библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
ЮНИ 2018

Тийнейджъри влизат в света на роботиката с проект „Техно Либ”

Започнаха първите обучения „Увод в роботиката” по проект „Техно Либ – мини технологичен център в библиотеката”. Разработката на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще се изпълнява в партньорство със сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”.

В продължение на 3 седмици подрастващи и младежи от Враца ще опознаят света на високите технологии. Участници са на възраст от 10 до 20 години и ще имат възможността да се запознаят с основните понятия и принципи за работа с хоби роботи, да създават и изобретявате хардуерни обекти с Ардуино. Във времето за конструиране ще изучат тънкостите и ще се забавлявате със сгъваеми роботи, работещи със слънчева енергия.

Основната цел на проекта е създаване на мини технологичен център за обучение и демонстрации на нови технологични чудеса - дрон в библиотеката, роботика в библиотеката в специално създадена „Зона за тийнейджъри”. Библиотеката да инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да можем да позволим на нашите потребители да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си. Да привлечем тийнейджърската аудитория към библиотеката.

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Старт на конкурса „Книгата – мой приятел”

Конкурсът „Книгата - мой приятел” стартира с началото на лятната ваканция за учениците. Той се обявява за трета поредна година от народния представител от Враца Петя Аврамова. В инициативата могат да се включат всички ученици, които посещават Регионална библиотека „Христо Ботев”-Враца.

Участниците са разделени в 3 възрастови групи – от 7 до 10 години включително, от 11 до 14 години и над 14-годишна възраст. Учениците, които прочетат най-много книги във всяка една от групите, ще получат подарък - ваучер за закупуване на книги.

Тази година регламентът на конкурса е променен, като се акцентира върху четене с разбиране. Всички желаещи да участват в него трябва да имат Читателски дневник, в който да записват заглавието, автора и най-запомнящите се моменти от прочетените книги.

Победителите ще бъдат определени в началото на следващата учебна година, с помощта на директора на библиотеката Силвия Врачовска и служителите в различните отдели. Задължително условие е наградените ученици да представят и своя Читателски дневник.

Започва „Лято в библиотеката 2018”

Лято, пълно с предизвикателства, организира Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Инициативите са насочени към децата и тийнейджърите в града и ще се проведат в периода 2 юли – 31 август. Тази година акцентът е върху инициативите, които стимулират творческото мислене, талантите, креативността и интересът към търсене на знания и насърчаване на четенето. Подготвени са 3 предизвикателства.

Първото предизвикателство е академия за творческо писане. Тя стартира от 3 юли и е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да работим с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията. Идеята ни е да ги срещнем с гост-ментори, които да им предадат опита си. Децата ще получат умения за назоваване на общото и осъзнаване на важното в разнородни текстове, запознаване с жанровете, ще има работилници за измисляне на заглавия, упражнения по стил, илюстриране. Целта е да се акцентира на правилната употреба на българския език и неговото многообразие, да се подпомагат деца с изявени интереси в областта на литературата, да насърчава техните заложби и да им дава възможност за изява.

В началото на юли започва и второто издание на инициативата #VlogOn. Тя отново е насочена към децата от 10 до 16 години и основата цел е да получат знания в областта на новите технологии, комуникации, краезнание, безопасната работа с Интернет, създаване на видео канали в социалните мрежи. Идеята е в края на курса всеки от тях да създаде свои собствен видео блог – влог.

Третото предложение е насочено към по-малките от 3 до 10 години и е озаглавено „Детска архитектурна работилница”. Целта е в продължение на 4 седмици децата да подредят карта „мини Европа” с архитектурните паметници от страните на Стария континент. Това ще се случи с помощта на 3D пъзели. Докато се забавляват децата ще се запознаят с основна информация за културните забележителности и ще слушат традиционни приказки за всяка страна.

В програмата сме отделели специален ден и за четенето на детски приказки за нашите най-малки приятели от 0 до 10 години. Лятната ни читалня тази година ще бъде всяка сряда в Детски отдел.

Петъкът сме запазили за забавления. В приказни игри всички посетители ще могат да рисуват, оцветяват, да изработват оригами, книгоразделители и мини книжка „Моето лято”.

Тази година всички участници в летните инициативи ще получат специална читателска карта „Лято в библиотеката“. На гърба й ще има 3 отделения /3 нива/ с броя на всички инициативи. За всяко участие децата ще събират печати. След всяко ниво децата попълнили всички посещения ще имат възможността да се включат в забавна работилница „Арт дизайн: Book слоган”. Децата ще бъдат запознати с термина „слоган” и ще получат идеи как да направят атрактивно послание. С помощта на текстилни маркери ще си напишат личните book слогани с цитати от книги или послания от любими художествени произведения и ще имат възможност да изработят уникални аксесоари за себе си.

На финала децата, които са събрали най-много печати ще получат награди от библиотеката.

Всички инициативи са безплатни и се организират с предварително записване на място в библиотеката, по телефон: 0878 236 263 или на имейл: libvratsa@libvratsa.org.

Най-четените книги през месец май 2018 г.
На Вашето внимание представяме най-четените книги за месец май. Още заглавия, налични в библиотеката, можете да потърсите в нашия интернет каталог на този уеб адрес http://catalog-library.rimex-ltd.com/absw/abs.htm 

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg