библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
АПРИЛ 2018

Мисия „Научи за Ботев” изпълнена: 866 деца играха с образователни карти в библиотеката

Над 800 ученици от Враца четоха и играха с образователни карти „Научи за Ботев”. Инициативата бе част от разнообразната програма за тринадесетия Маратон на четенето 2018, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Образователната игра е разработена от библиотечните специалисти във връзка с честването на 170 години от рождението на поета революционер. Интерактивните карти успяха да провокират интереса на децата и техните преподаватели да научат любопитни факти за Христо Ботев.  В играта, предназначена за ученици от І до VII клас, се включиха общо 37 класа от начален и основен курс на врачанските училища. В дните от 10 до 20 април малко известни факти за живота, творчеството и  ценните предмети на поета революционер, запазени до днес научиха общо 866 деца.  

Най-малките приятели на книгите от детските градини в града се включиха в Маратон на четенето 2018 с преразкази, драматизации и приказкотерапия. Децата също научиха любопитни факти за Христо Ботев с помощта на кратките разкази от книгата „Разкажи ми за Ботев”.  

При изключителен интерес премина и гостуването на детските автори Мария Мартин и Никола Райков.

Общият брой на участниците в инициативите, проведени в Маратон на четенето 2018 е 1 229 деца на възраст от 4 до 14 години. В периода от 2 до 23 април библиотечните специалисти регистрираха 776 нови читатели.

 

„Нощ в библиотеката 2018”: Ако ви хареса сгрешете пак при нас!

Ако ви хареса, сгрешете пак при нас, бе посланието, което отправиха младите театрали от ТГ „ТЕМП“ при откриването на четвъртата „Нощ в библиотеката 2018”. По традиция в Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, вратите на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца останаха широко отворени за четящите хора на града.

Празничната вечер започна с „Шекспирови сонети” от ТГ „ТЕМП“ към Младежки дом – Враца, които потопиха гостите в света на изкуството и писаното слово. Веднага след това почитателите на киното се впуснаха в играта „Познай книгата от филма?!”. Откъсите от екранизираните произведения успяха да затруднят дори най-големите познавачи. Вечерта продължи със среща с един от най-известните и харесвани съвременни писатели - Радослав Гизгинджиев. Младият автор развълнува публиката с истинските истории, които са го вдъхновили да напише новата си книга „Повече от любов”. Атмосферата в залата се допълваше и от концептуална изложба на фотографии към романа.

По същото време най-малките приятели на книгите разпознаваха любимите си герои в играта „Приказкословица”. Тийнеджърите пък се съревноваваха онлайн в играта „Тривиадор”.

Нощта завърши в кино „Метропол” с прожекция на българския филм „ХIIа”.

„Добросъците” и малкото таласъмче завладяха децата от Враца

Забавните приключения на малкото таласъмче и „Добросъците” омагьосаха малките приятели на книгите. Специално, за да се срещне с четящите деца от Враца в Регионална библиотека „Христо Ботев” пристигна авторът на първите приказки-игри Никола Райков. Гостуването му е част от Маратона на четенето 2018, а атрактивният начин, по които представи героите си накара децата да се пренесат в света на Таласъмчо и всякакви животни без уши и опашки. Никола Райков разкри и любопитни подробности около издаването на новата си книга.

Нетърпеливите гости от детска градина „Детски свят” задаваха въпроси си, свързани с подробностите около появата на новата книга-игра. Учениците от първи и четвърти клас на НУ „Иванчо Младенов” пък не пропуснаха да попитат Райков коя е неговата любима приказка и каква е била причината да започне да пише книги за деца.

Срещата завърши с автографи за всички почитатели на книгите.

Райков е носител на над 10 награди и номинации. За своята книга „Добросъците“ печели наградата „Бисерче вълшебно“ с рекорден брой гласове на деца в историята на наградата – 648. Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а „Голямото приключение на малкото таласъмче“ е публикувана и в Латвия. 

Пътуваща изложба на детски рисунки в библиотеката

Пътуваща изложба на детски рисунки откриха по случай 50 години ДГ „Вълшебница” в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Творбите са подредени във фоайето и ще могат да се разглеждат до края на седмицата.

Официалното откриване направи директорът на детската градина Маринела Василева.

Поздравителен адрес към педагозите и децата на ДГ „Вълшебница” отправи директорът на РБ „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска.

РБ „Христо Ботев” организира Нощ в библиотеката 2018

За четвърта поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца  се включва в Световната нощ на книгата. На 23 април /понеделник/ от 18 до 22 часа в залите на библиотеката може да размените книга, да участвате в забавни игри с интересни награди, среща с автор и много настроение…

Програма

18:00 часа - „Шекспирови сонети“ - Театрална група „ТЕМП”

18:30 часа - Игра „Познай книгата от филма!?” - Фоайе РБ

19:00 часа - Представяне на автора Радослав Гизгинджиев и новата му книга „Повече от любов” - Обща читалня

19:00 часа - Игра „Приказкословица” - Детски отдел

20:00 часа - Прожекция на българския филм „ХIIа

Инициативата се провежда с любезното съдействие на Кино „Метропол“.

Вземете със себе си книга и любим човек и елате да се запознаем, да споделяме, да се забавляваме, да научаваме…

Защото всичко се променя, когато четем!

От 1995 г. с решение на ЮНЕСКО 23 април се отбелязва по цял свят като Световен ден на книгата и авторското право. Световната нощ на книгата – „най-голямото масово подаряване на книги”, е инициатива, насърчаваща четенето и начин любимите ни книги да достигнат до нови читатели.

Световната нощ на книгата за първи път е празнувана в Обединеното кралство и Ирландия през 2011 г. на 5 март. През 2012 г. празникът е преместен на 23 април.

 

Вход свободен!

Сдружение за градски читални дари книги на библиотеката

Общо 225 тома дари Сдружение за градски читални на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Разнообразната колекция скоро ще е на разположение на читателите на отделите „Заемна за дома” и Детски.

Екипът на Регионална библиотека изказва огромна признателност за благородния жест.

„Научи за Ботев” в библиотеката във Враца

Образователна игра „Научи за Ботев” провежда Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициативата стартира от 10 април с гостуване на учениците от II клас на СУ „Васил Кънчов” с класен ръководител Калина Каменова и е посветена на 170 години от рождението на поета революционер.

Играта е разработена от библиотечните специалисти и е тазгодишният акцент в инициативата Маратон на четенето – 2018 година.

Основната цел е да насочи вниманието на учениците към любопитни и малко известни факти, свързани с Христо Ботев. Играта е предназначена за ученици от І до VII клас и ще се провежда в дните до 20 април.

Заявка за участие са направили началните училища „Иванчо Младенов”, „Иван Вазов” и средните училища „Васил Кънчов” и „Никола Войводов“ - Враца.

Снимки от гостуването на класовете ще бъдат публикувани във страницата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца в социалната мрежа Фейсбук.    

 

График

за провеждане на образователна игра „Научи за Ботев”

Дата

Час

Училища/клас

10 април

10 ч.

СУ „Васил Кънчов” – II клас

10 април

12.30 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – I клас

11 април

10 ч.

СУ „Васил Кънчов” – III клас

11 април

10.50 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – II клас

11 април

11.40 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – II клас

11 април

16.00 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – I клас

12 април

10.00 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

12 април

11.00 ч.

СУ „Васил Кънчов” – IV клас

12 април

11.40 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

12 април

12.30 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

13 април

9.50 ч.

НУ „Св. Софроний Врачански” – I клас

13 април

10.50 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – II клас

13 април

11.40 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – IV клас

16 април

13.20 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

16 април

14.10 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

16 април

15.00 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

16 април

15.50 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

17 април

13.20 ч.

НУ „Иванчо Младенов” – III клас

17 април

14.30 ч.

НУ „Иван Вазов” - III клас

18 април

13.40 ч.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

20 април

9.50 ч.

НУ „Св. Софроний Врачански” – I клас

 

„България умира тихо” представиха във Враца

Четвъртата си книга „България умира тихо” представи Христо Казашки в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Авторът е дългогодишен журналист и е първият нещатен кореспондент на Би Би Си за България от 1989 до 1993 г.

Идеята да напише книгата се появила при едно от последните му посещения в Еленския и Троянския балкан.

„Когато видях всички тези пустеещи села и отчаянието на хората реших, че трябва да опиша безизходицата, в която живеят голяма част от сънародниците ни днес”, сподели авторът. В „България умира тихо” са събрани тъжни факти и преживявания на българи на пенсионна възраст от различни краища на страната. Това е книга, в която авторът бие тревожно камбаната, че България си отива.

„Цял живот съм бил оптимист и съм живял с надеждата, че в страната ни има много стойностни и способни хора. И съм ги виждал. Има ги, въпросът е да им се даде шанс”, каза още Казашки.

Най-четените книги през месец март 2018 г.

На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец март. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

С вълшебни приказки стартира Маратона на четенето във Враца

Във вълшебно пътешествие през „Града на скейтбордовете” се превърна откриването на Маратона на четенето във Враца. Специален гост в международния ден на детската книга – 2 април, бе създателката на поредицата Мария Мартин. Очарователната авторка посрещна малките приятели на приказките в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев” и успя да ги пренесе в света на вълшебните разкази.

Мария сподели на малките читатели и  гостите от ДГ „Дъга” как е решила да създаде образите на малкия Боб, дядо му Скейто и всички прекрасни истории, събрани в поредицата „Градът на скейтбордовете”.

„Когато бях малка исках да стана вълшебница. Ето, че благодарение на книгите, които днес са пред вас успях да сбъдна мечтата си – днес съм вълшебница и мога само със силата на разказите за ви пренеса в един прекрасен свят, изпълнен с игри, забавления, приятели и много усмивки”, сподели Мария.

Най-любопитна за хлапетата са оказа книгата „Слончето от цирка”, която имаха удоволствието да чуят лично от авторката. „Омагьосани” от вълшебната сила на писаното слово 2 април се превърна в истински празник за четящите деца на Враца.

За тринадесета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се включва в националната кампания Маратон на четенето в периода от 2 до 23 април. Инициативата се организира от Българска библиотечно- информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg