библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
АПРИЛ 2018

Мисия „Научи за Ботев” изпълнена: 866 деца играха с образователни карти в библиотеката

Над 800 ученици от Враца четоха и играха с образователни карти „Научи за Ботев”. Инициативата бе част от разнообразната програма за тринадесетия Маратон на четенето 2018, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Образователната игра е разработена от библиотечните специалисти във връзка с честването на 170 години от рождението на поета революционер. Интерактивните карти успяха да провокират интереса на децата и техните преподаватели да научат любопитни факти за Христо Ботев.  В играта, предназначена за ученици от І до VII клас, се включиха общо 37 класа от начален и основен курс на врачанските училища. В дните от 10 до 20 април малко известни факти за живота, творчеството и  ценните предмети на поета революционер, запазени до днес научиха общо 866 деца.  

Най-малките приятели на книгите от детските градини в града се включиха в Маратон на четенето 2018 с преразкази, драматизации и приказкотерапия. Децата също научиха любопитни факти за Христо Ботев с помощта на кратките разкази от книгата „Разкажи ми за Ботев”.  

При изключителен интерес премина и гостуването на детските автори Мария Мартин и Никола Райков.

Общият брой на участниците в инициативите, проведени в Маратон на четенето 2018 е 1 229 деца на възраст от 4 до 14 години. В периода от 2 до 23 април библиотечните специалисти регистрираха 776 нови читатели.

 

„Нощ в библиотеката 2018”: Ако ви хареса сгрешете пак при нас!

Ако ви хареса, сгрешете пак при нас, бе посланието, което отправиха младите театрали от ТГ „ТЕМП“ при откриването на четвъртата „Нощ в библиотеката 2018”. По традиция в Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, вратите на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца останаха широко отворени за четящите хора на града.

Празничната вечер започна с „Шекспирови сонети” от ТГ „ТЕМП“ към Младежки дом – Враца, които потопиха гостите в света на изкуството и писаното слово. Веднага след това почитателите на киното се впуснаха в играта „Познай книгата от филма?!”. Откъсите от екранизираните произведения успяха да затруднят дори най-големите познавачи. Вечерта продължи със среща с един от най-известните и харесвани съвременни писатели - Радослав Гизгинджиев. Младият автор развълнува публиката с истинските истории, които са го вдъхновили да напише новата си книга „Повече от любов”. Атмосферата в залата се допълваше и от концептуална изложба на фотографии към романа.

По същото време най-малките приятели на книгите разпознаваха любимите си герои в играта „Приказкословица”. Тийнеджърите пък се съревноваваха онлайн в играта „Тривиадор”.

Нощта завърши в кино „Метропол” с прожекция на българския филм „ХIIа”.

„Добросъците” и малкото таласъмче завладяха децата от Враца

Забавните приключения на малкото таласъмче и „Добросъците” омагьосаха малките приятели на книгите. Специално, за да се срещне с четящите деца от Враца в Регионална библиотека „Христо Ботев” пристигна авторът на първите приказки-игри Никола Райков. Гостуването му е част от Маратона на четенето 2018, а атрактивният начин, по които представи героите си накара децата да се пренесат в света на Таласъмчо и всякакви животни без уши и опашки. Никола Райков разкри и любопитни подробности около издаването на новата си книга.

Нетърпеливите гости от детска градина „Детски свят” задаваха въпроси си, свързани с подробностите около появата на новата книга-игра. Учениците от първи и четвърти клас на НУ „Иванчо Младенов” пък не пропуснаха да попитат Райков коя е неговата любима приказка и каква е била причината да започне да пише книги за деца.

Срещата завърши с автографи за всички почитатели на книгите.

Райков е носител на над 10 награди и номинации. За своята книга „Добросъците“ печели наградата „Бисерче вълшебно“ с рекорден брой гласове на деца в историята на наградата – 648. Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а „Голямото приключение на малкото таласъмче“ е публикувана и в Латвия. 

Пътуваща изложба на детски рисунки в библиотеката

Пътуваща изложба на детски рисунки откриха по случай 50 години ДГ „Вълшебница” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Творбите са подредени във фоайето и ще могат да се разглеждат до края на седмицата.

Официалното откриване направи директорът на детската градина Маринела Василева.

Поздравителен адрес към педагозите и децата на ДГ „Вълшебница” отправи директорът на РБ „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска.

РБ „Христо Ботев” организира Нощ в библиотеката 2018

За четвърта поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца  се включва в Световната нощ на книгата. На 23 април /понеделник/ от 18 до 22 часа в залите на библиотеката може да размените книга, да участвате в забавни игри с интересни награди, среща с автор и много настроение…

Програма

18:00 часа - „Шекспирови сонети“ - Театрална група „ТЕМП”

18:30 часа - Игра „Познай книгата от филма!?” - Фоайе РБ

19:00 часа - Представяне на автора Радослав Гизгинджиев и новата му книга „Повече от любов” - Обща читалня

19:00 часа - Игра „Приказкословица” - Детски отдел

20:00 часа - Прожекция на българския филм „ХIIа

Инициативата се провежда с любезното съдействие на Кино „Метропол“.

Вземете със себе си книга и любим човек и елате да се запознаем, да споделяме, да се забавляваме, да научаваме…

Защото всичко се променя, когато четем!

От 1995 г. с решение на ЮНЕСКО 23 април се отбелязва по цял свят като Световен ден на книгата и авторското право. Световната нощ на книгата – „най-голямото масово подаряване на книги”, е инициатива, насърчаваща четенето и начин любимите ни книги да достигнат до нови читатели.

Световната нощ на книгата за първи път е празнувана в Обединеното кралство и Ирландия през 2011 г. на 5 март. През 2012 г. празникът е преместен на 23 април.

 

Вход свободен!

Сдружение за градски читални дари книги на библиотеката

Общо 225 тома дари Сдружение за градски читални на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Разнообразната колекция скоро ще е на разположение на читателите на отделите „Заемна за дома” и Детски.

Екипът на Регионална библиотека изказва огромна признателност за благородния жест.

„Научи за Ботев” в библиотеката във Враца

Образователна игра „Научи за Ботев” провежда Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициативата стартира от 10 април с гостуване на учениците от II клас на СУ „Васил Кънчов” с класен ръководител Калина Каменова и е посветена на 170 години от рождението на поета революционер.

Играта е разработена от библиотечните специалисти и е тазгодишният акцент в инициативата Маратон на четенето – 2018 година.

Основната цел е да насочи вниманието на учениците към любопитни и малко известни факти, свързани с Христо Ботев. Играта е предназначена за ученици от І до VII клас и ще се провежда в дните до 20 април.

Заявка за участие са направили началните училища „Иванчо Младенов”, „Иван Вазов” и средните училища „Васил Кънчов” и „Никола Войводов“ - Враца.

Снимки от гостуването на класовете ще бъдат публикувани във страницата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в социалната мрежа Фейсбук.    

 

График

за провеждане на образователна игра „Научи за Ботев”

Дата

Час

Училища/клас

10 април

10 ч.

СУ „Васил Кънчов” – II клас

10 април

12.30 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – I клас

11 април

10 ч.

СУ „Васил Кънчов” – III клас

11 април

10.50 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – II клас

11 април

11.40 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – II клас

11 април

16.00 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – I клас

12 април

10.00 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

12 април

11.00 ч.

СУ „Васил Кънчов” – IV клас

12 април

11.40 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

12 април

12.30 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

13 април

9.50 ч.

НУ „Св. Софроний Врачански” – I клас

13 април

10.50 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – II клас

13 април

11.40 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

16 април

13.20 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

16 април

14.10 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

16 април

15.00 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

16 април

15.50 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

17 април

13.20 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

17 април

14.30 ч.

НУ „Иван Вазов” - III клас

18 април

13.40 ч.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

20 април

9.50 ч.

НУ „Св. Софроний Врачански” – I клас

 

„България умира тихо” представиха във Враца

Четвъртата си книга „България умира тихо” представи Христо Казашки в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Авторът е дългогодишен журналист и е първият нещатен кореспондент на Би Би Си за България от 1989 до 1993 г.

Идеята да напише книгата се появила при едно от последните му посещения в Еленския и Троянския балкан.

„Когато видях всички тези пустеещи села и отчаянието на хората реших, че трябва да опиша безизходицата, в която живеят голяма част от сънародниците ни днес”, сподели авторът. В „България умира тихо” са събрани тъжни факти и преживявания на българи на пенсионна възраст от различни краища на страната. Това е книга, в която авторът бие тревожно камбаната, че България си отива.

„Цял живот съм бил оптимист и съм живял с надеждата, че в страната ни има много стойностни и способни хора. И съм ги виждал. Има ги, въпросът е да им се даде шанс”, каза още Казашки.

Най-четените книги през месец март 2018 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец март. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

С вълшебни приказки стартира Маратона на четенето във Враца

Във вълшебно пътешествие през „Града на скейтбордовете” се превърна откриването на Маратона на четенето във Враца. Специален гост в международния ден на детската книга – 2 април, бе създателката на поредицата Мария Мартин. Очарователната авторка посрещна малките приятели на приказките в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” и успя да ги пренесе в света на вълшебните разкази.

Мария сподели на малките читатели и  гостите от ДГ „Дъга” как е решила да създаде образите на малкия Боб, дядо му Скейто и всички прекрасни истории, събрани в поредицата „Градът на скейтбордовете”.

„Когато бях малка исках да стана вълшебница. Ето, че благодарение на книгите, които днес са пред вас успях да сбъдна мечтата си – днес съм вълшебница и мога само със силата на разказите за ви пренеса в един прекрасен свят, изпълнен с игри, забавления, приятели и много усмивки”, сподели Мария.

Най-любопитна за хлапетата са оказа книгата „Слончето от цирка”, която имаха удоволствието да чуят лично от авторката. „Омагьосани” от вълшебната сила на писаното слово 2 април се превърна в истински празник за четящите деца на Враца.

За тринадесета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се включва в националната кампания Маратон на четенето в периода от 2 до 23 април. Инициативата се организира от Българска библиотечно- информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg