библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ФЕВРУАРИ 2018

Калин Терзийски във Враца: Трябва да се сее култура

Трябва да се създава среда за изкуство и да се сее култура. Ходим по улици с имена на писатели, трябва да се уважават и да се помнят във времето. Това заяви Калин Терзийски при гостуването си във Враца. Авторът на „Разкажи ми” пристигна в града заедно със собственика на издателство „Лексикон” Йордан Антов по покана на книжарница „Нова галерия” и Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Терзийски запази традицията да говори, разхождайки се пред пълната зала и плени публиката като преминаваше през най-разнообразни теми от тв предавания, реклами, лекарства, философски представи за живота, исторически препратки и основните дефицити на съвременното общество.

„Честният писател е беззащитно същество и затова трябва да се уважава, да успява да оставя своята следа и да бъде откровен с читателите”, каза още Терзийски. В отговор на въпрос от страна на гостите авторът обясни, че не принадлежи към нито един от писателските съюзи. Според него човек няма потребност да принадлежи към масата, за да пробие в дадена сфера, а да разчита на собствените си възможности.

Сборник „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България” излезе от печат

Сборник „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България” излезе от печат. Съставен е от Калина Тодорова и се издава с финансовото подпомагане от Фонд „Култура” към Общински съвет - Враца.

Това е осмата книга от поредицата „Наследство”.

Сборникът съдържа материали от Тринадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето“. Организатори - Регионално управление на образованието - Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца.

Настоящият сборник обединява разработките на историци, етнографи, музиканти, научни работници, читалищни дейци, учители и ученици от различни институции и населени места в трите областни града – Враца, Видин и Монтана. Докладите на участниците са подредени тематично.

В първата част са включени теми, свързани с живота, творчеството и музикалното наследство на композитора Дико Илиев; традиционните прегледи на духовите оркестри в Оряхово и Монтана.

Статиите, включени във втора и трета част, проследяват създаването, възхода и постепенното отмиране на незабравимите духови оркестри от Северозападна България. Разказват за колоритни и талантливи личности, оставили трайна следа в културния живот на отделните селища. В последната част са включени една езиковедска разработка, посветена на музикалната терминология в книжовно-езиковата практика и любопитни материали от дигиталната библиотека на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Библиотеките от Врачанско – център на местната общност

Обществените библиотеки от Врачанско успешно работят с новите технологии в отговор на новите потребности на потребителите. Културните центрове разширяват своите дейности, което допринася за приобщаване на местното население и подпомагане на потребителите за развитие на нови умения и навигиране в дигиталното пространство. Това заяви зам.-директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца Антоанета Георгиева по време на форума „Карта на времето” - минало, настояще и бъдеще на библиотеките.

Форумът започна с откриването на изложба „Нишката на живота”, която представя резултата от проекта „Карта на времето” - Създаване на Дигитален архив на регион Враца – ХХ век – история, култура, бит и традиции, забележителности. Подредени са над 100 предмета, които по един нетрадиционен начин разкриват невидимата нишка на живота, вплетена в личните истории и преживявания на хората, разказани от първо лице. Всяка история е публикувана в новия уебсайт на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца: www.kartanavremeto-vratsa.org, изграден по проекта. Новият продукт представиха Калина Тодорова от РБ „Христо Ботев” – Враца и Александър Петров, търговски представител „Софтуерни проекти”, Инвейтикс ООД.

Форумът продължи с обсъждане изпълнението на плановите показатели на библиотеките от Врачанско през 2017 г., проблемите, възможностите и перспективите за развитие.

          През 2017 г. в област Враца работят 115 обществени библиотеки. Те притежават 539 компютъра, 209 от които предоставят достъп до Интернет за своите потребители. Изградени и оборудвани са 45 информационни центрове. Разширяват своите дейности и чрез предлагането на справочни и информационни услуги. Библиотеките притежават 1 545 711 библиотечни документи, с които през годината са обслужили 24 637 потребители. Заетите библиотечни  документи са 436 454, а посещенията – 359 668. Новите постъпления във фондовете са 16 448, а разработените проекти са 83. Един от тях е и „Карта на времето”.

          През отчетната година обществени библиотеки в област Враца със своите 3 374 инициативи и събития, все повече се утвърждават като „третото място” - място между работата и дома, където потребителите се чувстват комфортно и имат възможност да осъществяват социални контакти.  Предоставяйки равен достъп до информация, те успяват да приобщят всички жители на своето населено място и така дават своя принос за развитие на местната общност.

Усилията на библиотеките са насочени към насърчаване на четенето, ученическото творчество и грамотност. В дните на Маратона на четенето и Седмица на четенето се организират множество прояви в подкрепа на училищните програми, за привличане на нови читатели и създаване на навици за четене от най-ранна детска възраст.

Необходимо е да се полагат усилия в посока популяризиране на дейностите на библиотеките, както и да се продължи тенденцията библиотеките да откликват на динамиката на средата и развитието на общностите. 
Започва гласуването за Наградата „Бисерче вълшебно” 2018 г.

За шести пореден път българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно”. Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за модерна детска литература, чието жури са децата. Основна цел на проекта е да запознае читателите от 5 до 16 г. със съвременната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

Официалното начало на детския вот беше даден на 20 февруари. Гласуването на сайта www.biserche.com ще продължи до 15 април 2018 г.

В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. За техния вот се състезават 101 заглавия на автори от 19 държави. Най-голям е броят на българските издания – 32 книги, следвани от книги от британски, американски и немски автори. За първа година се въвежда и нова категория „Нещотърсачи” за детска нехудожествена литература, в която са номинирани 16 заглавия – енциклопедии, научно-популярни книги и пр. В шестото издание има и промяна във възрастовите категории, които вече са четири, вместо досегашните три.

В периода на активното гласуване са предвидени разнообразни събития, които да представят още по-добре книгите пред децата, но и да вдъхновят възрастните да ги подкрепят в откриването на новите съвременни детски заглавия. Наградите тази година отново ще бъдат 5 гостувания на български писатели в населеното място на най-активните.

Церемонията по обявяване на книгите победители ще се проведе на 22 април 2018 г. Повече подробности за награда „Бисерче вълшебно“ 2018 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.

Деца учиха за защитени растения и животни в библиотеката

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, Регионална инспекция по околната среда и водите и ученици от ІІІ клас на врачанското НУ „Софоний Врачански” отбелязаха 2 февруари - Световен ден на влажните зони с открит урок и игри в Детски отдел.

Екоекспертите запознаха учениците с влажните зони и тяхното значение за устойчивото градско бъдеще, с Рамсарскитеместа в България и влажните зони във Врачански регион. След презентацията на експертите деца се впуснаха в игри. Голям интерес за учениците представляваха защитените видове растения и животни, включени в Червената книга на България, която може да се ползва в отдел „Обща читалня”.

Всички участници в инициативите получиха бележници, албуми и плакати, свързани с темата.

Най-четените книги през месец януари 2018 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец януари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Двоен ръст при виртуалните посещения отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Двоен ръст на виртуалните посещенията отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца през 2017 г.

„През изминалата година библиотеката е посетена от 87 232 реални читатели в залите на библиотеката и 134 716 виртуални посещения от потребители, които са се възползвали от информационните ни ресурси чрез Интернет. Което е с 92.5% повече от предходната 2016 година. Това на практика показва и посоката за развитие на библиотеката - иновация в цялостното библиотечно обслужване - преориентиране към предоставяне на дигитална информация или от общи към персонализирани услуги, постигната увереност, че библиотеките са гъвкави и устойчиви институции, придобиване на правилни умения от страна на работещите в библиотеките, привличане на доброволци, предоставяне на повече контрол на потребители”, уточни директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

През 2017 година културната увеличи и разнообрази каналите си за разпространение на информация сред обществеността – официален сайт: www.libvatsa.org /посещенията му  за година са 62 101 от 35 000 уникални посетители/, информационен портал, създаден по проект „Трансграничен център за информация и комуникация Долж -Враца“: www.iportal.libvratsa.org /47 475 посещения от 28 268 потребители/, фейсбук страница, профил в Туитър и Инстаграм. През 2017 г. библиотеката увеличи виртуалното си семейство с блог за изкуство. Платформата носи името „АртЛиб – Враца”: http://migrati.photon.icnhost.net/art-lib/ и е разработка на курсист от Враца Софтуер общество. Разделени в няколко рубрики публикувахме интересни статии и публикации за кино, театър, музика, фотография, архитектура, дизайн. За по-малко от година „АртЛиб – Враца” (блогът стартира в последните дни на м. февруари) има 19 публикации и 3 670 посещения от 850 потребители.

През 2017 г. стартира и сайт на проекта „Карта на времето - дигитален архив на регион Враца XX век” - kartanavremeto-vratsa.org. Основна цел на този уебсайт е да систематизира и предостави на широк кръг потребители информацията и ресурсите, събрани по проекта. Представени са в 4 формата: снимки (към всяка снимка да има текст), аудио, текст и видео. Достъпът е лесен и интересен. Историите са категоризирани по селища, но и тематично. Този сайт регистрира 21 470 посещения от 14 916 уникални потребители.

В края на 2017 фондът на библиотеката наброява 260 286 библиотечни документа на стойност 423 879.37 лева от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. През 2017 година са постъпили 3 325 библиотечни документа на стойност 29 462.17 лева.

За 2017 година културната институция е регистрирала нови читатели - 4 612 и са раздадени 140 599 библиотечни документи.

          За първи път през октомври бяха въведени Електронни четци в обслужването. Трите устройства могат да се използват от потребителите на място в отдел „Обща читалня” Електронните четци са поредната стъпка на Регионална библиотека към бързото внедряване на нововъведенията в света на книгите и технологиите в отговор на потребностите на нашите потребители.

Културната дейност в Регионална библиотека през 2017 година бе насочена основно към привличане на нови читатели, приобщаване към книгата и четенето и обогатяване културния живот в града. За отбелязване на актуални събития, дати, годишнини и теми от националния и местен календар през 2017 г. бяха организирани  393 инициативи.

„Библиотеката днес е изцяло отворена към новите технологии, мотиватор за търсене на знания, място за учене, модерен културен институт съчетаващ хармонията между традицията и модерното мислене”, обобщи директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

Годишното отчетно събрание уважиха заместник-кметът по образованието в Община Враца Петя Долапчиева, общинският съветник Владислава Лакова, председателят на комисията по култура Красимир Ангелов и гл. експерт „Култура” Радосвета Крумова. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg