библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
Абонамент за 2019 година

Уважаеми читатели,

В  читалня „Периодика” можете да намерите следните периодични издания:


Вестници:

Ежедневници

„България днес”

24 часа

Дума

Земя

Меридиан Мач

Монитор

„Сега

Телеграф

„Труд”

Седмичници

„Аз буки”

„Всичко за семейството”

„Държавен вестник”

„Жълт труд”

„Лечител”

„Литературен вестник”

„Минаха години”

„Над 55”

„Словото днес”

Стандарт

„Строго секретно”

„168 часа”

„Трета възраст”

„Учителско дело”

Регионални

Конкурент

Северозапад днес

Слово плюс

Списания:

Научно-популярни

„АКЪЛчета 8-12 клас“

„АКЪЛчета 8 - 12 клас“ е национално списание за подготовка и образователна информация. Автори са популярни в педагогическите среди специалисти и преподаватели, издавали учебници, учебно-помощна и справочна литература. В изданието ще откриете материали за самоподготовка и текущ контрол по всички учебни предмети, тренировъчни изпити по Български език и литература и всички учебни предмети за държавен зрелостен изпит – матура, подготовка за олимпиади, теми за кандидатстудентски изпити и информация за кандидат-студенти и помощ при избор на университет у нас и в чужбина.

 

„Будител”

„Будител”- списание за история, археология и памет. Излиза в четири книжки годишно.

 

„Български език и литература”

Научно-методическо списание  на Министерство на образованието, младежта и науката. Месечно издание.

 

„Български фолклор”                   

Списание „Български фолклор“ е единственото българско периодично академично издание, посветено на изследването на фолклора и популяризирането на фолклористичната проблематика. Списанието е основано през 1975 г. като орган на Института за фолклор при БАН (1973–2010). „Български фолклор“ излиза в четири книжки годишно.     

  

„Геополитика“

Списание за геополитика, геостратегия и анализи - издание на българското геополитическо дружество.

 

„Детска градина”

Списание „Детска градина" (предишно заглавие „Дом, дете, детска градина”) е научно методическо списание. На неговите страници ще намерите голям брой публикации в сферата на предучилищното образование. „Дом, дете, детска градина” осигурява специализирана и помощна информация в теорията и практиката на предучилищното възпитание. Периодичност - двумесечно.

 

„Икономика”

Списание Икономика” е най-авторитетното икономическо издание в България.  В него се публикуват статии по актуални проблеми на икономиката и управлението. Излиза един път месечно.

 

„Икономическа мисъл”

Списание „Икономическа мисъл” е водещо академично теоретично списание в България, което се издава от Икономическия институт на Българската академия на науките.  На своите страници „Икономическа мисъл” отразява актуалното състояние и развитие на икономическата теория и стопанската практика у нас и в други страни. Списанието излиза в 6 книжки годишно.

 

Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата. Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен - Средата (политическа, макроикономическа, регулаторна правна), Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт), Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса). 

 

„Кино”

Списание „Кино” е авторско издание. На неговите страници свои текстове публикуват критици и кинематографисти от всички поколения. Списание „Кино” е издание на Съюз на Българските Филмови дейци. Излива в 6 книжки годишно.

 

Култура

Месечник за изкуство, култура и публицистика. Изданието е територия, свободна за дискусии, то не налага единствено валидна гледна точка, а поддържа идеята, че културата е общност на ценности и идеи.

 

„Математика”

Списание „Математика” е един от главните източници на материали по математика за ученици и преподаватели. Списанието публикува информация (задачи, решенията им, победители) за всички най-важни състезания в България. Периодичност: шест броя на година.

 

Медицински преглед

Многопрофилно научно медицинско списание за оригинални разработки – обзори, оригинални статии, казуистика. Редовно застъпени са и рубрики като „Мениджмънт в здравеопазването“, „В помощ на практиката“ „Медицинска етика“, „История на медицината“ и др. Списанието е с безспорен научен характер.   

 

„Международни отношения”

Списание за дипломация, политика и икономика. Излиза в четири книжки.

 

„Мениджър”

Сп. Мениджър е единственото по рода си бизнес списание у нас. В него читателите ще намерят информация за  модерните и ефективни практики в областта на мениджмънта, маркетинга, бизнеса и технологиите. Излиза един път месечно.

 

„Минало

Списание Минало е тримесечно списание за история, което излиза от 1994 г. Списанието има за цел да популяризира достиженията на българската историческа наука, на археологията, етнографията и нумизматиката. 

 

„Музикални хоризонти”

„Музикални хоризонти” е специализирано списание, включващо статии и  разработки свързани с  музиката, танца и творчеството на големите личности в историята на българската музика и музикознание. Месечно издание.

 

„Общество и право”

Списание за правна теория и практика, интервюта с известни юристи и забележителни личности. Журналистически разследвания. Дискусии и анализи по законодателни проблеми. Юридически коментари. Правни консултации. Криминални разкази.

 

„Педагогика”

Научно-теоретично и методическо списание, представящо различните аспекти на педагогическото познание. От 2012 г. списание „Педагогика” обединява научно-теоретичното списание „Педагогика” и научно-методическите списания „Предучилищно възпитание” и „Начално образование”. Излиза един път месечно.

 

„Пламък”

Месечно списание за литература, изкуство и публицистика.

 

„Предучилищно и училищно образование

Списанието е научно-методическа периодика. На страниците му ще намерите богат асортимент от научно-методически материали, свързани с теоретичното и практическо управление, методология и реализиране на образователния процес от всички образователни степени. Периодичност: 6 книжки (на 2 месеца).

 

„Проблеми на изкуството”

Списание за теория, история и критика на изкуството. Излиза в четири книжки.

 

„Спорт и наука”

„Спорт и наука” е научно-методическо списание, издание на „Министерството на младежта и спорта”, „Национална спортна академия”, „Българския олимпийски комитет” и „Българския съюз за физическа култура и спорт”. Излиза в шест книжки.

 

„Съвременник”

Съвременник” е списание за световна литература, превърнало се в култово издание с огромно духовно влияние върху българската интелигенция. Освен чисто художествените текстове в него се отпечатват и пътеписи, знаменити езотерични материали, най-интересното от съвременната наука, религия и философия. Излиза в четири книжки.

 

„Съвременно право”

Списание „Съвременно право“ представя на читателите статии и други интересни авторски материали с принос за развитието на българската правна наука.

 

„Философия”

Списание „Философия” е научно издание, насочено към това да насърчава изследвания и дискусии във всички области на философията: метафизика, гносеология, логика, етика, естетика, социална и политическа философия, история на философията и философия на науката, религията, историята, езика, образованието и др.

 

„Чуждоезиково обучение”

Списанието „Чуждоезиково обучение” е първото и най-старото, излизащо без прекъсване, българско лингводидактическо научно издание. В него се публикуват материали (статии, обзори, научни съобщения, рецензии, хроники), посветени на съвременните и класически езици, култури и образователно дело. Излиза в шест книжки.

За свободното време

 

„Жената днес

В ежемесечното списание „Жената днес” ще откриете интересни авторски четива за жената и от нея, за мъжа и от него. Както и любопитна и полезна информация за всички важни неща: децата, любовта, секса, храната, духа, здравето, пътуванията, културата, изкуството, красотата, модата, благополучието, живота, Вселената.

 

„Журнал за жената“

Списанието е уникално съчетание на полезни съвети и развлечение, на сериозното и забавното. Изданието включва интересни, полезни и занимателни статии, четива за свободното време, юридическа консултация.

 

„Здравен журнал”

„Здравен журнал” е практичното здравно списание на българската жена. На страниците на списанието ще намерите съвети на специалисти, медицински новости и всичко необходимо, за да не боледувате, а да изглеждате чудесно и в отлична форма. „Здравен журнал” излиза всеки месец на 4-то число.

 

„Кулинарен журнал”

„Кулинарен журнал” е единственото списание в България, което подбира и изпробва в кухнята си най-добрите рецепти, изпратени именно от читателите. Излиза два пъти в месеца: на 1-о и на 15-то число.

 

„Къща и градина”

„КЪЩА&ГРАДИНА" е списание за дизайн на дома и градината . То е истинска домашна енциклопедия, излизащо два пъти седмично.

 

„Наш дом

Наш дом е списание за интериор, дизайн и архитектура. Съдържа разнообразни рубрики, които дискутират тенденциите и ориентират в предложенията на пазара. Списанието е практично ориентирано с идеята да бъде полезно на всеки, който обзавежда жилище.

 

„Осем - За твоя космос”

СПИСАНИЕ 8 - за твоя космос е българско научнопопулярно списание, което продължава духа и традициите на любимото на поколения българи сп. "Космос", излизало от 1962 г. до 90-те години на ХХ в. Списанието представя популярна и задълбочена информация за науката, природата, алтернативната медицина, древната история и неочакваното, като с акцент и приоритет са откритията и новините от България, или свързани с хората в страната. Списанието излиза на 8-и всеки месец.

 

ELLE BG

„Ел" (на френски: ELLE - „Тя“) е списание за мода, красота и здраве. Излиза един път в месеца. 

 

„National Geografic BG”

„National Geographic” е строго научно, официалното издание на една от най-големите световни научни и образователни организации с идеална цел - Националното географско дружество на САЩ.  С помощта на изчерпателни и актуални статии, а също и с легендарни фотографии и карти списанието отразява и интерпретира динамичните световни промени, пречупени през призмата на личния опит. Излиза всеки месец на 4-то число.

Детски списания

 

„Бърборино”

Списание за деца от 4 до 8 години, включващо подходящи четива и стихове; забавни игри и занимания, чрез които децата се запознават със света около себе си и се подготвят за училище; много конкурси и награди. Периодичност: един път месечно.


„Колите"

Списание „Колите” е разработено по едноименните филми на Дисни/Пиксар. То отново среща малките читатели с любимите им герои. На базата на весели комикси, забавни игри и предизвикателни задачки децата имат възможността да се забавляват и да развиват наблюдателността и съобразителността си.

 

 

„Питко Любопитко“

Издание за деца от 3 до 6 години. Bъв всеки брой ще откриeтe ощe тематични игри зa рaзвивaнe нa миcлeнeто, четенето и вниманието. Включени са игри за броене, любопитни фaкти зa чeтeнe, глaвоблъcкaници и идeи зa модeлирaнe.


„Принцеса“

„Принцеса“ - списанието с любимите героини на Дисни. Завладяващите истории за Пепеляшка, Спящата красавица, Бел, Ариел, Ясмина, Мулан, Снежанка, Покахонтас, Алиса и Есмералда ще пренесат децата във вълшебния приказен свят. А докато оцветяват изящните рисунки или създават със собствените си ръце чудни дреболийки, ще се почувстват като истински принцеси. В списание „Принцеса“ се крият още много изненади - невероятни плакати и интересни конкурси с награди.

 

© 2002-2019 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg