библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ДЕКЕМВРИ 2017

Коледна магия сътвориха деца и родители в библиотеката във Враца
Коледни украшения за елха, картички за любимите хора и писма до Дядо Коледа изработиха деца и родители в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Празничният дух витаеше във въздуха, а доброто настроение завладяваше гостите на коледната работилница още от входа. В стаята на приказките малки и големи се „превърнаха” в помощници на белобрадия старец и сътвориха красота от естествени материали и хартия. Най-бляскави бяха усмивките на хлапетата, които се забавляваха със специално изработени от библиотекарите парти маски с коледни мотиви. 
Селфи рамка и коледен венец оставиха незабравими спомени от днешния ден на децата и техните близки. 
Целта на коледната работилница е изпълнена - врачанските семейства усетиха вълшебната атмосфера на библиотеката. 
Време е за празнично настроение. Весели празници, приятели. 
За да разгледате всички снимки от събитието харесайте страницата ни във фейсбук - Регионална бибилотека "Христо Ботев" град Враца
Дарение от ДГ „Зора”

Учители от ДГ „Зора” дариха книги на Детски отдел в навечерието на коледните празници. Педагозите избраха да зарадват малките читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с едни от най-известните разкази и български народни приказки. Дарението беше придружено със специално изработена картичка „Поздрав за всички четящи деца”. 

„Коледни послания"

Коледата и Новата година на ХХ в. в пощенски картички – изложба на Регионална библиотека „Христо Ботев”

Изложба на коледни и новогодишни пощенски картички под надслов „Коледни послания” се прави за трета поредна година в Регионална библиотека. През 2015 г.  показахме колекция от началото на ХХ в., през миналата година – дарение от уникати - ръчно изработени ретро картички от цял свят, а тази година представяме коледните послания на цяло столетие в 133 картички от различни периоди на ХХ в. Обособихме ги в три подтеми.

Пощенски картички на 100 години

Подбраните картички, обособили тази подтема са от първата половина на ХХ век, оригинали, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно Австрия и Германия. Отличават се със стил и деликатност. Символите не са крещящи, но са запомнящи  се – те внасят в началото на ХХ в. европейската мода и традиция, с целия набор от коледни атрибути – коледната елха, ангелчета и детелинки, коледни прасенца и шейни с деца, но разбира се над всичко това вълшебната звезда.  

Библейската картина на Рождеството, фотография на т.н. католически „Битлиемчета”, характерни и за банатските българи от Врачанско -  пресъздадена чрез миниатюрните фигурки на Дева Мария, Йосиф и Младенеца под звездата, заобиколени от овчар със стадо е сред тазгодишното дарение, което получихме от Антикварна къща „Ценкулов” – 20 пощенски картички от началото на ХХ в. Лайтмотивът е т. н. „Семейна идилия” – варианти на празнична семейна романтика около елхата. Някои от тях са ретро снимки, допълнително оцветявани и украсявани, други са рисунки, трети пък са с оставено място за снимка или надпис, които се вписват в картината. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Крумова-Костуркова също през тази година миниатюрни пощенски картички из архива на семейство Костуркови във Враца. Характерни са за т. н. „сиромашко” време след Втората световна война и се разпространяват до национализацията – 1947 г. Една от тях е изпратена, заедно с визитката на студента „по зъболекарство” в София Димитър Тороманов да госпожица Генка Мичева, по-късно госпожа Костуркова от гара Роман с клеймо от 1947 г.

Пожеланията върху картичиките от първата половина на ХХ в. са кратки, но трогателни, далеч от празнословието, характерно за съвременника. Коледните послания са старателно изписани с мастило благопожелания за щастие, разбирателство и любов, заключили коледния дух, бит и традиции на нашите предци. Получателите им са откривани в големите и по-малки градчета или села от региона. Оригиналите се съхраняват в отдел „Краезнание”, а техни дигитални копия могат да бъдат открити в Дигитална библиотека на РБ „Христо Ботев”.

Дядо Мраз, Снежанка и новогодишният миг

Друго дарение  - на учителката Бойка Лозанска е в основата на представената тук колекция от 60-те и 70-те години на ХХ в. Показваме рисувани и допълнително украсени т. н. „златен прах” – брокат, заменен по-късно с натрошени фино счупени коледни играчки на „Фотоиздат”. Появяват се рисуваните картички на „Български художник” и снимките – черно-бели и цветни – на коледни макети и кукли, но хит са натюрмортите в битов стил. Цената им варира от 4 до 12 стотинки.

Голяма част от представените тук картички, които носят новогодишните послания на 80-те години са руски – поздравленията са „С Новам Годам”, а вместо Дядо Коледа от пъстрите рисунки се смеят Снегурачка и Дед Мароз, любимите анимационни герои на чавдарчетата и пионерчетата – Чибурашка, Крокодилът Гена, вълкът и зайчето от  „Ну погоди”. Те се мъдрят на качествена гланцова хартия с висококачествен цветен печат, за разлика от българските от този период. Децата си пишат с руски непознати другарчета, които им ги изпращат по пощата и ги събират с десетки и стотици – детски колекции в кутии от шоколадови бонбони или бисквити. Качествените картички родно производство от този период са с репродукции на картини от големите майстори на четката.  Всъщност сами можете да сравните качеството – на хартия, сюжет, изработка – печат.

От същия този период ние подробно представихме колекция „Коледни и новогодишни картички от цял свят” в миналогодишната ни коледна изложба  - едно красиво и наистина уникално дарение от д-р Вълчев, където акцент са майсторски изписаните луксозни картички върху ръчно изработена хартия от изтока, с различната и интересна за нас символика и отношение към ценностите на празника – ириса и пеперудата, цъфналата вишна, жерава, златните рибки и вулкана Фуджи.

Работилничка за щастие

В края на ХХ и началото на ХХI век ръчно изработената картичка не само навлиза като част от „дарената радост” на близките по празниците, но и става задължителен елемент от предпразнична еуфория днес. Т.н. „ателиета” и „работилници” за изработване на коледни картички представляват своеобразен празник в празника, където правенето на магия не е просто задължителното „Коледно шаблонче”, а истински радостни светещи очи и нетърпеливи ръце: едните - да изрисуват или залепят послание, другите – да го разгърнат и получат радостта.

И ако трябва да продължа с аналогията между празника преди столетие и днес – заключен в тези послания, ще кажа, че сърцето на Коледа си остава непроменено и светло – надеждата за любов, топлина, доброта, споделена с ближния!

Калина Тодорова

Безценни дарения за Детски отдел

Общо 48 книги обогатиха фонда на Детски отдел. Ценните издания са дарени на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в рамките на кампанията „Дарете книга – подарете знание”. В инициативата се включиха възпитаници на началните училище в града, доброволци,  организации и издателства.

Книгите, които вече са част от колекцията Детски отдел са на стойност 335 лв.

Най-четените книги през месец ноември 2017 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец ноември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg