библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ОКТОМВРИ 2018      СЕПТЕМВРИ 2018      АВГУСТ 2018      ЮЛИ 2018      ЮНИ 2018      МАЙ 2018       АПРИЛ 2018      МАРТ 2018      ФЕВРУАРИ 2018      ЯНУАРИ 2018      ДЕКЕМВРИ 2017      НОЕМВРИ 2017      ОКТОМВРИ 2017      СЕПТЕМВРИ 2017      АВГУСТ 2017      ЮЛИ 2017      ЮНИ 2017      МАЙ 2017      АПРИЛ 2017      МАРТ 2017      ФЕВРУАРИ 2017      ЯНУАРИ 2017     
ЮНИ 2018

Тийнейджъри влизат в света на роботиката с проект „Техно Либ”

Започнаха първите обучения „Увод в роботиката” по проект „Техно Либ – мини технологичен център в библиотеката”. Разработката на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще се изпълнява в партньорство със сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.

В продължение на 3 седмици подрастващи и младежи от Враца ще опознаят света на високите технологии. Участници са на възраст от 10 до 20 години и ще имат възможността да се запознаят с основните понятия и принципи за работа с хоби роботи, да създават и изобретявате хардуерни обекти с Ардуино. Във времето за конструиране ще изучат тънкостите и ще се забавлявате със сгъваеми роботи, работещи със слънчева енергия.

Основната цел на проекта е създаване на мини технологичен център за обучение и демонстрации на нови технологични чудеса - дрон в библиотеката, роботика в библиотеката в специално създадена „Зона за тийнейджъри”. Библиотеката да инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да можем да позволим на нашите потребители да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си. Да привлечем тийнейджърската аудитория към библиотеката.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Старт на конкурса „Книгата – мой приятел”

Конкурсът „Книгата - мой приятел” стартира с началото на лятната ваканция за учениците. Той се обявява за трета поредна година от народния представител от Враца Петя Аврамова. В инициативата могат да се включат всички ученици, които посещават Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца.

Участниците са разделени в 3 възрастови групи – от 7 до 10 години включително, от 11 до 14 години и над 14-годишна възраст. Учениците, които прочетат най-много книги във всяка една от групите, ще получат подарък - ваучер за закупуване на книги.

Тази година регламентът на конкурса е променен, като се акцентира върху четене с разбиране. Всички желаещи да участват в него трябва да имат Читателски дневник, в който да записват заглавието, автора и най-запомнящите се моменти от прочетените книги.

Победителите ще бъдат определени в началото на следващата учебна година, с помощта на директора на библиотеката Силвия Врачовска и служителите в различните отдели. Задължително условие е наградените ученици да представят и своя Читателски дневник.

Започва „Лято в библиотеката 2018”

Лято, пълно с предизвикателства, организира Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициативите са насочени към децата и тийнейджърите в града и ще се проведат в периода 2 юли – 31 август. Тази година акцентът е върху инициативите, които стимулират творческото мислене, талантите, креативността и интересът към търсене на знания и насърчаване на четенето. Подготвени са 3 предизвикателства.

Първото предизвикателство е академия за творческо писане. Тя стартира от 3 юли и е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да работим с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията. Идеята ни е да ги срещнем с гост-ментори, които да им предадат опита си. Децата ще получат умения за назоваване на общото и осъзнаване на важното в разнородни текстове, запознаване с жанровете, ще има работилници за измисляне на заглавия, упражнения по стил, илюстриране. Целта е да се акцентира на правилната употреба на българския език и неговото многообразие, да се подпомагат деца с изявени интереси в областта на литературата, да насърчава техните заложби и да им дава възможност за изява.

В началото на юли започва и второто издание на инициативата #VlogOn. Тя отново е насочена към децата от 10 до 16 години и основата цел е да получат знания в областта на новите технологии, комуникации, краезнание, безопасната работа с Интернет, създаване на видео канали в социалните мрежи. Идеята е в края на курса всеки от тях да създаде свои собствен видео блог – влог.

Третото предложение е насочено към по-малките от 3 до 10 години и е озаглавено „Детска архитектурна работилница”. Целта е в продължение на 4 седмици децата да подредят карта „мини Европа” с архитектурните паметници от страните на Стария континент. Това ще се случи с помощта на 3D пъзели. Докато се забавляват децата ще се запознаят с основна информация за културните забележителности и ще слушат традиционни приказки за всяка страна.

В програмата сме отделели специален ден и за четенето на детски приказки за нашите най-малки приятели от 0 до 10 години. Лятната ни читалня тази година ще бъде всяка сряда в Детски отдел.

Петъкът сме запазили за забавления. В приказни игри всички посетители ще могат да рисуват, оцветяват, да изработват оригами, книгоразделители и мини книжка „Моето лято”.

Тази година всички участници в летните инициативи ще получат специална читателска карта „Лято в библиотеката“. На гърба й ще има 3 отделения /3 нива/ с броя на всички инициативи. За всяко участие децата ще събират печати. След всяко ниво децата попълнили всички посещения ще имат възможността да се включат в забавна работилница „Арт дизайн: Book слоган”. Децата ще бъдат запознати с термина „слоган” и ще получат идеи как да направят атрактивно послание. С помощта на текстилни маркери ще си напишат личните book слогани с цитати от книги или послания от любими художествени произведения и ще имат възможност да изработят уникални аксесоари за себе си.

На финала децата, които са събрали най-много печати ще получат награди от библиотеката.

Всички инициативи са безплатни и се организират с предварително записване на място в библиотеката, по телефон: 0878 236 263 или на имейл: libvratsa@libvratsa.org.

Най-четените книги през месец май 2018 г.
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец май. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm 

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg