библиотека Врацарегионална библиотекаХристо Ботев
книги
 
Абонамент за 2017 година

Уважаеми читатели,

В  читалня „Периодика” можете да намерите следните периодични издания:


Вестници:

Ежедневници

„България днес”

24 часа

Дума

Земя

Меридиан Мач

Монитор

Стандарт

Телеграф

„Труд”

Седмичници

  „Аз буки”

 „Гимназист”

 „Държавен вестник”

 „Жълт труд”

 „Капитал”

 „Култура”

 „Лечител”

 „Литературен вестник”

 „Минаха години”

 „Над 55”

 „Рики Кандидат Гимназист”

„Словото днес”

„Строго секретно”

„168 часа”

„Трета възраст”

„Учителско дело”

Регионални

Враца днес

Конкурент

Слово плюс

Списания:

Научно-популярни

„Авто Мото свят”

Списание „Авто мото свят” е издание на СБА, което информира читателите  за всичко от света на автомобилите. На страниците му  се намират  обзори, интервюта, новини и всичко, което е свързано с вашата мечта или вашата реална кола. Във всеки брой, читателите ще намерят нещо, което е и полезно, и приятно.

 

„Будител”

„Будител”- списание за история, археология и памет. Излиза в четири книжки годишно.

 

„Български език и литература”

Научно-методическо списание  на Министерство на образованието, младежта и науката. Месечно издание.

 

„Български фолклор”                   

Списание „Български фолклор“ е единственото българско периодично академично издание, посветено на изследването на фолклора и популяризирането на фолклористичната проблематика. Списанието е основано през 1975 г. като орган на Института за фолклор при БАН (1973–2010). „Български фолклор“ излиза в четири книжки годишно.        

 

„Дом, дете, детска градина”

Списание „Дом, дете, детска градина” е научно методическо списание. На неговите страници ще намерите голям брой публикации в сферата на предучилищното образование. „Дом, дете, детска градина” осигурява специализирана и помощна информация в теорията и практиката на предучилищното възпитание. Периодичност - двумесечно.

 

„Икономика”

Списание Икономика” е най-авторитетното икономическо издание в България.  В него се публикуват статии по актуални проблеми на икономиката и управлението. Излиза един път месечно.

 

„Икономическа мисъл”

Списание „Икономическа мисъл” е водещо академично теоретично списание в България, което се издава от Икономическия институт на Българската академия на науките.  На своите страници „Икономическа мисъл” отразява актуалното състояние и развитие на икономическата теория и стопанската практика у нас и в други страни. Списанието излиза в 6 книжки годишно.

 

„Кино”

Списание „Кино” е авторско издание. На неговите страници свои текстове публикуват критици и кинематографисти от всички поколения. Списание „Кино” е издание на Съюз на Българските Филмови дейци. Излива в 6 книжки годишно.

 

„Математика”

Списание „Математика” е един от главните източници на материали по математика за ученици и преподаватели. Списанието публикува информация (задачи, решенията им, победители) за всички най-важни състезания в България. Периодичност: шест броя на година.

 

„Международни отношения”

Списание за дипломация, политика и икономика. Излиза в четири книжки.

 

„Мениджър”

Сп. Мениджър е единственото по рода си бизнес списание у нас. В него читателите ще намерят информация за  модерните и ефективни практики в областта на мениджмънта, маркетинга, бизнеса и технологиите. Излиза един път месечно.

 

„Музикални хоризонти”

„Музикални хоризонти” е специализирано списание, включващо статии и  разработки свързани с  музиката, танца и творчеството на големите личности в историята на българската музика и музикознание. Месечно издание.

 

„Образование”

Списание „Образование“ е научно-методическа периодика. На страниците на списанието ще намерите богат асортимент от научно-методически материали, свързани с теоретичното и практическо управление, методология и реализиране  на образователния процес от всички образователни степени. Периодичност: 6 книжки (на 2 месеца).

 

„Общество и право”

Списание за правна теория и практика, интервюта с известни юристи и забележителни личности. Журналистически разследвания. Дискусии и анализи по законодателни проблеми. Юридически коментари. Правни консултации. Криминални разкази.

 

„Педагогика”

Научно-теоретично и методическо списание, представящо различните аспекти на педагогическото познание. От 2012 г. списание „Педагогика” обединява научно-теоретичното списание „Педагогика” и научно-методическите списания „Предучилищно възпитание” и „Начално образование”. Излиза един път месечно.

 

„Пламък”

Месечно списание за литература, изкуство и публицистика.

 

„Проблеми на изкуството”

Списание за теория, история и критика на изкуството. Излиза в четири книжки.

 

„Спорт и наука”

„Спорт и наука” е научно-методическо списание, издание на „Министерството на младежта и спорта”, „Национална спортна академия”, „Българския олимпийски комитет” и „Българския съюз за физическа култура и спорт”. Излиза в шест книжки.

 

„Съвременник”

Съвременник” е списание за световна литература, превърнало се в култово издание с огромно духовно влияние върху българската интелигенция. Освен чисто художествените текстове в него се отпечатват и пътеписи, знаменити езотерични материали, най-интересното от съвременната наука, религия и философия. Излиза в четири книжки.

 

„Съвременно право”

Списание „Съвременно право“ представя на читателите статии и други интересни авторски материали с принос за развитието на българската правна наука.

 

„Театър”

На своите страници Списание „Театър”,  публикува нови пиеси, които често след това се поставят на сцената, представя режисьори и актьори.

 

„Философия”

Списание „Философия” е научно издание, насочено към това да насърчава изследвания и дискусии във всички области на философията: метафизика, гносеология, логика, етика, естетика, социална и политическа философия, история на философията и философия на науката, религията, историята, езика, образованието и др.

 

„Чуждоезиково обучение”

Списанието „Чуждоезиково обучение” е първото и най-старото, излизащо без прекъсване, българско лингводидактическо научно издание. В него се публикуват материали (статии, обзори, научни съобщения, рецензии, хроники), посветени на съвременните и класически езици, култури и образователно дело. Излиза в шест книжки.

За свободното време

„Дворът от А до Я”

Списание за домашно стопанство, градинарство, както и рубриката „Направи си сам”. Излиза в 12 книжки годишно.

„Журнал за жената”

Списание „Журнал за жената“ предлага богато разнообразие от актуални, полезни и забавни четива, предназначени както за по-младите, така и за хората на и над средната възраст. Излиза един път в седмицата.

 

„Здравен журнал”

„Здравен журнал” е практичното здравно списание на българската жена. На страниците на списанието ще намерите съвети на специалисти, медицински новости и всичко необходимо, за да не боледувате, а да изглеждате чудесно и в отлична форма. „Здравен журнал” излиза всеки месец на 4-то число.

 

„Кулинарен журнал”

„Кулинарен журнал” е единственото списание в България, което подбира и изпробва в кухнята си най-добрите рецепти, изпратени именно от читателите. Излиза два пъти в месеца: на 1-о и на 15-то число.

 

„Къща и градина”

„КЪЩА&ГРАДИНА" е списание за дизайн на дома и градината . То е истинска домашна енциклопедия, излизащо два пъти седмично.

 

„Лов и риболов”

Месечно списание, издание на издателска къща „Наслука”. отразяват дейността на ловно-рибарските структури от цялата страна. Списанието е  основен партньор за обмен на информация и опит между тях. Периодичност 12 книжки.

 

„Наш дом”

„Наш дом” е списание за интериор, дизайн и архитектура.Съдържа разнообразни рубрики, които дискутират тенденциите и ориентират в предложенията на пазара. Списанието излиза всеки месец.

 

„Осем за твоя космос”

СПИСАНИЕ 8 - за твоя космос е българско научнопопулярно списание, което продължава духа и традициите на любимото на поколения българи сп. "Космос", излизало от 1962 г. до 90-те години на ХХ в. Списанието представя популярна и задълбочена информация за науката, природата, алтернативната медицина, древната история и неочакваното, като с акцент и приоритет са откритията и новините от България, или свързани с хората в страната. Списанието излиза на 8-и всеки месец.

 

„National Geografic BG”

„National Geographic” е строго научно, официалното издание на една от най-големите световни научни и образователни организации с идеална цел - Националното географско дружество на САЩ.  С помощта на изчерпателни и актуални статии, а също и с легендарни фотографии и карти списанието отразява и интерпретира динамичните световни промени, пречупени през призмата на личния опит. Излиза всеки месец на 4-то число.

Детски списания

„Бърборино”

Списание за деца от 4 до 8 години, включващо подходящи четива и стихове; забавни игри и занимания, чрез които децата се запознават със света около себе си и се подготвят за училище; много конкурси и награди. Периодичност: един път месечно.

 

Замръзналото кралство”

Най-новото списание е по знаменития филм на Дисни и е за деца над 4 години. Изпълнено е с игри и приключения на Елза, Анна и другите герои от Арендел. „Замръзналото кралство” е с периодичност едни път месечно.

 

Мики Маус

Списание „Мики Маус” излиза от 24 април 1991 година. Изпълнено с веселите приключения на Мики Маус, Доналд Дък и техните приятели, със загадки, ребуси, интересни статии и игри с награди, списанието се радва на хиляди почитатели. От 2016 година „Мики Маус” излиза веднъж на два месеца.

 

Том и Джери                  

 

В двумесечното списание „Том и Джери" двамата прославени анимационни герои вечно си погаждат номер след номер, докато малките читатели се превиват от смях! Освен смешни истории, всички почитатели на Том и Джери откриват в списанието многобройни загадки, вицове, тестове, състезания с награди.

© 2002-2017 Регионална библиотека "Христо Ботев"
Уеб-хостинг:www.rax.bg