библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ЯНУАРИ 2018

Чанове, звънци и хлопки гонят злото

Чанове, звънци и хлопки гонят злото, изпровождат зимата и приканват пролетта… Древната традиция на маскарадните игри, съхранена и до днес от българите… Кукери и сурвакари обикалят снежните улици и носят добруване във домовете…

Първата за 2018 г. краеведска разходка по програмата „Роден край” на Регионална библиотека „Христо Ботев" – Враца се проведе с бъдещите първокласници от група „Бон-Бон” на ДГ „Зора”.

През годината по програмата се предвижда работа с деца и младежи по три направления - „Легендите и предания”, „Наследство” и „Празничен народен календар”, в които са включени: работа на терен, познавателни експедиции и игри, творчески работилници.

Машина почиства книги в Регионална библиотека „Христо Ботев”

Нова компактна машина за почистване на книги работи от днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Новата придобивка отстранява прах и микроорганизми от книги и документи с помощта на специални антистатични естествени четки. Подходяща е за почистване на книгите преди и след отдаване. Ниското й ниво на шум, позволява нормална работа на машината и в читални зали.

Машината е съгласувана с европейските стандарти и директиви за опазване на културни ценности.

„Емоционално приключение” в библиотеката
Какво е щастието и кои са най-големите ценности за човека разказаха третокласници от СОУ „Никола Войводов” при гостуването си във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Децата бяха провокирани да споделят с помощта на интерактивни карти, изработени от единадесетокласничките Йоана Йорданова и Теодора Иванова от СУ „Козма Тричков”. Картите са разработени от момичетата в часовете им по предприемачество и целта им е да развият емоционалната интелигентност на децата. Те са предназначени за ученици над 7 години и вече са на разположение в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.
Представиха Еминеску на кирилица в Крайова с книги от Враца и София

Първите книги на кирилица с поезия на Михай Еминеску подредиха в изложба под наслов „Еминеску - поет национален, поет универсален” в Трансграничен център за информация и комуникация Долж – Враца, към библиотека „Александър и Аристия Аман” в Крайова, Румъния . Двуезичната изложба е организирана със съдействието на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – София и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Ценната колекция бе официално представена в Националния ден на културата на Румъния, който се отбелязва на 15 януари с честване годишнина от рождението на Михай Еминеску.

Преведена на повече от 50 езика, поезията на Еминеску навлиза в България през 1894 г. с първия превод на стихотворението „Сънливите птиченца”. Статиите от румънските и от българските критици предлагат на българския читател възможност да се доближи до света на поета. Но едва през 1970 година излиза обширна статия със сравнителен характер, в която Илия Конев прави паралел между Христо Ботев и Михай Еминеску.

През 2016 г. излиза избрана проза „Бедния Дионис” съставител и преводач е Огнян Стамболиев. Прозата на Михай Еминеску обхваща широк диапазон от философски, социални, исторически и психологически въпроси, които поетът поставя и решава в духа на романтичните традиции от XIX в.

Изложбата посветена на „гения на румънската поезия”, известен и като „последния европейски романтик” ще остане до края на седмицата в Трансграничния център за информация и комуникация Долж – Враца, град Крайова.

При посещението си в град Крайова, представителите на българските библиотеки видяха и други редки и ценни притежания на Библиотека „Александър и Аристия Аман”.  

Детската Телерик Академия обучава ученици от Враца в Регионалната библиотека
Детска Телерик Академия стартира изцяло нови обучения по дигитални науки в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Курсовете започват в началото на февруари и ще се организират едновременно в София, Габрово, Враца и Разград. Програмата е насочена към ученици в 4 - 7 клас. В рамките на курса, учениците разбират какво стои зад най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери, виртуална реалност и други. Пишат първите си редове код, научават как да се предпазват от опасностите в интернет и овладяват скритите възможности на своите мобилни устройства и компютри.
Учениците е необходимо да кандидатстват на сайта на Детската Телерик Академия до 28 януари.
Не се изискват предварителни знания или изявен интерес към програмирането.
Е-списания в библиотеката

Уважаеми потребители от началото на 2018 г. Регионална библиотека „Христо Ботев” осигурява свободен пълнотекстов достъп до следните електронни периодични издания: сп. „Cosmopolitan”, сп. „National Geographic KIDS”, сп. „Е-образование” и сп. „Човешки ресурси”.

Електронните периодични издания са на ваше разположение!

Сдружение за градски читални дари книги на библиотеката

Първото дарение за 2018 година пристигна в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Разнообразната колекция скоро ще е на разположение на читателите на отдел „Заемна за дома”, благодарение на  Сдружение за градски читални. Те обогатиха фонда ни с още 44 книги художествена литература.

Екипът на Регионална библиотека изказва огромна признателност за благородния жест.

Най-четените книги през 2017 година
На Вашето внимание представяме класацията за най-четените книги в отделите "Заемна за дома" и "Детски отдел". Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm 
Може да следите и заглавията, които препоръчват библиотечните специалисти във фейсбук страницата ни: Регионална библиотека "Христо Ботев" град Враца, да ни последвате в Туитър: РБ "Христо Ботев" или да споделяме заедно в Инстаграм: vratsalibrary 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg