библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ФЕВРУАРИ 2018

Деца учиха за защитени растения и животни в библиотеката

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, Регионална инспекция по околната среда и водите и ученици от ІІІ клас на врачанското НУ „Софоний Врачански” отбелязаха 2 февруари - Световен ден на влажните зони с открит урок и игри в Детски отдел.

Екоекспертите запознаха учениците с влажните зони и тяхното значение за устойчивото градско бъдеще, с Рамсарскитеместа в България и влажните зони във Врачански регион. След презентацията на експертите деца се впуснаха в игри. Голям интерес за учениците представляваха защитените видове растения и животни, включени в Червената книга на България, която може да се ползва в отдел „Обща читалня”.

Всички участници в инициативите получиха бележници, албуми и плакати, свързани с темата.

Най-четените книги през месец януари 2018 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец януари. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

Двоен ръст при виртуалните посещения отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Двоен ръст на виртуалните посещенията отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца през 2017 г.

„През изминалата година библиотеката е посетена от 87 232 реални читатели в залите на библиотеката и 134 716 виртуални посещения от потребители, които са се възползвали от информационните ни ресурси чрез Интернет. Което е с 92.5% повече от предходната 2016 година. Това на практика показва и посоката за развитие на библиотеката - иновация в цялостното библиотечно обслужване - преориентиране към предоставяне на дигитална информация или от общи към персонализирани услуги, постигната увереност, че библиотеките са гъвкави и устойчиви институции, придобиване на правилни умения от страна на работещите в библиотеките, привличане на доброволци, предоставяне на повече контрол на потребители”, уточни директорът на РБ „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

През 2017 година културната увеличи и разнообрази каналите си за разпространение на информация сред обществеността – официален сайт: www.libvatsa.org /посещенията му  за година са 62 101 от 35 000 уникални посетители/, информационен портал, създаден по проект „Трансграничен център за информация и комуникация Долж -Враца“: www.iportal.libvratsa.org /47 475 посещения от 28 268 потребители/, фейсбук страница, профил в Туитър и Инстаграм. През 2017 г. библиотеката увеличи виртуалното си семейство с блог за изкуство. Платформата носи името „АртЛиб – Враца”: http://migrati.photon.icnhost.net/art-lib/ и е разработка на курсист от Враца Софтуер общество. Разделени в няколко рубрики публикувахме интересни статии и публикации за кино, театър, музика, фотография, архитектура, дизайн. За по-малко от година „АртЛиб – Враца” (блогът стартира в последните дни на м. февруари) има 19 публикации и 3 670 посещения от 850 потребители.

През 2017 г. стартира и сайт на проекта „Карта на времето - дигитален архив на регион Враца XX век” - kartanavremeto-vratsa.org. Основна цел на този уебсайт е да систематизира и предостави на широк кръг потребители информацията и ресурсите, събрани по проекта. Представени са в 4 формата: снимки (към всяка снимка да има текст), аудио, текст и видео. Достъпът е лесен и интересен. Историите са категоризирани по селища, но и тематично. Този сайт регистрира 21 470 посещения от 14 916 уникални потребители.

В края на 2017 фондът на библиотеката наброява 260 286 библиотечни документа на стойност 423 879.37 лева от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. През 2017 година са постъпили 3 325 библиотечни документа на стойност 29 462.17 лева.

За 2017 година културната институция е регистрирала нови читатели - 4 612 и са раздадени 140 599 библиотечни документи.

          За първи път през октомври бяха въведени Електронни четци в обслужването. Трите устройства могат да се използват от потребителите на място в отдел „Обща читалня” Електронните четци са поредната стъпка на Регионална библиотека към бързото внедряване на нововъведенията в света на книгите и технологиите в отговор на потребностите на нашите потребители.

Културната дейност в Регионална библиотека през 2017 година бе насочена основно към привличане на нови читатели, приобщаване към книгата и четенето и обогатяване културния живот в града. За отбелязване на актуални събития, дати, годишнини и теми от националния и местен календар през 2017 г. бяха организирани  393 инициативи.

„Библиотеката днес е изцяло отворена към новите технологии, мотиватор за търсене на знания, място за учене, модерен културен институт съчетаващ хармонията между традицията и модерното мислене”, обобщи директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев” Силвия Врачовска.

Годишното отчетно събрание уважиха заместник-кметът по образованието в Община Враца Петя Долапчиева, общинският съветник Владислава Лакова, председателят на комисията по култура Красимир Ангелов и гл. експерт „Култура” Радосвета Крумова. 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg