библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
МАЙ 2018

Частица от Ботев за всеки

Частица от книжовното наследство на България вече е достъпно до широката общественост чрез силата на новите технологии. В рамките на Ботев дни 2018 в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца бе представено дигиталното копие на една книжовна ценност – джобното тефтерче на Христо Ботев. В оригиналния личен бележник поета революционер е записвал данни за литературната си дейност, имена на свои революционни съратници. Там е и черновата на стихотворението „Обесването на Васил Левски”.

Електроннто издание е съвместен проект на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца по повод 170 години от рождението на поета революционер.  Представителите на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” разказаха любопитни факти около откриването на културната ценност и пътят, през който е преминало тефтерчето, докато достигне до архива им.

Специални гости бяха зам.-кметът на Община Враца Мария Попова, делегация от сръбския град Бор, почетния консул на България в Марсилия Жан-Мари Мартен, зам.-директорът на СУ „Христо Ботев” Татяна Ангелова, учители от ППМГ „Акад. Иван Ценов”, преподаватели и ученици от СУ „Васил Кънчов”.

Дигитализираното копие на тефтерчето е издадено и на флаш памет, която съдържа всичките стихотворения на Христо Ботев и 3 от неговите емблематични стихотворения, преведени на английски език – „Хаджи Димитър”, „Борба” и „Моята молитва”. Към луксозното издание е изработена и миникнижка с размери 5 см на 7 см. Тя съдържа кратки биографични данни за Христо Ботев, 3 от емблематичните му стихотворения – „Хаджи Димитър”, „Борба” и „Моята молитва”, прощалното писмо на Христо Ботев „До семейството му”, което е написал от параход „Радецки” на 17 май 1876 година, няколко снимки и документи свързани с живота и делото на поета революционер. Миникнижката е двуезична – на български и английски език.

Дигиталната копие на тефтерчето на Ботев е достъпно на сайта на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца на адрес: http://libvratsa.org/botev/notebook.html, както и на сайта на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

В Деня на Враца екземпляр от бутиковото издание получи посланикът на РБ „Христо Ботев” и евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев. 

Концерт в библиотеката: Врачанската банда П.А.Р.К. представи нов албум в читалнята

За първи път читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се превърна в музикална сцена. Нестандартното решение дойде от вокала на врачанската банда П.А.Р.К. Росен Найденов, който избра уютната атмосфера сред книжните лавици за дебютното представяне на албума „Lomography“ /Ломография/. Това е първата им акустична компилация от авторски парчета без определено стилово звучене. Автор на текстовете е китаристът и създател на бандата Росен Найденов, който за първи път влиза в ролята и на вокал. Останалите членове на групата са Пепи - бас, Ани - китара, вокал и мелодика, Иван Качората - перкусии, кахон, ксилофон.

Албумът е записан през последната една година и се отличава с непринудено и леко звучене. Идеята ни беше музиката, която правим да забавлява и да ни кара да не гледаме чак толкова сериозно на „нещата от живота“, разказа пред гостите на представянето Росен Найденов.

Всяка една от 9-те песни в компилацията носи специално послание и създаването му е провокирано от забавна и много лична за всеки от музикантите случка.

В края на срещата изпълнителите пуснаха да прозвучи и последното парче „Пауново перо” с гост-вокал Мирослава Ценова, която е в Италия.  

РБ „Христо Ботев” - Враца стартира проект „Техно Либ”

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започва работа по проект „Техно Либ” – мини технологичен център в библиотеката. Разработката ще се изпълнява в партньорство със сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.

Основната цел е създаване на мини технологичен център за обучение и демонстрации на нови технологични чудеса - дрон в библиотеката, роботика в библиотеката в специално създадена „Зона за тийнейджъри”. Библиотеката да инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да можем да позволим на нашите потребители да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си. Да привлечем тийнейджърската аудитория към библиотеката.

Специфичните цели са: дa сe привлекат, обучат и направят демонстрации за  хора във възрастова група 15 - 19 години; въвеждане на младежите в света на високите технологии; създаване на роботи и възможност за участие в състезания по конструиране и роботика; да се повиши компетентността на 20 библиотечни служители за работа с новите технологии и приложения с цел формиране на умения за оказване на помощ при съдействие на потребителите; да се утвърди ролята на Регионалната библиотека като водещ информационен и образователен център.

Целевата група ще бъдат потребители на възраст между 15 и 19 години. В резултат на проекта ще бъдат обучени 60 потребители - 40 потребители, разделени на две групи по 20 човека в обучение „Увод в роботиката” и една група от 20 човека в обучение „Дрон в библиотеката”.

В рамките на проекта ще бъде изграден мини технологичен център в библиотеката с цел по-широк достъп до информационните услуги в специално обособена „Зона за тийнейджъри”. Новото място за младите хора на Враца ще е оборудвано с най-нови технологии и дейности. Ще се провеждат ежегодни обучения за работа с дрон и хоби роботика с комплекти Ардуино, съвместно с „Враца Софтуер Общество”.

Продължителността на проекта е от май до ноември 2018 година. Общият бюджет е 5 015 лева.                                      

Обученията за потребители започват в средата на юни. Желаещите да се включат могат да се запишат на телефон:  0878 236 263, e-mail: libvratsa@libvratsa.org или на място в Регионална библиотека до 12 юни 2018 година, включително.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Тихомир Иванов във Враца: Следвайте знаците и сами ще стигнете до правилния си път

Вглеждайте си в себе си, вярвайте на собствените си възможности, следвайте знаци и мечтайте промяната, защото вие може да я осъществите – това бе посланието, което Тихомир Иванов отправи към публиката във Враца при представянето на дебютната си книга „Камино: Пътят към завръщането”. Срещата започна със своеобразно пътешествие през испанските провинции, премина през разказите за суровата реалност на пътя, нощите в приютите и емоциите, които неизменно съпровождат поклонниците по 800-километровия френски маршрут, за да достигнат до Финистере /„краят на света”/.

Младият автор разказа, че пътят до написването на книгата също се оказал достатъчно дълъг. Цели две години му отнело да реши да събере разказа си за преживяването Камино, което за него започнало още от малкия град Чирпан, с мечтите за професионална реализация и слава и завършило със завръщането – обратно у дома – при семейството.

Разказите на автора провокираха серия въпроси от бъдещи ентусиасти да потърсят личния си мир по Камино де Сантяго.

Срещата завърши с автографи и пожелания за Buen Camino!

Връчиха библиотечните награди за област Враца за 2017 година

За четвърта  поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално дружество на ББИА – секция Враца връчиха годишните библиотечни награди. Отличията бяха раздадени на официална церемония в Деня на професионалния празник – 11 май – Ден на българския библиотекар в парк-хотел „Асеневци” във Велико Търново.

Тази година призът „Най - добра библиотека в област Враца на 2017 г.” получи библиотеката при НЧ „Напредък 1898” – с. Търнава, общ. Бяла Слатина, представлявана от Татяна Мариновска.

С титлата „Най-добър библиотекар в област Враца на 2017 г.” бе удостоена Димитринка Илиева Георгиева, секретар-библиотекар при НЧ „Просвета-1909”  с. Хайредин, обл. Враца.

В категория „Подкрепа за библиотеките 2017 г.” наградата отиде при  – „Сдружение за градски читални” - София.

По случай професионалния празник екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца получи поздравителни адреси от евродепутата от групата на ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеката Владимир Уручев и кмета на Община Враца Калин Каменов.

Обучиха библиотечни специалисти за работа с облачни услуги и защита на данните

По повод 11 май - професионалния празник на библиотечните и информационни работници Регионална библиотека „Христо Ботев”Враца организира обучителен семинар „Библиотеките и цифровия свят” за библиотечните специалисти от библиотеките на територията на област Враца.

Семинарът се проведе в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново. Участниците се запознаха с Новия европейски регламент за защита на личните данни и прилагането му в обществените библиотеки на територията на област Враца (EU2016/679-GDPR).

Директорът на библиотеката Силвия Врачовска направи указания за актуализиране на информацията съдържаща се в базата данни на Регистъра на обществените библиотеки. Библиотечният специалист от отдел СБИО Генади Богданов запозна колегите с темите „Услуги в облак. Дигитален маркетинг и защита на данните”. В обученията се включиха 47 библиотекари от област Враца.

Подаръци за читателите в Деня на Европа

По повод 9 май - Деня на Европа всички посетители на Справочно-библиографски и информационен отдел към Регионална библиотека „Христо Ботев” бяха приятно изненадани с подаръци, предоставени от Европейската комисия и Европейския информационен център „Европа Директно” - Враца. Целта на инициативата е да се идентифицират нуждите на гражданите и реалното им обвързване с възможностите, които предлага Европейския съюз като образование, свободно придвижване на хора, стоки капитали и услуги, както и възможности за работа и развитие в общия европейски дом.

Национална библиотечна седмица

14-21 май 2018 година

Тема:

„Достойно бъдеще за нашите библиотеки”

 

В дните от 14 до 21 май ще се проведе тринадесетата Национална библиотечна седмица, под мотото „Достойно бъдеще за нашите библиотеки”. Целта е да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и местните власти с неотложните проблеми в библиотечния сектор и необходимостта от незабавни действия за реформирането му.

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще се включи в кампанията с няколко инициативи

 

16 май, 17.30 часа – Обща читалня

Представяне на българския автор Тихомир Иванов. Той ще разкаже за книгата си „Камино: Пътят на завръщането”. Книгата е на три равнища. Първият пласт е Камино с всичко, което може да предложи на поклонниците - пътеписната част в творбата. На втори план излизат личният път и житейската история на автора. Тихомир Иванов разголва душата си, егото си, търсейки себе си и показва модела, по който го е постигнал. Но най-ценно според него е третото равнище, което разкрива и мотивацията му да напише книгата. Това са личните преживявания и осъзнавания на читателя, който през физическото и духовно приключение на Камино ще има възможността да пътешества метафорично не само по пътеките и селищата на слънчева Испания, но и ще открие истини за себе си.

 

17 май, 17.30 часа – Обща читалня

Кръгла маса на тема „Достойно бъдеще за нашите библиотеки” във връзка с отбелязването на 5 години от началото на кампанията „Посланици на библиотеките”. Участници в срещата ще бъдат посланиците на библиотеката, които през годините са допринесли за нашите застъпнически кампании.  

 

18 май, 16.00 часа – Обща читалня

Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца започва работа по проект „Техно Либ - мини технологичен център в библиотеката”. Партньорска организация по проекта е сдружение с обществена ползва  „Враца Софтуер Общество”. Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България“ в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот“, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

 

21 май, 18.00 часа – Обща читалня

Музикантите от група P.A.R.K. ще представят дебютния си албум „Ломография” пред врачанските си почитатели на 21 май. За място на срещата те са избрали нетрадиционно, но много любимо на хората от града място – библиотеката. Изпълнителите ще ни зарадват с осем авторски композиции.

 

14-18 май - Дни на отворените врати

Всеки гражданин ще има възможност да посети библиотеката и да се запознае със справочно-информационните възможности на отделите и ще получи едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката. Заявете участие предварително на телефон: 0878 236 263 или на място в Регионална библиотека – Враца, ул. Петропавловска № 43.

 

 

Очакваме Ви!

Най-четените книги през месец април 2018 г.
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец април. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg