библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ДЕКЕМВРИ 2017

Коледна магия сътвориха деца и родители в библиотеката във Враца
Коледни украшения за елха, картички за любимите хора и писма до Дядо Коледа изработиха деца и родители в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Празничният дух витаеше във въздуха, а доброто настроение завладяваше гостите на коледната работилница още от входа. В стаята на приказките малки и големи се „превърнаха” в помощници на белобрадия старец и сътвориха красота от естествени материали и хартия. Най-бляскави бяха усмивките на хлапетата, които се забавляваха със специално изработени от библиотекарите парти маски с коледни мотиви. 
Селфи рамка и коледен венец оставиха незабравими спомени от днешния ден на децата и техните близки. 
Целта на коледната работилница е изпълнена - врачанските семейства усетиха вълшебната атмосфера на библиотеката. 
Време е за празнично настроение. Весели празници, приятели. 
За да разгледате всички снимки от събитието харесайте страницата ни във фейсбук - Регионална бибилотека "Христо Ботев" град Враца
Дарение от ДГ „Зора”

Учители от ДГ „Зора” дариха книги на Детски отдел в навечерието на коледните празници. Педагозите избраха да зарадват малките читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца с едни от най-известните разкази и български народни приказки. Дарението беше придружено със специално изработена картичка „Поздрав за всички четящи деца”. 

„Коледни послания"

Коледата и Новата година на ХХ в. в пощенски картички – изложба на Регионална библиотека „Христо Ботев”

Изложба на коледни и новогодишни пощенски картички под надслов „Коледни послания” се прави за трета поредна година в Регионална библиотека. През 2015 г.  показахме колекция от началото на ХХ в., през миналата година – дарение от уникати - ръчно изработени ретро картички от цял свят, а тази година представяме коледните послания на цяло столетие в 133 картички от различни периоди на ХХ в. Обособихме ги в три подтеми.

Пощенски картички на 100 години

Подбраните картички, обособили тази подтема са от първата половина на ХХ век, оригинали, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно Австрия и Германия. Отличават се със стил и деликатност. Символите не са крещящи, но са запомнящи  се – те внасят в началото на ХХ в. европейската мода и традиция, с целия набор от коледни атрибути – коледната елха, ангелчета и детелинки, коледни прасенца и шейни с деца, но разбира се над всичко това вълшебната звезда.  

Библейската картина на Рождеството, фотография на т.н. католически „Битлиемчета”, характерни и за банатските българи от Врачанско -  пресъздадена чрез миниатюрните фигурки на Дева Мария, Йосиф и Младенеца под звездата, заобиколени от овчар със стадо е сред тазгодишното дарение, което получихме от Антикварна къща „Ценкулов” – 20 пощенски картички от началото на ХХ в. Лайтмотивът е т. н. „Семейна идилия” – варианти на празнична семейна романтика около елхата. Някои от тях са ретро снимки, допълнително оцветявани и украсявани, други са рисунки, трети пък са с оставено място за снимка или надпис, които се вписват в картината. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Крумова-Костуркова също през тази година миниатюрни пощенски картички из архива на семейство Костуркови във Враца. Характерни са за т. н. „сиромашко” време след Втората световна война и се разпространяват до национализацията – 1947 г. Една от тях е изпратена, заедно с визитката на студента „по зъболекарство” в София Димитър Тороманов да госпожица Генка Мичева, по-късно госпожа Костуркова от гара Роман с клеймо от 1947 г.

Пожеланията върху картичиките от първата половина на ХХ в. са кратки, но трогателни, далеч от празнословието, характерно за съвременника. Коледните послания са старателно изписани с мастило благопожелания за щастие, разбирателство и любов, заключили коледния дух, бит и традиции на нашите предци. Получателите им са откривани в големите и по-малки градчета или села от региона. Оригиналите се съхраняват в отдел „Краезнание”, а техни дигитални копия могат да бъдат открити в Дигитална библиотека на РБ „Христо Ботев”.

Дядо Мраз, Снежанка и новогодишният миг

Друго дарение  - на учителката Бойка Лозанска е в основата на представената тук колекция от 60-те и 70-те години на ХХ в. Показваме рисувани и допълнително украсени т. н. „златен прах” – брокат, заменен по-късно с натрошени фино счупени коледни играчки на „Фотоиздат”. Появяват се рисуваните картички на „Български художник” и снимките – черно-бели и цветни – на коледни макети и кукли, но хит са натюрмортите в битов стил. Цената им варира от 4 до 12 стотинки.

Голяма част от представените тук картички, които носят новогодишните послания на 80-те години са руски – поздравленията са „С Новам Годам”, а вместо Дядо Коледа от пъстрите рисунки се смеят Снегурачка и Дед Мароз, любимите анимационни герои на чавдарчетата и пионерчетата – Чибурашка, Крокодилът Гена, вълкът и зайчето от  „Ну погоди”. Те се мъдрят на качествена гланцова хартия с висококачествен цветен печат, за разлика от българските от този период. Децата си пишат с руски непознати другарчета, които им ги изпращат по пощата и ги събират с десетки и стотици – детски колекции в кутии от шоколадови бонбони или бисквити. Качествените картички родно производство от този период са с репродукции на картини от големите майстори на четката.  Всъщност сами можете да сравните качеството – на хартия, сюжет, изработка – печат.

От същия този период ние подробно представихме колекция „Коледни и новогодишни картички от цял свят” в миналогодишната ни коледна изложба  - едно красиво и наистина уникално дарение от д-р Вълчев, където акцент са майсторски изписаните луксозни картички върху ръчно изработена хартия от изтока, с различната и интересна за нас символика и отношение към ценностите на празника – ириса и пеперудата, цъфналата вишна, жерава, златните рибки и вулкана Фуджи.

Работилничка за щастие

В края на ХХ и началото на ХХI век ръчно изработената картичка не само навлиза като част от „дарената радост” на близките по празниците, но и става задължителен елемент от предпразнична еуфория днес. Т.н. „ателиета” и „работилници” за изработване на коледни картички представляват своеобразен празник в празника, където правенето на магия не е просто задължителното „Коледно шаблонче”, а истински радостни светещи очи и нетърпеливи ръце: едните - да изрисуват или залепят послание, другите – да го разгърнат и получат радостта.

И ако трябва да продължа с аналогията между празника преди столетие и днес – заключен в тези послания, ще кажа, че сърцето на Коледа си остава непроменено и светло – надеждата за любов, топлина, доброта, споделена с ближния!

Калина Тодорова

Безценни дарения за Детски отдел

Общо 48 книги обогатиха фонда на Детски отдел. Ценните издания са дарени на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в рамките на кампанията „Дарете книга – подарете знание”. В инициативата се включиха възпитаници на началните училище в града, доброволци,  организации и издателства.

Книгите, които вече са част от колекцията Детски отдел са на стойност 335 лв.

Най-четените книги през месец ноември 2017 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец ноември. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg