библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ФЕВРУАРИ 2018

Калин Терзийски във Враца: Трябва да се сее култура

Трябва да се създава среда за изкуство и да се сее култура. Ходим по улици с имена на писатели, трябва да се уважават и да се помнят във времето. Това заяви Калин Терзийски при гостуването си във Враца. Авторът на „Разкажи ми” пристигна в града заедно със собственика на издателство „Лексикон” Йордан Антов по покана на книжарница „Нова галерия” и Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Терзийски запази традицията да говори, разхождайки се пред пълната зала и плени публиката като преминаваше през най-разнообразни теми от тв предавания, реклами, лекарства, философски представи за живота, исторически препратки и основните дефицити на съвременното общество.

„Честният писател е беззащитно същество и затова трябва да се уважава, да успява да оставя своята следа и да бъде откровен с читателите”, каза още Терзийски. В отговор на въпрос от страна на гостите авторът обясни, че не принадлежи към нито един от писателските съюзи. Според него човек няма потребност да принадлежи към масата, за да пробие в дадена сфера, а да разчита на собствените си възможности.

Сборник „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България” излезе от печат

Сборник „Духовата музика - ХХ век - емблемата на Северозападна България” излезе от печат. Съставен е от Калина Тодорова и се издава с финансовото подпомагане от Фонд „Култура” към Общински съвет - Враца.

Това е осмата книга от поредицата „Наследство”.

Сборникът съдържа материали от Тринадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето“. Организатори - Регионално управление на образованието - Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца.

Настоящият сборник обединява разработките на историци, етнографи, музиканти, научни работници, читалищни дейци, учители и ученици от различни институции и населени места в трите областни града – Враца, Видин и Монтана. Докладите на участниците са подредени тематично.

В първата част са включени теми, свързани с живота, творчеството и музикалното наследство на композитора Дико Илиев; традиционните прегледи на духовите оркестри в Оряхово и Монтана.

Статиите, включени във втора и трета част, проследяват създаването, възхода и постепенното отмиране на незабравимите духови оркестри от Северозападна България. Разказват за колоритни и талантливи личности, оставили трайна следа в културния живот на отделните селища. В последната част са включени една езиковедска разработка, посветена на музикалната терминология в книжовно-езиковата практика и любопитни материали от дигиталната библиотека на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Библиотеките от Врачанско – център на местната общност

Обществените библиотеки от Врачанско успешно работят с новите технологии в отговор на новите потребности на потребителите. Културните центрове разширяват своите дейности, което допринася за приобщаване на местното население и подпомагане на потребителите за развитие на нови умения и навигиране в дигиталното пространство. Това заяви зам.-директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца Антоанета Георгиева по време на форума „Карта на времето” - минало, настояще и бъдеще на библиотеките.

Форумът започна с откриването на изложба „Нишката на живота”, която представя резултата от проекта „Карта на времето” - Създаване на Дигитален архив на регион Враца – ХХ век – история, култура, бит и традиции, забележителности. Подредени са над 100 предмета, които по един нетрадиционен начин разкриват невидимата нишка на живота, вплетена в личните истории и преживявания на хората, разказани от първо лице. Всяка история е публикувана в новия уебсайт на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца: www.kartanavremeto-vratsa.org, изграден по проекта. Новият продукт представиха Калина Тодорова от РБ „Христо Ботев” – Враца и Александър Петров, търговски представител „Софтуерни проекти”, Инвейтикс ООД.

Форумът продължи с обсъждане изпълнението на плановите показатели на библиотеките от Врачанско през 2017 г., проблемите, възможностите и перспективите за развитие.

          През 2017 г. в област Враца работят 115 обществени библиотеки. Те притежават 539 компютъра, 209 от които предоставят достъп до Интернет за своите потребители. Изградени и оборудвани са 45 информационни центрове. Разширяват своите дейности и чрез предлагането на справочни и информационни услуги. Библиотеките притежават 1 545 711 библиотечни документи, с които през годината са обслужили 24 637 потребители. Заетите библиотечни  документи са 436 454, а посещенията – 359 668. Новите постъпления във фондовете са 16 448, а разработените проекти са 83. Един от тях е и „Карта на времето”.

          През отчетната година обществени библиотеки в област Враца със своите 3 374 инициативи и събития, все повече се утвърждават като „третото място” - място между работата и дома, където потребителите се чувстват комфортно и имат възможност да осъществяват социални контакти.  Предоставяйки равен достъп до информация, те успяват да приобщят всички жители на своето населено място и така дават своя принос за развитие на местната общност.

Усилията на библиотеките са насочени към насърчаване на четенето, ученическото творчество и грамотност. В дните на Маратона на четенето и Седмица на четенето се организират множество прояви в подкрепа на училищните програми, за привличане на нови читатели и създаване на навици за четене от най-ранна детска възраст.

Необходимо е да се полагат усилия в посока популяризиране на дейностите на библиотеките, както и да се продължи тенденцията библиотеките да откликват на динамиката на средата и развитието на общностите. 
Започва гласуването за Наградата „Бисерче вълшебно” 2018 г.

За шести пореден път българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно”. Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за модерна детска литература, чието жури са децата. Основна цел на проекта е да запознае читателите от 5 до 16 г. със съвременната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

Официалното начало на детския вот беше даден на 20 февруари. Гласуването на сайта www.biserche.com ще продължи до 15 април 2018 г.

В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. За техния вот се състезават 101 заглавия на автори от 19 държави. Най-голям е броят на българските издания – 32 книги, следвани от книги от британски, американски и немски автори. За първа година се въвежда и нова категория „Нещотърсачи” за детска нехудожествена литература, в която са номинирани 16 заглавия – енциклопедии, научно-популярни книги и пр. В шестото издание има и промяна във възрастовите категории, които вече са четири, вместо досегашните три.

В периода на активното гласуване са предвидени разнообразни събития, които да представят още по-добре книгите пред децата, но и да вдъхновят възрастните да ги подкрепят в откриването на новите съвременни детски заглавия. Наградите тази година отново ще бъдат 5 гостувания на български писатели в населеното място на най-активните.

Церемонията по обявяване на книгите победители ще се проведе на 22 април 2018 г. Повече подробности за награда „Бисерче вълшебно“ 2018 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.

Деца учиха за защитени растения и животни в библиотеката

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, Регионална инспекция по околната среда и водите и ученици от ІІІ клас на врачанското НУ „Софоний Врачански” отбелязаха 2 февруари - Световен ден на влажните зони с открит урок и игри в Детски отдел.

Екоекспертите запознаха учениците с влажните зони и тяхното значение за устойчивото градско бъдеще, с Рамсарскитеместа в България и влажните зони във Врачански регион. След презентацията на експертите деца се впуснаха в игри. Голям интерес за учениците представляваха защитените видове растения и животни, включени в Червената книга на България, която може да се ползва в отдел „Обща читалня”.

Всички участници в инициативите получиха бележници, албуми и плакати, свързани с темата.

Най-четените книги през месец януари 2018 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец януари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Двоен ръст при виртуалните посещения отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Двоен ръст на виртуалните посещенията отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца през 2017 г.

„През изминалата година библиотеката е посетена от 87 232 реални читатели в залите на библиотеката и 134 716 виртуални посещения от потребители, които са се възползвали от информационните ни ресурси чрез Интернет. Което е с 92.5% повече от предходната 2016 година. Това на практика показва и посоката за развитие на библиотеката - иновация в цялостното библиотечно обслужване - преориентиране към предоставяне на дигитална информация или от общи към персонализирани услуги, постигната увереност, че библиотеките са гъвкави и устойчиви институции, придобиване на правилни умения от страна на работещите в библиотеките, привличане на доброволци, предоставяне на повече контрол на потребители”, уточни директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

През 2017 година културната увеличи и разнообрази каналите си за разпространение на информация сред обществеността – официален сайт: www.libvatsa.org /посещенията му  за година са 62 101 от 35 000 уникални посетители/, информационен портал, създаден по проект „Трансграничен център за информация и комуникация Долж -Враца“: www.iportal.libvratsa.org /47 475 посещения от 28 268 потребители/, фейсбук страница, профил в Туитър и Инстаграм. През 2017 г. библиотеката увеличи виртуалното си семейство с блог за изкуство. Платформата носи името „АртЛиб – Враца”: http://migrati.photon.icnhost.net/art-lib/ и е разработка на курсист от Враца Софтуер общество. Разделени в няколко рубрики публикувахме интересни статии и публикации за кино, театър, музика, фотография, архитектура, дизайн. За по-малко от година „АртЛиб – Враца” (блогът стартира в последните дни на м. февруари) има 19 публикации и 3 670 посещения от 850 потребители.

През 2017 г. стартира и сайт на проекта „Карта на времето - дигитален архив на регион Враца XX век” - kartanavremeto-vratsa.org. Основна цел на този уебсайт е да систематизира и предостави на широк кръг потребители информацията и ресурсите, събрани по проекта. Представени са в 4 формата: снимки (към всяка снимка да има текст), аудио, текст и видео. Достъпът е лесен и интересен. Историите са категоризирани по селища, но и тематично. Този сайт регистрира 21 470 посещения от 14 916 уникални потребители.

В края на 2017 фондът на библиотеката наброява 260 286 библиотечни документа на стойност 423 879.37 лева от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. През 2017 година са постъпили 3 325 библиотечни документа на стойност 29 462.17 лева.

За 2017 година културната институция е регистрирала нови читатели - 4 612 и са раздадени 140 599 библиотечни документи.

          За първи път през октомври бяха въведени Електронни четци в обслужването. Трите устройства могат да се използват от потребителите на място в отдел „Обща читалня” Електронните четци са поредната стъпка на Регионална библиотека към бързото внедряване на нововъведенията в света на книгите и технологиите в отговор на потребностите на нашите потребители.

Културната дейност в Регионална библиотека през 2017 година бе насочена основно към привличане на нови читатели, приобщаване към книгата и четенето и обогатяване културния живот в града. За отбелязване на актуални събития, дати, годишнини и теми от националния и местен календар през 2017 г. бяха организирани  393 инициативи.

„Библиотеката днес е изцяло отворена към новите технологии, мотиватор за търсене на знания, място за учене, модерен културен институт съчетаващ хармонията между традицията и модерното мислене”, обобщи директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

Годишното отчетно събрание уважиха заместник-кметът по образованието в Община Враца Петя Долапчиева, общинският съветник Владислава Лакова, председателят на комисията по култура Красимир Ангелов и гл. експерт „Култура” Радосвета Крумова. 

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg