библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЯНУАРИ 2018

Чанове, звънци и хлопки гонят злото

Чанове, звънци и хлопки гонят злото, изпровождат зимата и приканват пролетта… Древната традиция на маскарадните игри, съхранена и до днес от българите… Кукери и сурвакари обикалят снежните улици и носят добруване във домовете…

Първата за 2018 г. краеведска разходка по програмата „Роден край” на Регионална библиотека „Христо Ботев" – Враца се проведе с бъдещите първокласници от група „Бон-Бон” на ДГ „Зора”.

През годината по програмата се предвижда работа с деца и младежи по три направления - „Легендите и предания”, „Наследство” и „Празничен народен календар”, в които са включени: работа на терен, познавателни експедиции и игри, творчески работилници.

Машина почиства книги в Регионална библиотека „Христо Ботев”

Нова компактна машина за почистване на книги работи от днес в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Новата придобивка отстранява прах и микроорганизми от книги и документи с помощта на специални антистатични естествени четки. Подходяща е за почистване на книгите преди и след отдаване. Ниското й ниво на шум, позволява нормална работа на машината и в читални зали.

Машината е съгласувана с европейските стандарти и директиви за опазване на културни ценности.

„Емоционално приключение” в библиотеката
Какво е щастието и кои са най-големите ценности за човека разказаха третокласници от СОУ „Никола Войводов” при гостуването си във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Децата бяха провокирани да споделят с помощта на интерактивни карти, изработени от единадесетокласничките Йоана Йорданова и Теодора Иванова от СУ „Козма Тричков”. Картите са разработени от момичетата в часовете им по предприемачество и целта им е да развият емоционалната интелигентност на децата. Те са предназначени за ученици над 7 години и вече са на разположение в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.
Представиха Еминеску на кирилица в Крайова с книги от Враца и София

Първите книги на кирилица с поезия на Михай Еминеску подредиха в изложба под наслов „Еминеску - поет национален, поет универсален” в Трансграничен център за информация и комуникация Долж – Враца, към библиотека „Александър и Аристия Аман” в Крайова, Румъния . Двуезичната изложба е организирана със съдействието на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – София и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Ценната колекция бе официално представена в Националния ден на културата на Румъния, който се отбелязва на 15 януари с честване годишнина от рождението на Михай Еминеску.

Преведена на повече от 50 езика, поезията на Еминеску навлиза в България през 1894 г. с първия превод на стихотворението „Сънливите птиченца”. Статиите от румънските и от българските критици предлагат на българския читател възможност да се доближи до света на поета. Но едва през 1970 година излиза обширна статия със сравнителен характер, в която Илия Конев прави паралел между Христо Ботев и Михай Еминеску.

През 2016 г. излиза избрана проза „Бедния Дионис” съставител и преводач е Огнян Стамболиев. Прозата на Михай Еминеску обхваща широк диапазон от философски, социални, исторически и психологически въпроси, които поетът поставя и решава в духа на романтичните традиции от XIX в.

Изложбата посветена на „гения на румънската поезия”, известен и като „последния европейски романтик” ще остане до края на седмицата в Трансграничния център за информация и комуникация Долж – Враца, град Крайова.

При посещението си в град Крайова, представителите на българските библиотеки видяха и други редки и ценни притежания на Библиотека „Александър и Аристия Аман”.  

Детската Телерик Академия обучава ученици от Враца в Регионалната библиотека
Детска Телерик Академия стартира изцяло нови обучения по дигитални науки в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Курсовете започват в началото на февруари и ще се организират едновременно в София, Габрово, Враца и Разград. Програмата е насочена към ученици в 4 - 7 клас. В рамките на курса, учениците разбират какво стои зад най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери, виртуална реалност и други. Пишат първите си редове код, научават как да се предпазват от опасностите в интернет и овладяват скритите възможности на своите мобилни устройства и компютри.
Учениците е необходимо да кандидатстват на сайта на Детската Телерик Академия до 28 януари.
Не се изискват предварителни знания или изявен интерес към програмирането.
Е-списания в библиотеката

Уважаеми потребители от началото на 2018 г. Регионална библиотека „Христо Ботев” осигурява свободен пълнотекстов достъп до следните електронни периодични издания: сп. „Cosmopolitan”, сп. „National Geographic KIDS”, сп. „Е-образование” и сп. „Човешки ресурси”.

Електронните периодични издания са на ваше разположение!

Сдружение за градски читални дари книги на библиотеката

Първото дарение за 2018 година пристигна в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Разнообразната колекция скоро ще е на разположение на читателите на отдел „Заемна за дома”, благодарение на  Сдружение за градски читални. Те обогатиха фонда ни с още 44 книги художествена литература.

Екипът на Регионална библиотека изказва огромна признателност за благородния жест.

Най-четените книги през 2017 година
На Вашето внимание представяме класацията за най-четените книги в отделите "Заемна за дома" и "Детски отдел". Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm 
Може да следите и заглавията, които препоръчват библиотечните специалисти във фейсбук страницата ни: Регионална библиотека "Христо Ботев" град Враца, да ни последвате в Туитър: РБ "Христо Ботев" или да споделяме заедно в Инстаграм: vratsalibrary 

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg