрактивeн за учениците се оказа дървеният атлет Герчо, с който са играли децата на Стара Враца.

Инициативата е част от програмата „Роден край”, която за поредна година възпитава на любов към знаковото минало и традициите по нетрадиционен и забавен начин.

Есенни игри с децата от ДГ „Брезичка"

Магията на буквите и особеностите на всеки сезон разбраха децата от ДГ „Брезичка” при гостуването си в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Малчуганите от втора и трета група взеха участие в инициативата „Есен в библиотеката: Приказни сезони” и подредиха тематичните дискове с картинки, описващи годишните времена. След това бързо и лесно, библиотекарите накараха малките приятели на книгите да се превърнат в букви и да изредят думи, които започват с тях. 

Деца твориха възрожденски къщи в библиотеката

Макет на възрожденска българска къща твориха учениците от IV „б” клас в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Темата беше част от открит урок по „Бит и техника”, който г-жа Терзийска проведе в петък. Библиотечният специалист предостави на децата книги с фотографии на възрожденска архитектура и им показа как са изглеждали традиционни български къщи. След това учениците подариха един от макетите на Детски отдел. 

Анна Маринова представи книга за „Паническото разстройство”

Техники за самопомощ и съвети за справяне с един от най-модерните проблеми – паническото разстройство, представи доц. Анна Маринова при представяне на първата си книга „Паническо разстройство. Диагностика, терапия и профилактика. Комуникативни техники и информираност“. Младият преподавател във врачанския филиал „Проф. д-р Иван Митев“ даде отговори на много въпроси, свързани с профилактиката и ефективните методи за терапия на състоянията на нарастваща тревожност. В книгата си доц. Маринова засяга проблемите, с които се сблъскват хората с паническо разстройство – недостатъчната информация, която получават от здравните специалисти, липсата на професионална комуникация и поведение и неразбирането от страна на семейство и приятели. Изданието е предназначено да служи като практическо ръководство за здравни специалисти, психотерапевти и психолози и като учебно помагало за студенти по медицина, здравни грижи и психология. Едновременно с това наръчникът включва и множество съвети и техники за самопомощ при хора, страдащи от паническо разстройство.

„В края на книгата има въпросник, с които може да направите първа крачка към откриването на проблема. Следващата стъпка е да споделите с хора, на които имате доверие и да потърсите помощ. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че паническата разстройство се лекува с помощта на психоанализа”, уточни доц. Маринова.

Четвъртокласници покриха с цветя пешеходна пътека пред библиотеката

Ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” оставиха цветя на пешеходната пътека пред Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в навечерието на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. С този жест малките приятели на изразиха почит към загиналите в инциденти на пътя и съчувствието си към семействата и близките.

Четвъртокласниците гостуваха в Детски отдел, за да се запознаят с работата на библиотекарите и да участват в демонстрациите за работа с роботи Финч. Децата бързо влязоха в ролята на програмисти и задвижиха умните машини. Голям интерес сред учениците предизвика и интерактивната книга „Компютри и програмиране”. 

Приказни сезони с децата от ДГ „Зора”

Децата от трета група на ДГ „Зора” играха „Приказни сезони” в библиотеката. Малките любознайковци подредиха тематичните дискове с годишните времена и разказаха кой е най-дългоочакваният гост през зимата. След това бяха „омагьосани” от библиотекарите и се „превърнаха” в букви. За финал децата разказаха приказката за „Вълкът и седемте козлета”, която са научили с помощта на госпожите.

Малките приятели на книгите останаха впечатлени от вълшебната обстановка в Стаята на приказките и обещаха често да я посещават, заедно с родители си. 

Близо 1 000 нови читатели за 10 дни в библиотеката

Общо 947 нови читатели регистрира Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в рамките на традиционните Дни на отворените врати – 31 октомври – 10 ноември. За периода са направени 469 едногодишни карти в отдел „Заемна за дома”, 353 в Детски отдел и 125 във филиала в ж.к. „Дъбника”.

В периода от 31 октомври до 10 ноември с богатия библиотечен фонд в различните отели и работата на специалистите се запознаха 931 посетители. Сред тях най-активни бяха децата от 7 до 14 години. Малките читатели взеха участие в 23 събития в Детски отдел, сред които разходка в библиотеката, демонстрация на роботи Финч, есенни игри и гостуване на издателство „Клевър бук”.

Тийнейджърите се впуснаха в състезанието „1000 причини да се гордеем, че сме българи”, предизвикателството „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето” и срещата с Весела Тотева, която представи книгата си „Падение и спасение”.
„Дунав – път през времето, мост между светове”

Директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска и зам.-кметът Петя Долапчиева откриха XIV краеведска конференция. Поздравителен адрес към изследователите, допринесли за превръщането на конференцията в един от най-значимите форуми на Северозападна България, прочете началникът отдел в РУО Митонка Червеняшка.

Участие взеха представители на културните институции от Северозападна България – регионалните библиотеки, музеите и архивите от Видин, Монтана и Враца, Исторически музей - Оряхово, читалищните библиотеки в Козлодуй, Софрониево, Долни и Горни Вадин, Бяла Слатина и Малорад, историци от врачанските училища „Козма Тричков” и „Христо Ботев”, представители на Регионално краеведско дружество – Враца и дружество „Сребрения” – Бяла Слатина”, изследователи от БАН.

„Дунав – път през времето, мост между светове” - различни гледни точки към една вечна тема, поредното предизвикателство и празник за изследователите от Северозападна България. Възхода на големите дунавски градове – Видин, Лом, Оряхово, пренесеният „по реката европейски стил” в архитектурата, образованието и книгоразпространението, търговията, модата, градоустройството, науката и изкуството… Историята и съдбата на видни революционери, търговци, предприемачи и общественици, творци, свързани с Дунав… Ежедневието и празникът на хората, за които Дунав не е само митологема, а „реката на живота” и в буквалния, и в сакралния смисъл… Пореден поглед към стотиците измерения на Дунав, тема неизчерпаема и пълноводна като самата река…

#Събуди се за бъдещето - Кафене на знанието организира библиотеката за тийнейджъри

Инициативата се проведе за първи път в рамките на Дни на отворените врати и е голямото предизвикателство на Регионална библиотека „Христо Ботев” към тийнейджърите. Младите хора на Враца написаха своето виждане за народен будител в „Кафене на знанието #Събуди се за бъдещето”. Срещата, във формат световно кафене, бе провокация към тийнейджърите от 8 до 12 клас да мислят по нов, нетрадиционен начин върху една много позната за тях тема. 

Трите тези, които трябваше да защитят учениците бяха: Буден ли си? /Какво определение за народен будител би написал днес?/, Народните будители не са останали в миналото. Има ги и днес! и Будител = Известен. Общо 88 млади момчета и момичета от Враца обединиха усилия да защитят твърденията, че будителите преди всичко са различните хора, бунтарите, тези, които успяват да вдъхновяват и дават стимул за развитие на талантливи младежи. Според учениците голяма част от народните будители идват от миналото, но това не означава, че трябва да бъдат забравени, тъй като посланията им звучат актуално и днес. Когато трябваше да посочат съвременни будители, тийнейджърите се обединиха около твърдението, че обществото усеща недостиг на силни личности, които да събудят хората и да ги извадят от апатията на ежедневието. Младежите успяха да посочат само няколко имена на българи, които след години ще бъдат наред с Христо Ботев, Васил Левски, Паисий и Софроний Врачански. Учениците споменаха сред модерните будители и създателите на Враца Софтуер Общество – Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов.

Всички участници от ППМГ „Акад. Иван Ценов”, ПТГ „Н. Й. Вапцаров”, СУ „Христо Ботев”, СУ „Васил Кънчов” и СУ „Козма Тричков” получиха едногодишни карти за всички отдели и ресурси на библиотеката. 

„Дунав – път през времето, мост между светове”

„Дунав – път през времето, мост между светове” е темата на XІV регионална краеведска конференция, организирана от Регионално управление на образованието – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Форумът ще се проведе на 15 ноември от 10 ч. в Обща читалня на библиотеката.

В конференцията ще се включат изследователи от трите области в Северозападна България – Враца, Монтана и Видин. Традиционно форумът събира на едно място историци, етнографи, краеведи, научни работници и преподаватели.

Богатството на река Дунав ще бъде представено в 27 теми.

 Вижте цялата програма тук.

Весела Тотева спечели младите хора от Враца

Весела Тотева спечели младежите от Враца с изповедта си в книгата „Падение и спасение”. Журналистката и продуцент се срещна с тийнейджъри, младежи и родители в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Гостуването на Тотева е част от серията информационни кампании по актуални проблеми инициирани от Регионална библиотека и фондация „Докосни щастието.

„8 години се борих със зависимостта си от хероина, но с много воля и желание успях да стана свободен човек. Преминах през деветте кръга на ада, за да се върна към нормалния начин на живот, в който сама да взимам решенията за себе си. Единственото и най-важно нещо, което искам да призова да запомните, всички вие млади хора е никога да не опитвате, никога да не се поддавате, защото при дрогата няма „Само един път”, това послание отправи авторката на книгата.  С откровения си разказ за ада на наркотиците журналистката провокира младежите да задават въпроси за опасностите, които крият синтетичните наркотици и марихуаната. Най-активни сред участниците бяха ученици от клуб „Здраве и екознание” към СУ „Козма Тричков”.

 

За финал Тотева сподели, че следващата й голяма цел е чрез фондацията си „От другата страна” да успее да организира пилотен проект за ефективна ранна превенция срещу наркотиците и агресията в училище. Тя остана приятно изненадана, че сред гостите имаше млади хора, които поискаха да станат доброволци в кампанията.

Търсачи на букви в библиотеката

Децата от ДГ „Слънце” се включиха в приключението „Есен в библиотеката: Приказни сезони”. Кога идват щъркелите, кои плодове хапваме през лятото и кой е най-дългоочакваният гост в край на годината бяха само част от въпросите, на които отговориха малките любознайковци. След като подредиха интерактивните дискове с годишните времена, децата се превърнаха в търсачи на букви. За финал помогнаха на буквите да „оживеят”.  

Най-четените книги през месец октомври 2017 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец октомври. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg